Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Hvordan undgår jeg at tabe penge?

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Vi skal tale om det vigtigste koncept inden for investering, som først blev introduceret af Benjamin Graham: Margin of Safety.

I rejsen på at udvikle dig som en fornuftig og intelligent investor, skal du lære om en af de vigtigste grunde til, at folk som Warren Buffett og Charlie Munger skaber solide resultater over mange, mange år.

De anerkender at de engang imellem begår fejl, og har derfor altid en margin of safety for at sikre, at selv en dårlig investering, ikke giver dem et tab.

Vi skal altid huske på, at vi aldrig ved hvad der kommer til at ske med sikkerhed. Ikke med noget som helst. Så det er uundgåeligt at nogle af vores beslutninger vil være forkerte. Der er ingen der altid tager den rigtige beslutning.

Hvad er margin of safety?

At have en Margin of safety i sin investering, betyder at give rum til fejl og uforudsete ting, og derfor kræve en pris der ligger et godt stykke under virksomhedens reelle værdi.

Warren Buffett har forklaret det meget fint med denne analogi, fra hans artikel The Superinvestors of Graham-and-Doddsville:

You need the knowledge to enable you to make a very general estimate about the value of the underlying business. But you do not cut it close. That is what Ben Graham meant by having a margin of safety. You don’t try to buy businesses worth $83 million for $80 million. You leave yourself an enormous margin. When you build a bridge, you insist it can carry 30,000 pounds, but you only drive 10,000 pound trucks across it. And that same principle works in investing.

Så hvad mener Buffett her? Som han siger må du aldrig, uanset hvor godt du kender virksomheden, og er sikker på det er en fantastisk forretning, betale næsten det samme som den er værd, og slet ikke mere. Du må ikke købe noget der er 83 mio. kr. værd, for 80 mio. kr. Hvad hvis du har taget fejl i din vurdering?

Måske falder virksomhedens værdi et stykke tid efter du har købt, grundet nye problemer eller udfordringer, som påvirker deres cash-flow. Og så står du, og har betalt for meget, og derfor skal vente meget længere på et godt afkast, hvis det overhovedet bliver positivt.

Det er derfor vi, som fornuftige investorer, kræver at vi altid betaler væsentlig mindre for virksomheden, uanset hvor god den måtte se ud. Med eksemplet herover, bør vi kun måske betale 60 mio. kr. for dette selskab. Altså skal vi enten vente til det falder i pris, værdien stiger, eller vi skal bare finde noget andet, og bedre. Betaler vi 60 mio. kr. giver det os en margin og safety på omkring 30%. Det er fornuftigt.

Margin of safety afhænger af selskabets værdi

Selskabets underliggende værdi (intrinsic value) er et meget subjektivt koncept da værdien af et selskab aldrig kan måles præcist, og afhænger af hvad hver investor forventer af fremtiden. Samtidig ved vi jo kun hvad selskabet selv fortæller os, og det er ikke altid sandt. Derfor er det vigtigt vi indregner en fejl-margin, som forhindrer vores investering i at blive forfærdelig hvis noget ikke går som planlagt.

Even if everything could be known about an investment, the complicating reality is that business values are not carved in stone. Investing would be much simpler if business values did remain constant while stock prices revolved predictably around them like the planets around the sun. If you cannot be certain of value, after all, then how can you be certain that you are buying at a discount? The truth is that you cannot.

Hvis to investorer forsøgte at sætte en værdi og en fornuftig pris på for eksempel Coca-Cola, ville de to tal være meget forskellige, men ingen direkte forkerte. Det vil altid kun være en estimering, og aldrig et præcist tal. Der er mange metoder hvorpå man kan finde værdien af et selskab, og disse metoder afhænger også af branchen og forretningsmodellen.

Når alt kommer til alt, er der ikke nogen der har det rigtige svar. Det du skal finde ud af er hvad synes du selskabet er værd for dig, og hvad du vil betale for det? Din margin of safety vil som regel være det samme, om så det er 10, 20 eller 30%. Den sikrer, at uanset hvad du mener selskabet er værd, tager du højde for at du ikke altid har helt ret.

