Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Hvorfor føles investering som gambling?

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Jeg er ved at læse bogen Waiter Rant, hvilket er en samling historier fra en tjener i New York. Han har skrevet disse historier om hvordan det er at være i tjenerbranchen, hvilke dumme kunder man møder, og hvor hårdt det kan være. Den kan jeg i øvrigt anbefale - den er sjov!

I den bog fortalte han hvordan det at være tjener kan sammenlignes med gambling på de enarmede tyveknægte. Han fortæller hvordan det hele tiden er en jagt efter de bedste drikkepenge (som man bruger i USA), og man accepterer de hårde arbejdsforhold i jagten på en gevinst. Det er en af grundene til det system ikke er sundt. Da jeg læste nedenstående sektion slog det mig, at det meget nøjagtigt beskriver måske den største fejl de fleste begår når de begynder at investere. De lader sig fange af suset ved at tjekke kurser hver dag, og forvente der skal ske noget hver dag. Læs selv dette uddrag:

“Waiting tables is like gambling,” I announce dramatically. “Have you ever played the slot machines?”
“Sure but i didn’t enjoy it,” Beth says. “I could never see the point.”
“But I bet you saw hundreds of little old ladies dumping bucketfuls of quarters into those machines.”
“Oh my God,” Beth says. “Those one-armed bandits acted like they were in a trance or something.”
“Have you ever wondered why slot machines are so successful?”
“No. Why are they?”
“Because slot machines operate on the principle of intermittent rewards,” I explain. “When you pull the handle on a slot machine, the odds are good that you’re going to lose. But occasionally you win back a few coins. When you get a reward, you feel goos, so you pour more money into the machine in order to enjoy that winning feeling again. Psychologists have proven that this combination of losing coupled with an occasional, random win has a powerful reinforcing influence on behaviour. Gamblers get swept up in the drama and start thinking that the next roll of the dice, the next turn of the card, or the next pull of the slot’s going to be the big winner.”
“So what does this have to do with waiting tables?” Beth asks.
“As a waiter we never know what days will bring in good tips, and which will bring in bad tips, or even none at all, and it’s out of our control,” I explain. “Waiters are exposed to intermittent rewards just like the one-arm bandits. While it’s not exactly gambling, waiting tables can be like playing the slot machines. You never know what you’re going to win when you pull the handle. Sometimes you make zilch; sometimes you hit the jackpot.”
“That’s true,” Beth murmurs.
“And waiters can get hooked on that dynamic just like a guy playing the ponies,” I say. “We can get addicted to how we make the money. You can have several shitty nights in a row, start sweating the bills, and then, at the last moment, you can make all the money you need in a single shift. We can start getting caught up in the drama of it all. Just like a gambler, we start thinking that the next shift or the next table will be the big payday.” “I knew a guy who was a degenerate gambler. Whenever he won at the track, he’d forget all about his earlier losses, about the wife who was leaving him or the unsavory people he borrowed money from. Whenever he won, he always thought his life was on the upswing. When he won, he thought everything was going to get better.”
“Did it?” Beth asked.
“No,” I reply. “He kept losing money.”

Lyder det som noget du har set før? Da jeg læste det fik det mig straks til at tænke på investering, og alle de indlæg jeg ser på især Facebook og Nordnet Shareville, hvor folk følger kursbevægelserne dagligt i håbet op at “imorgen bliver det grønt”. Jeg ser nye opslag hver eneste dag om “tror i denne aktie skal op i morgen?”, “aktien går ned i dag, hvad sker der?”. Til dels søger folk bekræftelse af hvad de selv tror, især hvis de har aktier der er steget på det seneste. Men problemet er, at denne form for “debat” skaber alt for kortsigtede forventninger, og får folk til at tro at noget er galt hvis aktiekursen falder lidt én dag.

Det er slet ikke rationelt at tænke sådan. Dem der tjekker sine aktiebevægelser dagligt, bliver lokket til det på grund af det lille sus de får når de ser at de “havde ret”. De føler de har vundet i dag. Lige så snart der er en grøn dag, glemmer man helt at det ikke opvejer de 5 røde dage der kom før den. Det er et kortvarigt rus, og man sidder nu og håber på, at i morgen også er grøn.

Det er ikke fornuftigt at investere sådan. Det er spekulation og faktisk gambling. Det er bare ikke noget de fleste er klar over. Jeg er ikke professor i psykologi, så hvad der konkret forsager disse tanker og impulser ved jeg ikke. Det går ind under grenen af adfærdspsykologi og det synes jeg er ufattelig interessant. Jeg mener det er meget sundt for investorer at lære mere om dette.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Hvad skal vi gøre?

Det er svært at ændre folks mening og holdning. Især hvis de har gjort sådan længe. Men det er ikke umuligt. Da jeg startede med at investere begik jeg de samme fejl. Jeg var kortsigtet og jagtede gevinster dag for dag. Men det gik ikke særlig godt i længden.

Dernæst lærte jeg om Warren Buffett og andre suveræne investorer, og kunne forstå at det slet ikke er hvad investering er. En god investering er at købe og være medejer af en lille del af et rigtigt selskab. Vi skal ikke kigge på kurserne hver dag, for de fortæller os ingenting. Vi skal kun vurdere resultatet af vores investering på den indtjening som selskabet tjener til os.

En af de vigtigste ting jeg lærte var, at vende mine tanker helt på hovedet. Hvis du er langsigtet investor er de kortsigtede bevægelser en god ting, og vi skal være glade når aktierne falder. Det giver skønne købsmuligheder, og giver os store rabatter på de aktier vi gerne vil eje resten af livet.

For at forklare hvad jeg selv gør, og i håbet om at kunne inspirere og hjælpe andre, har jeg skrevet en bog om dette kaldet Fornuftig investering.

Inden du går

Vi skal passe på at de daglige markedsbevægelser ikke får os til at tænke på vores investeringer som kortsigtede væddemål. Det er de ikke. Vi skal i stedet stole på vores egen dømmekraft, låne os tilbage i stolen og lade tiden arbejde for os.

Du kan læse 5 andre forhindringer vi skal overkomme, eller mine bedste råd til alle investorer, for at blive endnu bedre.

Er dette noget du kan genkende når du hører folk tale om investering? Er det noget du selv har været ramt af? Der er ingen skam i det, for jeg tror de fleste starter sådan. Men det er vigtigt at forstå det er skadeligt for afkastet på lang sigt.