Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Undgå købefristelser og overforbrug i hverdagen

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Alle mennesker styres meget af følelser, og de er især gode til at få os til at bruge penge på ting som vi mener vi har brug for lige nu.

Vi bliver utålmodige og ivrige når der er noget vi gerne vil, og det får os til at tage forkerte beslutinger.

Vi snupper lige snupper en chokoladebar ved kassen når vi handler ind, fordi vi mener vi har fortjent det. Det er et godt eksempel på, hvordan vores hoved og følelser spiller et pus.

Det er også vist at når vi bruger mindre tallerkner så spiser (og køber) vi mindre mad. Hvis man har mad stående synligt fremme derhjemme, så spiser man også mere and andre gør. Der kan man sørge for, det er sunde ting der står fremme.

Men det kan undgås hvis man kender årsagen bag.

Hvad sker der i hovedet på os?

Adfærdsøkonomi er en gren af psykologien som jeg finder ekstremt interessant. Den viser hvordan vi opfører os når det kommer til penge, og kender vi os selv godt kan viden om adfærdsøkonomi hjælpe os til at tage meget bedre beslutninger.

"Fear of Missing Out" er en kendt effekt der ofte opstår når vi går i byen. Det er den effekt der hele tiden får os til at godtgøre at vi skal eje den sidste nye iPhone fordi "den har alle de andre jo også".

Butikkerne ved naturligvis dette, og de bruger alle disse psykologiske tricks så vi bruger flere penge hos dem. De kan endda få dig til at købe ting du egentlig godt ved du ikke har brug for, mens de får dig til at tænke du gjorde en god handel!

Det kan være utrolig relevant for os at lære mere om disse salgstricks så vi er i stand til at opdage dem og undgå at falde for dem.

Som vi kender fra investering, så kan vores følelser få os til at gøre mange ting i frygt eller grådighed. Vi kan opføre os forudsigeligt irrationelt. Men når vi ved det, kan vi også styre udenom.

Undgå overforbrug og gæld

Overforbrug betyder bare at du bruger flere penge end du har. Gør du det længe vil du med tiden opbygge en gæld, og det skal vi undgå.

Noget gæld kan man måske ikke undgå, for eksempel til et hus, lejlighed eller bil. Men det meste andet gæld (også kaldet forbrugslån) kan absolut undgås helt.

Gæld kan tage lang tid at komme ud af. Det er meget let at hæve sit forbrug, men utrolig svært at sænke vores forbrug, fordi vi føler der så er mange ting vi går glip af.

Hvis ikke vi får vores købelyst under kontrol, kan vi pludselig ende et sted det er meget svært at komme væk fra, og det kan give mange daglige bekymringer, som bestemt ikke gør vores liv bedre.

Der er så mange ting der bliver nemmere og bedre, når bare vi købe lidt mindre, og har færre ting i hjemmet.

Pas på impulskøbene

Impulskøb gør vi allesammen fra tid til anden.

Det er desværre en rigtig skidt vane, og det gør at vi bruger langt flere penge på små ligegyldige fristelser end vi burde, uanset om det gælder mad eller nips.

Vi mennesker har en tendens til at putte flere søde sager i indkøbskurven, hvis vi er sultne når vi er ude at handle. Så hvis du kan undgå det, er det et let sparetip lige der! Udover dette, så placerer butikkerne altid de mest købte varer bagerst i butikken, så du skal gå forbi alt det andet der kan friste. Samtidig er slik og den slags placeret ved kassen, så du lige kan snuppe en lækker chokolade mens du venter i køen.

Der er nogle enkle trin du kan følge for at undgå impulskøb:

  1. Sig nej tak til reklamer og tilbudsbreve. De får dig til at købe alt det du ikke har brug for
  2. Brug kun kontanter så du ikke kan bruge flere penge end planlagt. Samtidig føles de sværere at bruge og du overvejer dine køb mere
  3. Lav en indkøbsseddel og køb KUN de ting
  4. Benyt 14 dages reglen og køb kun større ting efter at have overvejet det i 14 dage
  5. Spørg altid dig selv ærligt: Har jeg virkelig BRUG for det jeg er ved at købe?
  6. Spis inden du handler ind for at undgå usunde fristelser

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Overvej dine køb grundigt

Vent altid i mindst 14 dage ved større køb. Først og fremmest så du er helt sikker på det er noget du har brug for og undgår derfor et impulskøb. Men også så du kan sammenligne og sørge før du får det bedste produkt til den bedste pris.

