Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Dæk dine hverdagsudgifter med udbytter

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Hvad hvis jeg siger, at du kan få andre til selv at betale for de produkter du køber af dem? Lyder godt ikke?

Jeg definerer FIRE (økonomisk uafhængighed) som det tidspunkt hvor alle dine passive indkomster dækker alle de udgifter du har.

Princippet er meget simpelt, men at opnå målet er svært. Lad os sige jeg har brug for 15.000 kr. i passiv indkomst hver måned, til at dække alle mine udgifter. Det er rigtig mange penge, og det kræver en meget stor formue. Det tager de fleste mennesker årtier at opbygge, og det kan tage modet fra mange.

Men lad os i stedet se lidt mindre på det — og dele rejsen op i små mål. I stedet for at se det som ét stort mål at opbygge en indkomst på 15.000 kr. så lad os opbygge små pengestrømme der kun lige dækker ét hverdagskøb.

Tandbørste og tandpasta: Et eksempel

Vi børster alle tænder hver dag (gør du ikke?). At købe en ny tandbørste og tandpasta har alle vidst råd til, men set over et helt liv bruger man egentlig mange penge på det.

En almindelig tube tandpasta koster måske 15 kr, og har omkring 120 “portioner” i sig. Din tandbørste bør udskiftes fire gange om året og koster måske 10 kr.

Hvis du børster tænder to gange om dagen, så løber alt dette op i cirka 130 kr. om året, som skal dækkes af din passive indkomst.

Så igen: Hvad hvis jeg siger at du kan få tandpasta-selskabet til selv at betale for de produkter du køber?

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Udbytter dækker dine omkostninger

Udbytte er skønt. Det er en af mange måder, virksomheder kan sende penge tilbage til deres ejere — aktionærerne. Udbytte i Danmark kommer almindeligvis én gang om året. I USA er det oftest hvert kvartal. Nogle selskaber udbetaler endda udbytte hver måned.

Som investor kan udbytte være godt, da det er en let måde at få udbetalt noget af virksomhedens afkast på, og det giver et forhåbentlig pålideligt fast afkast, og frie penge der kan investeres i andre ting.

I rejsen mod uafhængighed kan udbytter spille en stor rolle, for det er levebrødet. Mit mål er, at alle mine årlige udgifter kan dækkes af udbytter fra de selskaber jeg ejer.

Som investor bør man altid kun investere i de selskaber man godt kan lide og står inde for — måske endda selskaber som laver produkter man selv bruger hver dag.

Hvad skal du gøre?

Lav et budget, og find ud af hvor mange penge du bruger på hvilke ting (og kategorier) hver måned. Her tæller alt. Husleje, mad, bil, forbrug. Oplist så de selskaber som producerer eller sælger de produkter du bruger. Hvis du for eksempel har telefonabbonnement hos Telenor, så skriv Telenor, skriv Tryg hvis du har forsikringer der, eller skriv Volkswagen hvis din bil er en VW. Elsker du at drikke cola? Køb Coca-Cola eller Pepsi. Spiser du fastfood? Køb McDonalds, eller andet i den kategori.

Nu har du en liste over alle dine årlige udgifter og hvem du betaler til. Det næste skridt er, at finde ud af hvor meget disse selskaber betaler i udbytte (hvis de gør) eller finde et lignende selskab som gør. Noter dette ned også.

Sidst skal du regne på, hvor mange penge du skal investere i dette selskabet for, at udbyttet svarer til din årlige udgift. Det kan du gøre ved at finde ud af hvor meget udbytte de betaler hver år.

Lad os fortsætte med tandpasta-eksemplet. En af verdens største producenter af tandpasta er Colgate-Palmolive, som står bag — ja, Colgate. Hvor mange penge betaler Colgate-Palmolive i udbytte pr. år? Lad os forestille os, de betaler $1.50/aktie om året, eller 10 kr.

For at dække din omkostning til tandpasta på 130 kr. fra før, skal du altså bruge mindst 13 aktier i Colgate-Palmolive. I skrivende stund koster én aktie 66,8 USD, eller 447 kr — 13 aktier vil koste dig 5.811 kr.

For kun 5.811 kr. vil alle dine udgifter til tandbørstningen være dækket resten af dit liv. At opspare 3 mio. kr. kan tage årtier. At opspare 5.800 kr. kan måske klares på 3 måneder.

Fortsæt nu denne process med alle andre varer og produkter du køber til dagligt, og din vej mod FIRE er fyldt med meget små delmål der er lette at gå til.

Det bliver bedre

Begynder du på ovenstående, betyder det at virksomhederne faktisk betaler for de produkter du køber af dem. På lang sigt kan man sige du får det helt gratis.

Det stopper dog ikke her. Udover glæden ved at støtte selskaber du godt kan lide, så bliver de penge du investerer (forhåbentlig) kun mere værd over lang tid, efterhånden som selskabet bliver mere værd og udbyttet stiger.

Colgate-Palmolive er én af over 55 virksomheder som samlet kaldes Dividend Aristocrats. Dette er selskaber som har udbetalt stigende udbytter i mere end 25 år. Du kan se dem alle her.

Det er meget sandsynligt at Colgate-Palmolive vil fortsætte med dette, og du får derfor en lille smule mere i udbytte hvert år der går.

Samtidig vil Colgate-Palmolive formentlig betale stigende udbytter over tid, fordi de har en fremragende konkurrencefordel, og er et virkelig solidt selskab, med stærke brands. Og det er nok sikkert at vi har brug for at børste tænder de næste 20 år.

Inden du går

Denne metode kan være en overskuelig måde at investere på, og dække dine udgifter. Samtidig støtter du de selskaber du allerede kan lide og køber produkter fra.

Men pas på: du skal ikke købe selskaber for enhver pris. Vær altid sikker på, det er en god og solid virksomhed, og køb den ikke for dyrt. Gå ikke på kompromis med dine krav til investeringer.

Efterhånden som udbytterne kommer ind, så begynder din snebold langsomt at trille, og din formue vokser. Du kan bruge min app Stokki til at følge dine udbytter.