Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Guy Spiers Checkliste til Investering

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Det er nemt at begå fejl. Jeg har begået mange.

Guy Spier har skrevet bogen The Education of a Value Investor, hvori han beskriver hvad han har lært gennem mange år som investor.

Èt af de sidste kapitler omhandler hans checkliste: en liste af spørgsmål han stiller sig selv inden han foretager nogen form for investering.

Ligesom en pilot eller læge bruger en checkliste til at undgå fejl og sikre at alle skridt følges, så kan vi som investorer også gøre brug af dem.

En checkliste hjælper dig med at huske alle trinene.

Guy’s liste er i høj grad baseret på de fejl han tidligere har gjort sig, og han fortæller i bogen at den nu er på over 70 punkter.

The complexity of the business and economic world, combined with our irrationality in the face of money-related issues, guarantees that we'll make plenty of dumb mistakes. Guy Spier

I denne artikel skal vi høre hvad Guy Spier har lært, og hvad nogle af disse punkter er på checklisten. Han deler sine punkter i bogen op i små case-historier.

Manden der tabte hovedet

Guy havde engang investeret i en virksomhed som ejede en skole. Ledelsen i denne virksomhed var blevet lidt for kreativ i deres metoder.

Virksomheden havde opsamlet 2 millioner dollars i gæld, efter købet af den lille skole. Guy investerede selv 1 million dollars. Over tiden steg antallet af studerende på skolen kraftigt, og de tjente mange penge.

Ledelsen af selskabet, EVCI, mente de havde gjort sig fortjent til en stor bonus, og virksomhedens CEO og flere ledere besluttede at fordoble deres egen løn. I et lille selskab betød det, at ledelsens samlede løn svarede til 25% af den samlede indtjening!

Guy var på ingen måde tilfreds med dette, og skrev at brev til ledelsen og direktøren, som mødte ham til frokost senere. Direktøren flippede helt ud på Guy.

Det var først længe efter han lærte, at direktøren var midt i en skilsmisse, og var bange for at skulle betale alle hans penge til hans kone. Han blev angrebet fra alle sider.

Senere blev aktiekursen for EVCI halveret, og Guy solgte sine aktier, stadig med profit. Efter dette besluttede Guy, at være ekstra påpasselig, og grundigt undersøge om ledelsen af en virksomhed har udfordringer i privatlivet.

Punkter til Checklisten:

  • Er nogen personer i ledelsen midt i personlige udfordringer, som påvirker deres evne til at begå rationelle beslutninger for aktionærerne?
  • Har denne ledelse tidligere gjort noget selvisk som har virket dumt?

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

En historie om Tupperware

Tupperware blev grundlagt i 1938. Vi kender nok alle til selskabet. Det kom Guy Spier også til, og han blev hurtigt optaget af idéen bag Tupperware Parties. Selskabet tjente mange penge ved at udnytte nogle basale psykologiske principper, om behovet for at give tilbage.

Desværre blev investeringen i Tupperware en langsom død. På ethvert tidspunkt var der altid nogle regioner der tabte penge, og salget var ikke-stigende. Tupperware havde med tiden fået for meget konkurrence, og prisen var for høj.

Det tog ham år at finde ud af, at da Tupperware først kom på markedet var produktet unikt, og folk ville gerne betale en højere pris for den gode kvalitet. Men de kunne ikke beskytte deres konkurrencefordele, og efterhånden som billigere produkter kom ud, begyndte det at gå nedad.

Trods ledelsens evner og handlinger, kunne de ikke redde det.

Punkter til Checkliste:

  • Sælger virksomheden produkter der (stadig) giver god værdi for pengene?
  • Giver dette selskab værdi i hele kæden, for ejerne og kunderne?

Hvad ligger nedenunder?

Guy fandt et glimrende brugtbils selskab, CarMax, som købte brugte biler , finansieret af lån, og solgte dem videre til en lav pris. Samtidig tilbød de finansiering til kunderne.

Uden finansiering ville de fleste af kunderne ikke være i stand til at købe biler hos dem. Hvis CarMax ikke kunne låne til at købe deres biler, ville hele deres forretningsmodel falde sammen.

Og det var nøjagtig hvad der skete i 2008 da finanskrisen var på sit højeste. Kunderne kunne ikke længere få kredit, og CarMax solgte ingenting.

Her lærer vi igen vigtigheden af, at forstå hvordan selskabet fungerer gennem alle led. CarMax var urimeligt afhængig af kredit-markedet.

Punkter til Checklisten:

  • Hvordan kunne denne virksomhed blive påvirket af ændringer andre steder, uden for virksomhedens egen kontrol?
  • Er virksomhedens omsætning afhængig af f.eks. kreditmarkedet, eller nogle få bestemte råvarer.

Betal ikke for meget

Den måske vigtigste lektion handler om, aldrig at købe en aktie for dyrt, uanset hvor skønt det måtte lyde. Guy købte Smart Balance, som var et innovativt nyt fødevare-selskab. Det var et godt selskab, med gode produkter, fornuftig ledelse og gode udsigter.

Men Guy betalte for meget for det.

Aktien var netop faldet 30% før han købte, og Guy gjorde den fejl at vurdere aktien efter relative termer. Den var billig nu i forhold til før, efter et stort fald. Men selskabet var stadig for dyrt, set i absolutte termer.

Efter finanskrisen kom, gik det nedad for selskabet, og selvom ledelsen gjorde alle de rigtige ting de kunne, solgte Guy efter 5 lange år, og tabte omkring 30% af sine penge.

Han begik den fejl, at betale en høj pris for selskabets fremtidsudsigter, og det var fuldstændig afhængigt af, om de kunne leve op til det. (I dag ville Tesla være et godt eksempel på dette. Det er også grunden til, jeg holder mig langt væk.)

Når du investerer skal du altid købe virksomheden så billigt, at selvom det går dem dårligt i en tid, vil du stadig tjene penge. Du skal tage højde for det ukendte, og at fremtiden ikke altid er som forventet.

Du skal altid huske Benjamin Graham’s regel om Margin of Safety.

Punkter til Checklisten:

  • Er aktien billig nok i absolutte termer?
  • Er jeg sikker på, jeg betaler hvad virksomheden er værd i dag, og ikke hvad den måske er værd i fremtiden?

Sometimes I would look back at a situation where I had missed some vital clue, shake my head, and say, “How did I not see that?” Guy Spier

Guy skriver, at en checkliste ikke bør være en liste af krav, men snarere en liste der forhindre dig i at begå de samme fejl som før.

Det er en vigtig detalje. En checkliste indeholder ikke spørgsmål såsom: “Er virksomheden billig?”, “Har det et højt afkast af egenkapitalen?”. Disse spørgsmål er mere passende på en anden liste.

Man hører sjældent en pilot spørge sig selv: “Kan dette fly flyve hurtigt?” eller “Flyver jeg mod en solskinsrig destination?”. Disse spørgsmål har ingen relevans. Pilotens checkliste indeholder ting som før har forhindret flyulykker.

Inden du går

Det er en stor fordel at kende sine fejl og svagheder. Hvis du investerer, bør du have en checkliste med kriterier og spørgsmål du kan stille dig selv, for at sikre du tager de rigtige beslutninger.

Bogen The Education of a Value Investor indeholder meget mere god viden, som du kan få gavn af, end bare denne liste.

Køb bogen hos Saxo

Hvilke punkter står på din liste?