Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

[Anmeldelse] The Richest Man in Babylon

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Hvis du også kan have svært ved at holde guldet i tegnebogen, så er denne historie og bog lige noget for dig.

Jeg nød meget at læse denne bog for et par år siden, og at læse den igen var en rigtig gode idé. Nu skriver jeg denne artikel så du også kan få gavn af den.

George Samuel Clason, en amerikansk forfatter, født tilbage i 1874, har skrevet denne korte bog, som er en samling fortællinger om enkelte personers erfaringer med guld fra ørkenbyen Babylon, der fandtes for flere tusind år siden.

Den mest kendte fortælling af disse, og som giver navn til bogen, er The Richest Man in Babylon, som senere er blevet til en klassiker.

Arkad, den rigeste mand i Babylon

Den ene af fortællingerne følger Arkad, som levede i Babylon, i dag kun en ruinby i det centrale Irak. Fortællingen foregår omkring år 600 f.Kr., en tid hvor byen var den største i verden. Samtidig var det den rigeste by, på grund af, at den, ifølge forfatteren, var meget udviklet takket være dens beskedne og meget intelligente befolkning, med fornuftige leveprincipper.

In the pages of history there lives no city more glamorous than Babylon.

Arkad fortæller i historien om, hvad han har lært om guld (penge) i løbet af hans liv, og underviser hans venner i de 7 trin der skal til, for at fylde posen med guld.

Disse råd er, utrolig nok, nøjagtigt de samme der gør sig gældende for at få en fornuftig privatøkonomi den dag i dag.

Start thy Purse to Fattening

Arkad så hen på en bonde der solgte æg: “Hvis du, hver morgen, lægger 10 æg i din kurv, men kun sælger 9 æg om dagen hvad sker så?” “Så vil min kurv med tiden være fuld af æg,” svarede bonden. “Det første trin til velstand,” siger Arkad til sine venner, “er at opfede din tegnebog. For hver gang i lægger 10 mønter i jeres pung, tag kun 9 ud igen til at købe for. Jeres pung vil med tiden blive stor og fed.”

Control thy Expenditures

“Nogle vil så spørge, hvad når selv hele min indkomst ikke er nok til at dække alle mine udgifter?”, sagde Arkad til forsamlingen. Dertil vil jeg svare med en sandhed: hvad folk kalder ‘nødvendige udgifter’ stiger, efterhånden som deres indkomst stiger.”

Som du måske kan forstå, er det vores eget valg. Vi bestemmer selv hvad der er nødvendigt, og vi kan bruge penge derefter. Når din indkomst stiger, eller du får flere penge mellem hænderne, så sørg for, du ikke bruger flere end du gjorde før.

Det er yderst vigtigt at kunne adskille nødvendigheder fra ønsker. Lav et budget der redegør for de nødvendige ting, og sørg for dette ikke overstiger 9/10 af din indkomst. Således sørger du for, din pung langsomt fyldes med guld.

Den anden regel lyder derfor: “Lav et budget der sørger for, du har råd til både dine nødvendige udgifter, samt dine ønsker. Sørg for at disse aldrig overstiger 9/10 af de penge du tjener, og behold 1/10 til dig selv.”

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Make thy Gold Multiply

Først når du har lært at disciplinere dig selv, kan du få formuen til at vokse, ved at sætte dine penge til at arbejde for dig.

Every Gold piece you save is a slave to work for you. Every copper it earns is its child that also can earn for you. If you would become wealthy, then what you save must earn.

Arkad fortalte sine elever: “En mands rigdom er ikke de penge han har i sin pung. Det er den indkomst han opbygger. Det er hvad alle ønsker. En fast indkomst der fylder pungen op med guld, hvad enten du arbejder eller rejser.”

Dine penge kan hurtigt yngle, hvis du placerer dem i fornuftige investeringer, hvor du får et godt afkast, og er meget tryg ved, at du ikke kan miste dem.

