Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Warren Buffetts brev til aktionærer 2020

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Februar er en af de bedste og vigtigste måneder for investorer, ihverfald hvis man interesserer sig bare en lille smule for Warren Buffett, Charlie Munger og Berkshire Hathaway.

Hvert år i slutningen af Februar udkommer Berkshire Hathaways årsrapport, og dermed også et årsbrev fra verdens bedste investor, Warren Buffett, hvor han fortæller hvordan det er gået med virksomheden, og deler ud af al hans visdom. Hvis du vil lære at investere som ham, er det noget af det bedste materiale du kan læse.

Afkast og indtjening

Som altid åbner brevet med en oversigt over Berkshire Hathaways afkast i samtlige år siden Buffett overtog selskabet i 1965, sammenlignet med afkastet for S&P500 indekset. I 2020 opnåede Berkshire Hathaway-aktien et afkast på 2,4% i modsætning til 18,4% for indekset. Buffett, og hans team, har til gengæld over de sidste 55 år fuldstændig smadret indekset med 20,0% afkast pr. år, i forhold til bare 10,2% for indekset.

10% lyder måske ikke af meget, men husk det er 10% hvert eneste år, og her er snebolds-effekten helt afgørende. Ligger man det hele sammen er afkastet for Berkshire på hele 2.810.526% siden 1965 (ja, det er 2,81 mio procent), og for indekset kun 23.454 %. Hvor ville du helst have placeret dine penge?

Berkshire er et holding selskab og leder hele tiden efter gode investeringer, enten i aktier eller opkøb af hele virksomheder. I 2020 har de ikke lavet nogle store investeringer af betydning, og deres indtjening faldt med 9% grundet Corona-situationen. Dette er dog kun et midlertidigt dyk. Berkshire tilbagekøbte 5% af aktierne i løbet af året.

Buffett gør det altid klart, at de ser deres aktiebeholdning som en samling gode forretninger de ejer en del af, nøjagtigt som alle investere bør ser de, uanset om du kun ejer én aktie i selskabet. Du har ret til din andel af deres indtjening hvert år. Berkshire har ret til en kæmpe andel af indtjeningen hos de selskaber de ejer, men dette vil ikke fremgå af Berkshires regnskab.

Hvad jeg især godt kan lide ved Buffet er, at han er meget ydmyg og altid fortæller sine aktionærer hvis han begår en fejl. Han fortæller dig helt som det er, og giver altid kun sig selv skylden. Det er meget beundringsværdigt og noget man næsten aldrig ser i andre selskaber.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Om investering og spekulation

Buffett har altid været en meget ærlig og ligefrem mand, og han skriver ofte om ting han ikke bryder sig om, herunder hedgefonde, spekulation og høje gebyrer for forvaltning. Dette år har han skrevet en passage om høje vilde markeder, hvor priserne flyver op, og folk begynder at købe aktier, kun fordi prisen stiger. Nye fonde, platforme og smarte systemer dukker op, og bliver reklameret kraftigt til forbrugerne, som springer i med begge ben.

Markederne er selvforstærkende, og efterhånden som det bevæger sig opad, kommer der flere og flere til. Pressen elsker det fordi det får folk til at læse deres aviser, og de finder på stadig bedre overskrifter, der får det til at lyde som om dette aldrig ender. Men det gør det jo, ligesom alle de andre gange.

I brevet har Buffett skrevet, særligt til konglomeraterne: "Investing illusions can continue for a surprisingly long time. Wall Street loves the fees that deal-making generates, and the press loves the stories that colorful promoters provide. At a point, also, the soaring price of a promoted stock can itself become the “proof” that an illusion is reality. Eventually, of course, the party ends, and many business “emperors” are found to have no clothes. Financial history is replete with the names of famous conglomerateurs who were initially lionized as business geniuses by journalists, analysts and investment bankers, but whose creations ended up as business junkyards."

Charlie og Warren driver også et konglomerat, men forskellen er, at de ikke har noget imod at vente på de rigtige muligheder, og ligeledes ikke har noget imod kun at købe en del af virksomhederne. Det gør at de kan tage meget bedre beslutninger, og ikke føler sig tvunget til at gøre noget. De har en utrolig tålmodighed og opfører sig meget rationelt - noget der virkelig mangler på markederne i disse tider.

Værdien af aktietilbagekøb

Berkshires største beholdning er Apple (af de børsnoterede selskaber), et selskab der hvert år køber mange af deres aktier tilbage. Aktietilbagekøb er tæt på den bedste måde at give et afkast til aktionærerne, fordi du som aktionær ikke behøver røre en finger, og ikke skal betale Skat af det afkast. Du ender med at have en større andel i virksomheden, og derved i deres indtjening, uden at gøre noget som helst. Det er da fantastisk!

Buffett giver os et godt eksempel: "Berkshire’s investment in Apple vividly illustrates the power of repurchases. We began buying Apple stock late in 2016 and by early July 2018, owned slightly more than one billion Apple shares (split-adjusted). When we finished our purchases in mid-2018, Berkshire’s general account owned 5.2% of Apple. Our cost for that stake was $36 billion. Since then, we have both enjoyed regular dividends, averaging about $775 million annually, and have also – in 2020 – pocketed an additional $11 billion by selling a small portion of our position. Despite that sale – voila! – Berkshire now owns 5.4% of Apple. That increase was costless to us, coming about because Apple has continuously repurchased its shares, thereby substantially shrinking the number it now has outstanding."

Kort sagt, har Berkshire købt 5,2% af Apple tilbage i 2018 (pudsigt nok samme tid som jeg selv købte aktier, men det kunne jeg ikke vide dengang). Selvom de i 2020 har solgt en lille del af disse aktier, så ejer de nu 5,4% af Apple, fordi Apple har tilbagekøbt deres aktier.

Hvis dine virksomheder køber aktier tilbage, og gør det til en fornuftig pris, skal du være en meget glad ejer. I sidste ende ryger det lige i lommen på dig.

Generalforsamling i maj

Således har vi gennemgået hvad jeg mener er nogle meget vigtige sektioner fra Warren Buffetts seneste brev. Hele brevet kan du læse på Berkshire Hathaways hjemmeside. Jeg kan virkelig anbefale det, og der er meget mere god viden end i denne artikel.

Hvis du vil lære meget mere, kan du læse alle hans tidligere breve på Berkshire Hathaways hjemmeside.

Berkshire Hathaway afholder generalforsamling lørdag d. 1. maj kl. 18:30 dansk tid. Det er måske den største begivenhed i finansverdenen, og igen i år (på grund af Corona-situationen) vil det hele blive live-streamet til hele verden. Du kan se den på Yahoo Finance på dagen.

Hvad har du lært fra brevet, eller hans tidligere udgivelser? Lad os høre i Facebook-gruppen Fornuftig Investering.

Jeg er medejer af Berkshire Hathaway.