Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Sådan kan du spare mere op i år

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Vi vil alle gerne spare flere penge op hvert år, men det er ofte svært at se, hvor vi kan finde dem. At spare 50.000 ekstra på ét år, virker helt umuligt, men det er måske slet ikke så svært som du tror.

Med nogle enkelte livsstilsændringer og en gennemgang af din økonomi kan du finde rigtig mange penge at spare - som så kan bruges på de ting der virkelig betyder noget for dig. Nogle ting er super nemme og kan gøres med det samme, andre ting kræver en større indsats.

Lad os se på 7 principper vi kan følge, til at give os selv lidt flere penge.

1. Lov dig selv at følge en plan

Det hjælper at lave en plan for året, hvis du gerne vil spare mere op. Du vil let kunne se hvor meget du skal spare op hver uge eller måned. Endnu vigtigere vil du kunne se hvor langt du er nået og holde dig selv motiveret for at spare mere.

Lad os sige du ønsker at opspare 50.000 kr. samlet i år. Det er et kæmpe beløb, som kan virke helt umuligt. Men det svarer faktisk til 4.166 kr. om måneden (fordelt på 12 måneder), eller kun 961 kr. om ugen!

Sæt et opsparingsmål og lov dig selv, at du skal spare det beløb op i år. Sig det højt til dig selv lige nu. Fortæl det til andre. Lav nogle små milepæle, for eksempel hver måned, så føles det meget lettere. Hver gang du opnår et af dine delmål kan du fejre det, og gøre noget særligt!

Gør dig selv ansvarlig for plan, og det bliver meget nemmere at holde dig til den. Uanset hvordan du sparer mere op, er du nødt til at starte med en plan.

2. Betal dig selv først

Warren Buffett siger altid: "Don't save what's left after spending. Spend what's left after saving.".

Denne lille stribe af visdom hørte vi første gang, så vidt jeg har læst, i historien om Den rigeste mand i Babylon. Det kan være svært at vænne sig til det, men noget af det vigtigste du kan gøre for dig selv, er altid at betale dig selv først (spare op), inden du betaler dine regninger til husleje, mad, billån, brændstof og hvad der ellers er.

Du skal simpelthen aftale med dig selv, at du sparer f.eks. 10% af din løn op hvad måned, og sørge for de bliver sat ind på en seperat konto så snart du får løn. Kun de penge der er tilbage må du bruge af. De fleste mennesker sparer måske det op, som der er til overs hver måned efter deres forbrug. Det ender desværre med at det bliver meget forskellige beløb, eller måske flere måneder uden de får sparet noget op.

Sørg for at betale regningen til dig selv først. Hvis der ikke er mange penge tilbage efter det, så er du nødt til at skære noget væk, eller måske genoverveje om der virkelig er tilpas råd til 2 biler, fast-food hver weekend, og den slags.

Andre vælger at betale ekstra af på gæld først, i stedet for at spare op, hvilket nok er det bedste at gøre, hvis du har forbrugsgæld.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog nu!

3. Rund-op og spar lidt hver gang du køber noget

Mange banker i dag har en funktion i deres mobil- eller netbank der gør, at du kan overføre et lille beløb til din opsparingskonto hver gang du bruger dit kort og køber noget. Jeg har rigtig god erfaring med Danske Banks Rund-opsparing som kan aktiveres gennem mobilbanken.

Med denne funktion vil din bank automatisk runde beløbet på dit køb op til f.eks nærmeste 10 eller 100 kr, og overføre forskellen til din opsparingskonto. Hvis du for eksempel køber en dejlig café latte til 36 kr. vil banken overføre 64 kr. til din opsparingskonto.

Det er en meget let måde at spare en lille smule ekstra op hver dag, og det bliver mange penge på en måned. Ring til din bank nu og hør om de har sådan en funktion, og få hjælp til at komme i gang.

4. Gå op i din opsparingsrate

Din opsparingsrate er forholdet mellem dine indtægter og udgifter, og viser hvor stor en procentdel af din indtægt du sparer op hver måned. Hvis du én måned har en udbetalt indkomst på 16.000 kr. og udgifter for 8.700 kr. så er din opsparingsrate 45,6 %. Det er rigtig flot!

Hvis du søger FIRE, altså økonomisk uafhængighed, er opsparingsraten det vigtigste tal at holde øje med, og forbedre. Du kan skrive dig op til min kommende FI Scouts-app, som gør det super let at holde styr på alle dine tal, på vejen til FIRE.

Der er to måder at hæve din opsparingsrate: spar mere op, eller tjen flere penge. På et tidspunkt er der simpelthen ikke flere penge at spare, og så er der kun tilbage at få en større indkomst. Hvis du ikke kan forhandle en lønforhøjelse, eller få flere timer eller vagter, så er det selvfølgelig svært at hæve din indtjening meget. Du kan forsøge at skifte arbejde, eller måske få et lille sidejob. Du kan selvfølgelig også sælge ud af dine ting, og sætte det ind på din opsparingskonto. Med MobilePay kan du gøre det mere automatisk.

