Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Du bliver ikke rig af at spare op

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Jeg ved det lyder modsigende, og jeg forsøger ikke at sige du ikke skal spare dine penge op. Selvfølgelig skal du det. Det har jeg gjort i mange år, og det har været en fantastisk følelse, at vide at selvom der skulle komme en masse uforudsete udgifter, så er jeg sikker på at kunne klare mig.

Men vi er nødt til at forstå, at selvom vi har en stor opsparing i banken, og uden at beløbet falder, så mister vi faktisk købekraft hvert år. Her mener jeg ikke de negative renter som ellers er kommet ind i samfundet for tiden. Jeg mener inflationen.

Hvad er inflationen da? Inflation sker fordi priserne på de ting vi køber stiger, som et resultat af almindelig udbud og efterspørgsel. Når folk køber mange varer vil priserne stige over tid, fordi der er efterspørgsel. På et tidspunkt vil priserne dog nå et niveau hvor kunderne siger 'nej tak', og forbruget i samfundet falder. Dette betyder at værdien af vores valuta (kroner) falder, og dette kaldes inflation.

Af disse grunde er inflationen en balance i samfundet der skal holdes ved lige, og det sker delvist med hjælp fra centralbankerne. Disse kan justere pengepolitikken, fx. ved at sænke eller hæve renterne, for at få priserne på varer til at stige eller falde, for at holde en jævn inflation. Inflationen er nødvendig for at skabe fremgang i verden, men den skal holdes under kontrol for at have en sund økonomi. I Danmark forsøger man generelt at holde inflationen omkring 2%, men dette kan svinge lidt fra år til år.

Inflationen gør dog, at vores penge over længere tid kan købe mindre. 100 kroner i dag kan ikke købe lige så meget som 100 kr. i 1970. Hvis du investerer er inflationen ligeledes en faktor i din vurdering af, hvilken investering der er bedst. Hvis du forventer at få et afkast på 8% om året, skal du huske at trække inflationen fra, så det reelt kun er måske 6% du vil have.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Inflationen dræber vores opsparing

Det er sandsynligvis ikke noget de fleste mennesker skal tænke så meget over, for det er ikke alle der har en stor opsparing liggende, uden den bliver brugt fra tid til anden. Men jeg har set folk, der har store summer stående i rigtig mange år, måske endda i kontanter. De gør det måske med den formodning om, at der ikke kan ske noget hvis pengene ligger under madrassen. Men hvad vi ofte glemmer er netop inflationen: dine penge bliver mindre værd, hvert eneste år.

Du bør altid have 3 måneders leveomkostninger sparet op, så du er sikret hvis der skulle ske noget, men du skal vide at en stor opsparing langsom forsvinder. Inflationen er årsagen til, at vi altid tænker "nu er mælken blevet dyrere igen!". Problemet er, at vi ikke direkte kan se inflation. Vi har den samme mængde penge på kontoen, men de er mindre værd.

Ved at benytte 72-reglen kan vi gøre det lidt lettere at forstå hvor hurtigt vores penge forsvinder. Forestil dig du har en opsparing på 100.000 kr. og inflationen er 2%. 72-reglen siger at vi kan dividere 72 med renten for at se hvor mange år det tager at halvere vores penge. Ved 2% bliver dette 36 år (72/2), og du sidder tilbage med kun 50.000 kr i købekraft. Med andre ord mister du 1.388 kr. om året!

Hvordan undgår vi at miste penge? Vi skal investere dem

Hvis du kun fokuserer på at spare op, skal du vide det ikke er vejen til stor velstand. Det vil simpelthen gå for langsomt, og du har hele tiden inflationen at kæmpe imod. Det du skal gøre er, at investere dine penge fornuftigt i noget der giver dig et afkast som er højere end inflationen. Dette kan være en højrentekonto, statsobligationer, aktier eller noget helt andet. Disse vil som regel gøre at du ikke mister dine penge.

Men hvis du skal føle dig virkelig sikker, skal du investere i virksomheder (aktier) som forstår, og har evnen til, at hæve deres priser i samme tempo som inflationen stiger. Et fantastisk eksempel er Coca-Cola. De har styrken til at hæve prisen på deres varer (bare en lille smule) uden at kunderne holder op med at købe cola. Endnu bedre er det hvis du kan finde virksomheder der vokser mere end inflationen, hvert eneste år. Så har du virkelig fundet dig en sikker investering.

Inden du går

Selv småpenge kan gøre en stor forskel i dit liv, hvis bare du giver dem tid til at vokse, ved at investere dem fornuftigt. Lad ikke inflationen spise din opsparing - det bliver ingen særligt rige af.

Hvis du styrer din økonomi rigtigt, kan du måske blive lige så rig som Warren Buffett var på din alder.