Her kan man med stor gavn udnytte princippet om renters rente, og sneboldseffekten.

Guard thy Treasures from Loss

Warren Buffett’s regel nr. 1 er: “Don’t lose money.”

Når markederne går op, er det meget let at lade sig rive med, men man skal altid forholde sig kritisk og grundigt undersøge hvad man investerer i. En investering er ikke et spil — og det er ufornuftigt at se det sådan.

“Det vigtigste I skal gøre med jeres guld, er at passe godt på det” fortalte Arkad. “Det vigtigste for enhver investering er, at du med rimelig sikkerhed ikke kommer til at miste pengene. Er det fornuftigt at blive forført af et højt afkast, hvis det samtidig kan betyde du kan miste alt? Det mener jeg ikke. Studér grundigt dine muligheder, og rådfør dig med intelligente mennesker.”

Spørg altid andre til råds, og forstå hvad du foretager dig — det vil oftest være gratis, og kan være den bedste investering du gør i dit liv.

Når det er sagt, bør du heller ikke stole blindt på andre, uanset om de har forstand på det eller ej. Overvej og tag altid selv dine beslutninger. Lad ikke andre bestemme over din formue.

Make of thy Dwelling a Profitable Investment

“Hvis en mand kan benytte 90% af sin indkomst til at leve og have det godt, og foretage glimrende investeringer med resten, så vil hans formue voks hurtigt. Det er en stor glæde, at kunne spise frugten fra sine egne træer, og kunne eje sit eget hus.”

Vi har alle behov for at sted at bo, men det kan være dyrt at leje. Oftest kan det med tiden bedst betale sig, at købe og eje sin egen bolig.

Skal man låne penge, er det også meget praktisk at have en bolig man kan stille sikkerhed i.

Det er ikke nødvendigvis en rigtig beslutning at købe sit eget hus. Jeg fortolker mere denne regel som, at man selv skal være ansvarlig, og ikke være afhængig af andre.

Insure a Future Income

Skab dig en fremtidig indkomst, og sørg for at have nok til at leve, den dag du måske ikke længere kan arbejde.

“Livet for enhver, varer fra barndom til alderdom. Derfor siger jeg, at i bør forberede jer, med en god indkomst, så I, når dagen kommer, har nok til at forsørge jer og jeres familie i mange år.”

Hvis man kan klare alle ovenstående trin fornuftigt, vil man kunne have en indkomst der varer ved i mange år, uden man behøver arbejde. På den måde sikrer man sin familie.

A fat purse quickly empties if there be no golden stream to refill it. Always have an income that constantly keeps your purse full, no matter how liberally you spend.

Her er der mange muligheder: man kan sælge ejendom, investere i aktier og modtage udbytter, udlåne penge og få renter, eller måske købe en livsforsikring. Men begynd tidligt, så du kan få mest muligt ud af det.

Increase thy Ability to Earn

Hvordan kan man lettest øge sin indkomst her og nu?

Bliv bedre til dit arbejde, og bliv ved med at lære nye ting. Jo mere du ved, desto mere er du værd, og kan derfor tale om en højere løn.

Wealth, like a tree, grows from a tiny seed. The first copper you save is the seed from which your tree of wealth shall grow.“Jo mere visdom vi har, desto mere kan vi tjene. Den der altid søger at lære nye ting, kan blive rigt belønnet,” fortæller Arkad til slut.

Alle pengene værd

Jeg vil nærmest sige, du er nødt til at læse denne bog. Det er så god en historie at selv børn vil finde den underholdende, som godnatlæsning, og forhåbentlig lærerig. Selvom sproget er ældgammelt, så er den alligevel let at komme igennem og fyldt med gode råd og ting at tænke over.

Det er faktisk så simpelt at blive rig, at man tror det er løgn.

Jeg nød den rigtig meget, og vil anbefale dig at købe den hos Saxo.