Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Berkshire Hathaways generalforsamling 2021

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Alle selskaber afholder hvert år deres generalforsamling hvor aktionærerne kan komme og stille spørgsmål, gennemgå årets resultater og stemme om hvem den fremtidige ledelse skal være. Dette sker også for Warren Buffets's selskab Berkshire Hathaway, med én vigtig undtagelse: Warren, Charlie og i år også Greg Abel samt Ajit Jain, sidder og besvarer alle aktionærernes spørgsmål i tæt på 4 timer!

Dette er den bedste måde at stille Warren et spørgsmål på, og du kan være sikker på at få et ærligt svar hvis du er heldig at få dit spørgsmål trukket blandt de hundredevis der kommer. Jeg har fulgt med i alle de år det er blevet livestreamet (jeg har desværre ikke været der personligt endnu, men jeg håber det kan ske snart). Hvert år går jeg derfra med ny viden om investering og økonomi, som jeg ikke havde før. Det er forfriskende at høre deres synspunkt på årets begivenheder, for eksempel Bitcoin og GameStop-episoden, der som regel bliver spurgt om.

Givet Warren og Charlies alder (91 og 97 år) er det naturligt at de altid åbner med at fortælle om deres planer for at drive selskabet videre efter deres afgang. Her skal vi ikke være bekymret. Berkshire har alle de rette processer på plads, og bestyrelsen er helt klar over hvem der skal være den næste administrerende direktør. Dette bliver dog ikke delt offentligt før det skal ske.

Her er hvad jeg har taget med mig som det vigtigste i år:

1. Overvej holdbarheden af dine selskaber grundigt

Buffett startede mødet med en kommentar, som jeg tror er tiltænkt den hype om særlige selskaber vi ofte ser i dette ophedede marked. Nogle folk opfører sig som om de nærmest forguder visse virksomheder, og masserne følger blindt med. Det er virkelig en ukritisk og farlig måde at investere på. Selvom et selskab virker meget lovende lige nu, kan vi være sikker på de gør det i fremtiden?

Buffett viste en tabel over de 20 største børsnoterede selskaber mål på markedsværdi i 2021:

20 største virksomheder i 2021

Hvis du skulle gætte, hvor mange af disse selskaber ville du tro ville være på en lignende liste om 30 år? Måske 10 af dem. Måske kun 2. Det kan være de fleste af disse slet ikke vil være på listen om 5 år! Hvordan kan vi være sikre?

Det kan vi naturligvis ikke, og det er det der er farligt. Mange "investorer" i dag tror de kan være sikre. Og mange vil måske have ret. Men ingen kan vide det med sikkerhed - vi kan kun komme tæt på.

Pointen her er, at vi ikke må forelske os i en bestemt industri eller virksomhed, som mange gør. Det gør os blinde over for de negative ting der kan ske, og vi tror selskabet er helt uovervindelige. Når du leder efter virksomheder at investere i, er du nødt til at forholde dig kritisk uanset hvor fantastisk det ellers ser ud til at være. Du er nødt til at have en god fornemmelse og tro på, at virksomheden stadig eksisterer og der er behov for deres produkter om 10 eller 20 år.

Warren Buffett viste på dette tidspunkt den samme tabel over de 20 største virksomheder for 30 år siden, i 1989:.

20 største virksomheder i 1989

Hvad ser du her? Hvor mange af disse kender du, og ser omkring dig i dag? Meget få, ikke sandt? Hvor mange af disse var på listen over de største virksomheder i 2021? Ingen af dem!

Uanset hvor åbenlyst noget ser ud til at være i dag, så kan de gå en helt anden vej end du tror. Det er ikke let at udvælge enkelte selskaber at investere i. Det er meget svært at finde de selskaber der vil være successfulde over meget lang tid. Derfor er det bedste du kan gøre, at holde dig til en indeksfond.

Her er et eksempel, jeg også giver i min bog: Vi kan nok være enige om, at vi kører i biler om 30 år, og også at el-biler vil være det mest anvendte om 10 eller 20 år. Men der er mange bilproducenter derude. Kan du være sikker på, det er Tesla eller NIO der er førende om 10 år, bare fordi de virker populære nu? Har du en sikker fornemmelse for, at Tesla overhovedet eksisterer om 10 år?

