8 investeringsregler fra Guy Spier
Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.
Jeg har længe tænkt over hvordan jeg kan gøre min investeringsprocess bedre, og tage bedre beslutninger.
Guy Spier har besvaret dette med sine egne regler fra bogen The Education of a Value Investor, hvori han beskriver hvad han har lært gennem mange år som investor. Læs min anmeldelse her
Vores hjerne tager tusindvis af små beslutninger hver eneste dag, og efterhånden som dagen går bliver vi trætte. Vi begynder at tage de forkerte beslutninger, og det kan være slemt for vores investeringer.
Hvordan kan vi undgå dette?
Det kan vi undgå ved at opsætte nogle regler for os selv, som sikrer at vi kun gør hvad der er bedst for os.
SponsorStokki er min nye aktie- og investerings-app som gør det ultra-simpelt at holde styr på porteføljen, og de selskaber du følger. Følg din udvikling på tværs af alle porteføljer, sæt kursmål, se finansielle data og meget mere. Som Stokki Pro får du adgang til flere funktioner til en lav månedlig pris.
Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger
Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.
Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.
Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.
Få 30% rabat på min e-bog her!Guy Spiers strategi for investering
Guy Spier fortæller om en velgørenheds-frokost han havde med Warren Buffett og Monish Pabrai. Her lærte han meget fra dem begge, om hvordan man undgår at gøre de forkerte ting, og holder sig væk fra problemer.
Warren har fortalt, at en af grundende til han er successful er fordi han ikke bor tæt ved støjen på Wall Street.
Spier, der på det tidspunkt boede midt i Manhattan tog han Warrens ord til sig. 6 måneder efter flyttede han til Schweiz for at holde støjen ude. Der satte han sine investeringer i system, og for at undgå fejl, nedskrev han 8 regler og vaner:
1. Hold op med at tjekke aktiekurserne
Jo oftere du kigger på prisen på dine aktier, jo flere fejl begår du.
Det er faktisk så simpelt.
Mange investorer kan godt lide at tjekke kurserne hver eneste dag for at se om de har "vundet". Vi føler lidt at kurserne kan se vi kigger på dem, og vores hjerner kan nærmest få os til at frygte at noget slemt skulle ske hvis ikke vi hele tiden holder øje.
Sådan er det naturligvis ikke.
Det helt store problem er, at hver gang kursen ændrer sig, skal vi tage en ny beslutning. Det føles som om vi skal handle.
Men medmindre vi er day-tradere, så er det ikke noget vi ønsker. Hvis du er langsigtet (5 år eller mere) og investerer i sunde, solide selskaber, så er der slet ikke nogen grund til at holde øje med prisen. Brug hellere tiden på, at læse en god bog.
Det vi skal holde øje med, er selskabets resultater, regnskaber, og nyheder.
Inaction and patience are almost always the wisest options for investors in the stock market. I find it better not to check the performance of my stocks every day (or even every week) since this makes it harder to keep a long-term focus. Guy Spier
2. Hvis nogle forsøger at sælge dig noget, lad være med at købe
Når du læser rundt i Facebook-grupper hører du helt sikkert folk "sælge" de aktier de selv har.
Det gælder også børsmæglere, reklamer for investeringsfonde, børsnoteringer og ledelsen i selskaberne, folk der sælger værktøjer mm.
De prøver allesammen at sælge dig det de har, og du kan være ret sikker på de kun tænker på dem selv.
Guy Spier blev hele tiden ringet om med tilbud og til sidst måtte han lave en regel om altid at svare: "Beklager, men jeg har en regel om aldrig at købe noget der bliver solgt til mig".
Med andre ord, bør du kun overveje at købe noget, efter du selv har fundet det eller undersøgt det grundigt.
Du kan sagtens lytte til dem, og lade dig friste. Men lad dig ikke lokke - undersøgt det altid grundigt selv.
Det gælder især børsnoteringer.
3. Tal ikke med ledelsen—de er også salgsfolk
Det kan være meget relevant at tale med ledelsen, men du skal være påpasselig. De forsøger naturligvis også at sælge deres selskab og få det til at se bedst muligt ud.
Lyt ikke så meget til hvad de siger, men mere om du føler de taler sandt, og har integritet. Hvis ledelsen fremhæver deres fejltagelser lige så meget som deres success, så har de helt sikkert deres ejeres bedste interesse for øje.
Ledelsen er ofte også godt trænede i at overtale og sælge sig selv. Ofte prøver de også at få mindre gode resultater til at virke fremragende.
Jeg siger naturligvis ikke, at alle mennesker er sådan. Men du skal kun lade dig lokke èn gang, for at begå en dårlig investering.
4. Research dine investeringer i den rigtige rækkefølge
Charlie Munger har før beskrevet konceptet om "human misjudgement" - vi har en tendens til at holde fast i den første holdning og mening vi danner os. Det er meget svært at ændre vores holdning når først vi har den.
Det er lidt farligt at høre investeringsidéer fra Facebook, venner eller endda fra interviews med ledelsen. Du kan sagtens blive interesseret, men det er vigtigt du selv undersøger selskabet uden indflydelse fra andre.