Impulskøb er farlige, især når de koster lidt mere en nogle hundrede kroner. Jeg skulle købe min iMac og brugte flere år på at spare op, undersøge modeller, og overveje om jeg virkelig havde brug for sådan en.

Det har siden vist sig at være et af de bedste køb jeg har gjort, fordi jeg var helt sikker på at jeg ville bruge den hver dag.

Hvis du handler ind og ser et "tilbud" så bliver du tiltrukket og tænker: "Det er da billigt". Hvis du alligevel skulle købe det, så er det skønt! Men hvad hvis det ikke var noget du egentlig manglede? Så er det et impulskøb!

Selvom der er tilbud der virker billige skal du prøve at lade være med at købe det. Hvis du køber noget du ikke har brug for 300 kr. som kostede 500 kr. har du ikke sparet 200 kr. Du har brugt 300 kr.

Overvej hvad du ofrer for at købe det. Hvis du sigter efter økonomisk uafhængihed kan enhver besparelse hjælpe. Hvis jeg bruger 1.000 kr. nu så mister jeg 10.000 kr. senere, fordi det er penge jeg ellers ville have investeret.

Stop overtræk, kassekreditter og kreditkort

Jeg har haft en kassekredit lige siden jeg kunne få en. Og det har været rart at kunne tage et overtræk hvis det har været nødvendigt. Men på et tidspunkt skete det hver måned, fordi der lige var noget jeg kunne tænke mig, og jeg tænkte: "det betaler jeg bare af næste måned". Det gjorde jeg så, men så var der lige en anden ting.

Sådan fortsatte det indtil nok var nok. Jeg opsagde min kassekredit med det samme, og har siden måtte spare op til de ting jeg ønskede. Det føles så meget bedre at vide man har penge nok til at betale.

Hvis du har en kassekredit, kreditkort eller lignende (benzinkort, konto i byggemarked, mm.) kan jeg kraftigt anbefale dig at opsige det straks, og sørge for at holde dig til de penge du har. Det forhindrer så mange dumme situationer og frustrationer i dagligdagen, og hjælper dig til at lære værdien af at spare op.

Betal dine lån hurtigere

Nu når du ikke længere har disse fristelser, men stadig føler trang til at bruge pengene, hvad skal de så bruges til?

At afbetale på dine lån naturligvis, eller opsparing hvis ikke du har nogen gæld. De fleste mennesker betaler kun minimumsafdraget på deres gæld, og det koster mange, mange, MANGE penge i renter hvert år. Penge de kunne have brugt meget sjovere.

Problemet for os er, at vi elsker at se resultater nu, og ved at afdrage ekstra på gæld virker det egentlig bare som om pengene forsvinder, og vi ikke får noget for dem.

Det kan være svært at se idéen i at betale ekstra af på sine lån, men vi ved vel alle inderst inde at det er det bedste at gøre.

Sørg for at samle dine lån, og betal dem af så hurtigt du kan. Alle ekstra småpenge bør bruges på at betale ekstra. Lån er ikke bare regninger. Du får reelle fornøjelser for de penge du låner. Det er bare svært når vi allerede har "opbrugt glæden" ved det vi lånte til, og nu bare føler vi skal betale uden at få noget til gengæld.

Når du er blevet gældfri, og har en fin opsparing, så må du i gang med at investere dine penge.

Spar op til uforudsete udgifter

For at vi kan holde os til det jeg har beskrevet herover, og leve et fornuftigt og trygt liv med vores økonomi, er vi nødt til at opbygge en lille nød-opsparing, så vi er klar til de pludselige uforudsete udgifter.

Det er penge, måske 10.000 kr., som du har liggende og kan bruge hvis lokummet virkelig brænder, men ikke før! Hav en seperat konto med og spar op indtil der står mindst 5.000 kr. før du gør noget andet.

Det vil give dig en dejlig følelse af tryghed. Så længe du sørger for ikke at bruge dem på fornøjelser, altså.

Inden du går

I dagligdagen skal vi tage mange beslutninger hele tiden, og nogle gange er det ikke de bedste vi ender med at tage. På lang sigt kan det koste os dyrt.

Men vi kan hjælpe os selv. Vi er nødt til at opstille nogle forhindringer for os selv, så vi gør det rigtige. Er vi opmærksomme på de ting der påvirker os, kan vi aktivt være bevidste om det, og forhindre at vi gør noget dumt.

Det er sådan set meget simpelt man kan være svært at gøre til en vane, for vi er nødt til at bytte den kortsigtede nydelse for et langsigtet resultat.

For at have lidt flere penge mellem hænderne kan du bruge udbytter til at betale alle dine udgifter.