Hvis ikke jeg føler mig sikker, så kan jeg ikke være tryg ved at eje dem. Det betyder ikke, jeg ikke forstår industrien eller virksomheden. Jeg er bare ikke sikker nok på, at det vil gå godt i meget lang tid.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

2. De fleste mennesker kan ikke udvælge aktier

Både i hans brev til aktionærer og på mange generalforsamlinger fortæller Buffett, at de fleste mennesker ikke bør prøve at udvælge enkelte selskaber selv. Der er ingen tvivl om, at alle skal investere deres opsparede penge, som de kan undvære i en del år. Buffett mener bare ikke det vil gå godt (for de fleste) hvis de selv udvælger aktier over en lang periode.

Han har altid foreslået folk at holde sig til at investere i indeksfonde med meget lave omkostninger. For mange vil selv dette virke uoverskueligt, og her kan investeringsrobotter som Lysa være til stor hjælp!

Investering er ikke et spil, og det gælder ikke om at gætte rigtigt hver dag eller uge, for at indløse et gevinst hver uge. Det er lotto du tænker på. Investering er ikke lotto. Meget langt fra. Desværre er det sådan de fleste tænker om investering, og de ender derfor med at begå mange dyre fejl. Denne tankegang i finansverdenen driver udviklingen af farlige produkter (certifikater, SPACs, shorting, osv.) og bidrager ikke til samfundets fremgang.

Speculators may do no harm as bubbles on a steady stream of enterprise. But the position is serious when enterprise becomes the bubble on a whirlpool of speculation. When the capital development of a country becomes a by-product of the activities of a casino, the job is likely to be ill-done. John Maynard Keynes, The General Theory 1939

Det handler ikke om uddannelse. Ej heller om IQ eller viden. Det hele handler om temperament og mindset, og disse er meget svære at ændre. Mange mennesker lader sig lokke af "suset" ved at tjene lidt penge, men det får dem til at tænke meget kortsigtet. Det begynder nærmest at virke som gambling for dem. Det er svært at holde sig rationel og velovervejet i sine beslutninger, men lad dig ikke skræmme. Du kan sagtens lære det.

Hvis du har mod på at prøve, så kan du læse med på siden her eller få min bog, hvor jeg fortæller hvordan jeg selv gør, med fuld åbenhed. Det er ikke sikkert det lykkedes for dig, men det kan være sjovt og lærerigt at forsøge!

3. Renter og inflation er på vej op

Buffett kom ind på renter og inflationen, og bemærkede at de var på vej op igen efter en lang periode med meget lave renter. I Danmark er vi meget fokuserede på negative renter fordi det koster os en smule penge, men vi overser totalt at lave (og endda negative) renter kan være godt at udnytte!

Lave renter gør det meget billigt for virksomhederne at låne penge til nye investeringer, hvilket får aktiepriserne til at stige i forventningen om, at virksomhederne snart tjener flere penge.

Højere renter får derimod (indirekte) aktiepriserne til at falde, fordi virksomhedernes indtjening højest sandsynligt vil sænkes. Men lave aktiepriser giver rigtig gode købsmuligheder for os investorer. Derfor er renten og inflationen så vigtige at holde øje med på en stor skala.

Hvis du ejer en virksomhed (undtagen banker) er meget lave renter fantastisk for dig. Hvis du er på udkig efter at købe en virksomhed, så kan det måske betale sig at vente til renterne er højere, da priserne kan falde lidt. Men hvis du ser noget er billigt nu, bør du slå til uanset hvad.

Inden du går

Du kan lære mere om inflation, og hvordan det kan både hjælpe og skade dig i artiklen her.

Der er så meget viden at få ved disse generalforsamlinger, og det kan være svært at forstå det hele. Jeg vil selvfølgelig dække dette i fremtiden, og give mine bedste take-aways fra møderne. Du kan se eller gense generalforsamlingen på Yahoo Finance.