Du bør derfor altid læse selskabet egne årsrapporter pressemeddelelser og regnskaber, inden du læser nyheder om selskabet, andres meninger, analyser osv. Det er lettere at forholde sig kritisk når du læser om det alene, end hvis nogle fortæller dig om det.
Derved kan du danne dig din egen mening om selskabet, uden at blive påvirket af andre. Først derefter kan du læse andres holdning, og se om de mener noget andet.
Spis ikke din dessert før du er færdig med kød og grøntsager.
Personligt begynder jeg altid med selskabets seneste årsrapport, og ledelsens aktionærbrev, for at danne mit første indtryk.
Køb The Education of a Value Investor5. Diskuter kun dine investeringsidéer med folk, du stoler på
Betyder alt dette, at du aldrig bør tale med andre om dine idéer?
Nej, naturligvis ikke. Det er fornuftigt at diskutere dine idéer med andre, især hvis de har en anden holdning en dig. Men det er vigtigt at du har dannet dit eget billede først, så du ikke bare blindt lytter til andre.
Find en investeringsmakker som du stoler på, hvor i kan diskutere hinandens synspunkter uden at dømme hinanden. Hvis din makker vil sælge, og du vil købe er der intet problem i det. Formålet er, at tale om selskaberne og lære hvad i kan.
Det kan jo være din makker forstår selskabet, mens du ikke gør, og derfor investerer i det. Det er der intet i vejen for.
Spier mener det er bedst hvis man ikke deler hvad man allerede ejer, så man holder snakken objektiv, og lader følelserne blive udenfor.
6. Køb og sælg aldrig aktier, når markedet er åbent
Markedet går op. Markedet går ned.
Der skal ske noget hele tiden.
Eller, det er ihvertfald det børserne gerne vil have, for så kan de tjene penge. De vil have man handler hele tiden. Markedet er et sted hvor folks følelser bliver udnyttet. Hvor penge går fra de utålmodige til de tålmodige.
Men som investor køber man en virksomhed. Ikke for at kigge på grafen, men fordi det er en sund virksomhed, der producerer nogle gode produkter, og tjener flere penge over tid.
Det gælder om, at holde sig væk fra markedets travlhed, og tage det med ro. Der er ingen grund til at handle hele tiden. Lad dig ikke friste af markedets hurtige bevægelser.
Gør markedet til din tjener, ikke omvendt.
7. Hvis en aktie falder efter dit køb, skal du ikke sælge i mindst to år
Når vores aktier stiger er det fristende at hjemtage gevinsten, selvom det kan føles som at forlade en god ven, vi har kendt længe.
Hvis en aktie vi har er faldet meget, kan vi næsten ikke komme af med den hurtigt nok, og tvivler måske på, om vi har gjort det rigtige.
Men hvis vi har gjort det rigtige da vi købte, så må vi ikke sælge bare fordi aktien er faldet. Husk at vi faktisk ønsker de gør det, så vi kan købe de bedste selskaber billigere.
Warren Buffett siger man skal overveje sine investeringer grundigt, så du er sikker på du har taget den rigtige beslutning. Vi bør aldrig overveje at eje en aktie, hvis ikke vi er klar til at eje den de næste 10 år.
Spier har lavet en regel om, at han ikke må sælge i 2 år, hvis et selskab er faldet meget i pris. Dette gør han for at undgå impuls-beslutninger der som regel er dårlige.
I could improve your ultimate financial welfare by giving you a ticket with only 20 slots in it, so that you had 20 punches-representing investments that you got to make in a lifetime. And once you'd punched through the card, you couldn't make any more investments at all. Under those rules, you'd really think carefully about what you did, and you'd be forced to load up on what you'd really thought about. So you'd do much better. Warren Buffett
8. Tal ikke om dine nuværende investeringer
Når vi taler offentligt eller på sociale medier om de ting vi ejer, eller overvejer at købe, så kan det skabe en form for bias hos os.
Vi bliver bundet til den investering og føler os forpligtet til at fortsætte. Dette kan forhindre os i at se objektivt på selskabet, og tage de rigtige beslutninger.
Det bedste råd fra Guy Spier er at du aldrig bør tale om de investeringer du ejer eller overvejer. Warren Buffett har mange gange sagt det samme, og ville aldrig dele hvad han investerer i med andre. Han gør det kun fordi loven siger han skal.
Pas på ikke at blive bundet til dine investeringer følelsesmæssigt. Du skal altid se på dem objektivt, og ikke holde dig fra at sælge dem, hvis det er det rigtige at gøre, selvom du har fortalt alle at du ejer dem.
Køb The Education of a Value InvestorInden du går
Guy Spier har givet sig selv disse regler for at sikre han tager de rigtige beslutninger, og jeg kan absolut anbefale at købe hans bog.
Generelt har de bedste investorer i verden mindst én ting til fælles. De investerer som en ejer ville, og forestiller sig de køber hele selskabet. Læs i artiklen hvordan de gør.