Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

[Anmeldelse] The Education of a Value Investor

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Jeg husker ikke hvor jeg har fået den anbefalet, men da jeg hørte at en kollega havde købt bogen, spurgte jeg straks om jeg måtte låne den. Jeg kunne føle jeg var nødt til at læse den — og jeg blev ikke skuffet.

Guy Spier fortæller hans historie meget ærligt og ydmygt. Han lærer mange vigtige lektioner af hans nye forbilleder, og forstår vigtigheden i at hjælpe og give — personlig goodwill som han kalder det.

The Education of a Value Investor er en fantastisk ærlig bog, som straks blev en af mine favoritter. Den kan meget varmt anbefales.

Køb bogen hos Saxo

En dårlig start

Guy Spier så sig selv som den nye Gordon Gekko, mens han var ansat hos investeringsselskabet D.H. Blair. Spier havde studeret på Oxford og Harvard, og var omringet af folk med ambitioner og dyre skjorter.

Han var ung og kæphøj, med alt for meget selvtillid. Som så mange andre, så var hans eneste mål at tjene mange penge, og det gjorde han også. Han var blevet alt for påvirket af sine omgivelser fra kontoret i Manhattan, New York. Han var blevet grådig og kynisk.

I hans omgangskreds fra studiet og D.H. Blair var det ikke altid det moralsk rigtige man havde fokus på, og Spier blev sat til, blandt andet at sælge investeringer som han ikke selv kunne stå inde for. Han kunne godt mærke det ikke var det rigtige for ham.

I had a burning desire to be accepted and respected within this group of exceptionally smart people. This was fun when I was doing well and winning but not so much fun otherwise. I was driven in large part by what Warren Buffett calls "the outer scorecard" -- that need for public approval and recognition, which can so easily lead us in the wrong direction.

Mens han var ansat begyndte Guy at læse flere bøger om investering, og to af disse var The Intelligent Investor, af Benjamin Graham, og Buffett: The Making of an American Capitalist. han fik øjnene op for valueinvestering og Warren Buffetts måde at drive forretning på. Guy indså, han var det helt forkerte sted.

Det endte med Spier forlod dem, og startede sin egen investeringsfond, Aquamarine Fund.

Hans nye fond styrede han som han følte det var rigtigt.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Frokost med Warren Buffett

Et af vendepunkterne i Guy Spiers liv var, da han mødte Mohnish Pabrai — en velkendt value-investor, som også følger i Buffetts fodspor. Spier deltog i et af Pabrais årsmøder, og tog så mange noter han kunne.

Efter mødet sendte han Pabrai et personligt takke-brev, for at have inviteret ham til mødet. Dette blev startet på et langt venskab.

I didn’t understand this at the time, but I now see that every letter I wrote was an invitation for serendipity to strike. To many people, it might seem like a waste of time. But I couldn’t win the lottery without a ticket, and these tickets were almost free. In a sense, this is a value investing approach to like: pick up something cheap that may one day prove to be precious.”

Han og Mohnish Pabrai betalte en stor sum penge, for at spise frokost med Buffett. Pengene gik til velgørenhed.

Til frokosten fandt han ud af, hvor ærlig og autentisk Buffett var. Og lærte at man aldrig må prøve at være en anden end den man er.

Tænk over din omgangskreds

Buffett har altid levet livet efter hvad han kalder det indre scorekort. Du skal altid gøre hvad du føler er det rigtige, og ikke tænke på hvad andre tænker om dig.

Would you prefer to be considered the best lover in the world and know privately that you’re the worst—or would you prefer to be considered the worst lover in the world, but know privately you're the best? Warren Buffett

De mennesker man omgås er med til at forme dig. Vi tror, vi kan forandre vores miljø, men det er i virkeligheden omvendt.

Guy gjorde meget brug af dette princip. Når der skulle tages beslutninger spurgte han sig selv: Hvad ville Warren Buffett gøre? Han satte sig ved sit skrivebord og forestillede sig, at han var Warren.

As i read Berkshire’s old annual reports, I began increasingly to think as Warren Buffett would. Desperate to figure out how to lead a life that was more like his, I began constantly to ask myself one simple question: “What would Warren Buffett do if he were in my shoes?”

En checkliste til investering

I bogen fremlægger Guy Spier 8 regler til investering, som han går meget op i. Han giver også et indblik i sin checkliste, som han gennemgår hver gang han vil tage en beslutning om et køb eller salg. Du kan få 4 af punkterne her.

Hvorfor er det nødvendigt?

For at undgå at begå (de samme) fejl.

Ligesom piloter, så bruger Guy listen til at undgå at glemme eller overse noget i sine overvejelser. Tager man den forkerte beslutning kan det have store tab til følge.

Vi laver alle fejl -- og det er en god ting. Men kun hvis vi lærer af dem. Derfor tilføjer Guy alle sine fejl til checklisten. Han skriver i bogen, at hans liste nu har over 80 punkter.

Jeg bruger personligt ikke en checkliste i samme forstand. Men der er mange kriterier jeg overvejer, og dem vil jeg præsentere dig for en anden dag.

Inden du går

Det er en rigtig god og lærerig bog fyldt med personlige råd og erfaringer. Der er værdifulde lektioner for enhver investor i denne bog.

Det som gjorde det største indtryk på mig (jeg hørte det første gang fra Buffett) er, at du altid skal omgås mennesker der ved mere end dig selv. Ellers lærer du ikke noget. Du er ikke den eneste der begår fejl — det gør vi alle sammen. Som Guy skriver:

Nothing matters as much as bringing the right people into your life. They will teach you everything you need to know. Ideally, we should stick close to people who are better than us so that we can become more like them.

Det er derfor jeg har oprettet Facebook-gruppen Fornuftig Investering. For at dele mine erfaringer, viden, svagheder, og fejl med dig og mange andre. Stil dine spørgsmål der, og lær mere!

Køb bogen hos Saxo