Du må herefter kun købe selskabet når prisen kommer under denne fejlmargin.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog nu!

Fornuftig investering kræver en margin of safety

Som fornuftige investorer forsøger vi at købe aktier i selskaber, hvor prisen ikke afspejler hvad man får. “Price is what you pay, value is what you get”.

Margin of safety sørger for, at forskellen mellem pris og den værdi vi har fundet er tilstrækkelig stor, så selvom vi tager fejl, taber vi ikke penge.

Markedet er styret af Mr. Market og lytter til ingen. Markedet er til for at blive udnyttet. Hvis ikke det selskab vi ønsker er tilstrækkeligt billigt i dag, så er det måske i morgen. Vi er ikke nødt til bare at betale hvad det koster i dag. Vi har altid muligheden for at gøre ingenting, og bare vente. Måske finde noget andet indtil da.

Tålmodighed er det vigtigste en fornuftig investor kan have.

Vi skal have masser af mod og selvindsigt til ikke at løbe med flokken. Når du har besluttet en pris der er fornuftig for dig, må du ikke ændre din mening hvis aktieprisen stiger. Du må aldrig føle at du går glip af noget. Husk på: hvis prisen er dyr i dag, og den stiger i morgen, er det stadig for dyrt.

Når markedet falder, kan vi til gengæld glæde os, for nu kan vi købe en dejlig virksomhed meget billigt!

En margin of safety sikrer os også efter vi har købt selskabet. Vi kender nok alle, at vi køber en aktie, og dagen efter falder den i kurs. Men nu har vi allerede købt det billigt, og derfor gør det ikke så meget. Selv hvis kursen faldt 20%, så er det værste der kan ske, at vi bare har købt selskabet til hvad det er værd (forudsat en MoS på 20%). At prisen falder gør det ikke til en dårlig investering.

Hvordan finder jeg en margin of safety?

Margin of safety er altid relativt til selskabets underliggende værdi (intrinsic value), så det giver sig selv at du skal finde ud af den først. Når du med rimelig sikkerhed kan sige hvad et selskab er værd, kan du tilføje din margin: men hvor meget?

Nogle mener du kun bør købe når selskabet er mere end 50% billigere end det er værd, men det sker meget sjældent. Jeg tror 20-30% er mere realistisk, og stadig giver en god sikkerhed.

Det er meget subjektivt, og det afhænger af hvor godt du forstår forretningen. Hvis du er lidt usikker, så kan det være 30-40% er bedst. Hvis du føler dig meget sikker i forretningen, branchen, og mener du har vurderet de fleste risici, så kan en margin på 15% også være fint.

Det vigtigste er at du altid har en margin of safety. Du må meget sjældent købe noget for hvad det er værd, og aldrig mere. Det ville svare til at bede kassedamen slå din mælk ind til 10 kr. hvis den faktisk kun koster 8 kr.

Jeg ser helst selv en Margin of safety på 20% eller derover.

Vi er ikke så gode som vi tror

En fornuftig margin of safety hjælper os også med at forhindre, at vores mentale biases får os til at gøre dumme ting. Vi er hele tiden påvirket af forskellige ting, rent psykisk, der ændrer vores dømmekraft.

The purpose of the margin of safety is to render the forecast unnecessary. Benjamin Graham

Vi må aldrig blive arrogante og undervurdere vores egne evner, men det ses desværre hele tiden. Jeg ser ofte folk der overvurderer dem selv, og lader optimismen løbe afsted med dem.

Mennesker kan blive for selvsikre og føle de har fuld kontrol over situationen. De kan have svært ved at indse eller acceptere det modsatte: at de måske ikke er helt så sikre som de antyder. Det kan ske fordi vi er bange for at tage fejl, eller at lyde usikre.