Endnu bedre er det, hvis du har en hobby eller noget du går meget op i, som du måske kan tjene penge på. Jeg interesserer mig for eksempel for økonomi og investering, og derfor startede jeg denne blog, og dertil hørende virksomhed, for at tjene lidt ekstra penge.

Læs mere om opsparingsrate i min artikel.

5. Stop shoppemanien og overvej dine køb

Nogle mennesker har svært ved kun at købe det der er nødvendigt, og det kan faktisk blive et psykisk problem. Du kan føle, at du skal bevise sit værd, eller opretholde en facade over for sine venner, og derfor føler du dig nødsaget til, altid at købe den seneste iPhone, nye ure eller tøj, eller flotte sig i byen.

Det er almindeligt at se, at vi hygge-shopper (på samme måde som vi hygge-spiser) hvis vi er triste eller føler os overvældet. Vi går efter den hurtige og lette gevinst - det kick det giver at købe noget nyt - men det varer i meget kort tid, og snart er du trist igen, og får trang til at købe noget nyt. Det bliver hurtigt meget dyrt.

Har du set Luksusfælden, så har du helt sikkert set nogle med dette problem. Og det er ærgeligt, for disse mennesker er ikke selv klar over det. Heldigvis kan man let opstille nogle regler for sig selv, når først vi har accepteret vi har dette problem.

For alle større køb du kunne tænke dig, feks. over 300 kr., skriver du det ned sammen med prisen. Overvej grundigt om det virkelig er noget der er nødvendigt for dig at have, om det er noget du ofte skal bruge, eller måske kunne låne dig til. Hvis du virkelig har et behov for at eje det, må du ikke købe det før om 14 dage. Først efter du har haft det på listen i noget tid, og du stadig mener det virkelig er noget du har brug for og råd til, kan du købe det.

Dette kan stoppe de værste impulskøb. Selvom beløbene er små, kan det løbe op i rigtig mange penge om året, hvis man hygge-shopper for bare 100 kr. et par gange om ugen.

Det er penge du helt sikkert kunne finde på bedre ting at bruge til.

6. Brug kun kontanter til de daglige køb

Dette er en af de ældste og simpleste metoder, der sørger for du aldrig bruger mere end du har. I den digitale og kontantløse verden, er det let at glemme denne mulighed.

Du kan let spare flere penge ved kun at bruge kontanter, og det er der 2 primære grunde til:

  1. Kontanter er noget du kan se når du står med dem i hånden, og det gør det sværere at skille sig af med dem. Et kreditkort er let at svinge gennem maskinen, for du skal ikke fysisk give noget fra dig. Det kan virke fjollet når beløbet jo vil være det samme, men det er en psykologisk barriere, og den kan hjælpe os. Det er af samme grund at det føles "sværere" at slå en 500 krone-seddel i stykker, fremfor at betale med to 100 krone-sedler.
  2. Konvolut-systemet er (igen) blevet meget populært. Hver uge eller måned hæver du alle dine penge, som skal bruges til mad, brændstof og så videre i den periode. Fordel dem ligeligt i 4 konvolutter - én til hver uge. På denne måde kan du sikre at der er penge nok til hele måneden, og det er umuligt for dig at bruge flere penge end du har. Hvis du altså kan holde dig fra at hæve flere penge.

Konvolut-systemet er virkelig smart hvis man har lidt svært ved at undgå impulskøb, eller nogle gange får puttet lidt for meget i kurven. Der er endnu en skjult fordel: det er ret svært at bruge nøjagtig hvad der ligger i kuverten. Når ugen eller måneden er gået, ligger der måske 100 kroner eller mere tilbage i kuverterne. Dem kan du smide direkte ind på din opsparing eller betale mere gæld af med!

7. Investér din opsparing og få endnu mere tilbage

Hvis du har sparet op til noget bestemt, f.eks. køb af ny bil, eller udbetaling til et hus, så ved du selvfølgelig allerede hvad pengene skal bruges til. Men hvis du har sparet op, bare for at have pengene stående, så er det vigtigt også at sørge for, de ikke forsvinder igen.

I løbet af året, og især efter, bør du investere dine penge fornuftigt, så du kan få glæde af renters rente og snebolds-effekten. Du kan selvfølgelig få gavn af renters rente-effekten ved at lade pengene stå på en konto (der faktisk giver dig en rente), men i disse år er inflationen højere end renten, hvilket betyder du faktisk mister penge hvert år.

For bare at beholde dine penge, skal du investere dem i noget der giver et højere afkast - for eksempel aktier. Ved at gøre det kan du ende med at slutte året med 5.000 kr. mere end du har sparet op, ved et afkast på 10%.

Tak fordi du læste med!

Kunne du lide artiklen? Har du en kommentar?

🤗 Det vil hjælpe mig meget, hvis du vil dele den på Facebook eller Twitter

⌨️ Skriv en kommentar i Facebook-gruppen Fornuftig Investering

📥 Tilmeld dig nyhedsbrevet så jeg kan sende dig andre lignende historier.

📚 Køb min e-bog Fornuftig Investering, eller book en gratis coaching-samtale

🤩 Få endnu mere indhold fra mig som Investor+ medlem

Bliv Investor+ medlem via
Lær mere om