At tage højde for sine egne fejl er meget misforstået. Det bliver ofte set som at være for konservativ og kedelig, eller brugt af dem som ikke ønsker at tage store risici. Men bruger man det rigtigt er det netop det modsatte.

En margin of safety sikrer dig at du får de bedste investeringer og afkast, samtidig med du kan fjerne langt det mest risiko. At have en fejlmargin giver dig udholdenhed, så du kan være med længe nok til at problemerne vender, og du kan få det afkast du ønsker.

De bedste investeringer sker sjældent fra dag til dag, og kan kræve mange års forretning. Dem som køber med en margin of safety har en kæmpe fordel over dem som ikke gør. Beskytter man sig ikke mod sine egne usikkerheder, ser man hurtigt sine tab når man tager fejl, og kan blive nødt til at sælge sin investering inden man mister det hele: Game over.

Det virker bedst ved sunde selskaber

Margin of safety sikrer os mod fald, og forhindrer os i at tabe penge. Men det kræver også, at prisen på selskabet er faldet uden betydelige ændringer i selskabets økonomi. Det er vigtigt at huske, at prisen ofte falder af en grund. Det er vores opgave som investorer at finde ud af, om det er kritiske ting i selskabet eller dets fremtid som godtgøre dette, eller markedet simpelthen bare er for negative.

Hvis du køber en virksomhed af ringe kvalitet, som langsomt taber værdi, så hjælper en fejlmargin ikke nær så meget. Den kan stadig forhindre dig i at gøre en dårlig investering, men kun hvis du opdager det, og kommer ud i tide. Hvis selskabets underliggende værdi falder over tid, er det ikke et god investering, næsten uanset hvor billigt du kan købe det.

Den fornuftige investor bør være meget forsigtig med at investere i aktier der er steget meget, eller hvad mange ofte kalder vækst-aktier. Når alting går opad, har vi en tendens til at blive alt for optimistiske og ikke tænke kritisk. Her i 2020 ser Tesla ud til at være et godt eksempel på ekstrem entusiasme. Men vores forventninger bliver sjældent indfriet, og på et tidspunkt kan virksomhederne slet ikke følge med hvad vi forventer. Så bliver vi skuffede, og aktieprisen falder drastisk.

Med en margin of safety undgår vi helt disse spekulative situationer. Først og fremmest fordi den er baseret på selskabets underliggende værdi. Og et selskab der ikke tjener penge, er reelt tæt på værdiløst. Køber man den slags virksomheder håber man på at der findes et endnu større fjols der vil betale endnu mere for aktierne.

Inden du går

Lige meget hvor sikre vi er, eller hvor gode vi føler os, tager vi alle fejl. Enten er der noget vi kan have overset og fejlvurderet, eller der kan komme noget helt uforudset som vi ikke havde troet. Vi skal være klar i alle situationer, og ved at have en margin of safety kan vi beskytte os mod fejltagelser og ting vi ikke regnede med.

En sikkerhedsmargin forhindrer os i at betale overpris, og sikrer os et godt afkast over flere år, med meget lavere risiko for at tabe vores penge. Det beviser at myten om, at gode afkast kræver mere risiko er helt forkert, for det er reelt lige omvendt.

Margin of safety er en stor del af hvordan du kan investere fornuftigt.

Du kan finde meget mere information, og en guide til hvordan du finder den rette pris på dine investeringer i min e-bog Fornuftig investering.

Tak fordi du læste med!

Kunne du lide artiklen? Har du en kommentar?

🤗 Det vil hjælpe mig meget, hvis du vil dele den på Facebook eller Twitter

⌨️ Skriv en kommentar i Facebook-gruppen Fornuftig Investering

📥 Tilmeld dig nyhedsbrevet så jeg kan sende dig andre lignende historier.

📚 Køb min e-bog Fornuftig Investering, eller book en gratis coaching-samtale

🤩 Få endnu mere indhold fra mig som Investor+ medlem

Bliv Investor+ medlem via
Lær mere om