Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Hvad er fornuftig investering?

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Du skal tænke over to ting når du skal afgøre hvordan du investerer mest fornuftigt. Er det noget der interesserer dig, og hvor meget tid vil du bruge på det?

Nogle kan godt lide at jagte "kursraketter" eller høj vækst, men dette ser jeg som værende en meget farlig tilgang. Andre køber primært indeksfonde eller ETF'er og har en meget passiv tilgang til investering. Dette er ekstremt fornuftigt for langt de fleste, som ellers ikke har interessen eller tiden til at kigge dybere i enkelte virksomheder og aktier. Jeg har investeret i lang tid, og har efterhånden prøvet alle metoder. Det der virker mest fornuftigt for mig er, at undersøge og investere i nogle få sunde og aktionærvenlige selskaber - og gør man det godt kan det give nogle fremragende afkast.

For dem der gerne vil investere i enkelte selskaber, kræver det research og forarbejde at gøre en fornuftig investering. Det kræver man forstår hvad et selskab laver, og hvordan de tjener penge. En fremragende virksomhed skal have en solid forretningsmodel, og skal konsekvent tjener penge, og generere et acceptabelt afkast af deres egenkapital. De skal have en god ledelse, der har aktionærernes bedste interesse for øje, og forstår at investere eller udlodde selskabets penge effektivt. Tænker du ikke over disse ting, og køber aktier i blinde, kaldes det spekulation. Du køber noget kun fordi du tror du kan sælge det til en højere pris i morgen.

Vi tager os efterhånden ikke tid til at overveje vores investeringer grundigt. Skal jeg købe Apple eller Tesla nu? Er Danske Bank stadig en god bank, nu den er faldet? Mine aktier er faldet meget, hvad skal jeg gøre? Der er så mange ting der kommer mod os hele tiden, vi skal tage stilling til, og vi når slet ikke tænke os om, fordi vi føler os tvunget til at handle straks.

Vi forventer at vi skal reagere og tage en beslutning hele tiden, og derfor ender det oftest med, at vi gør det forkerte. Men her er hemmeligheden: du behøver slet ikke gøre noget. Det er det der er så fantastisk ved at være investor. Mr. Market kan komme forbi og tilbyde dig noget hver eneste time, og du kan bare afvise ham ved døren, uden han bliver sur over det.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Hvad gør verdens bedste investorer?

Den bedste investor i nyere tid er Warren Buffett. Sammen med hans makker Charlie Munger driver han selskabet Berkshire Hathaway, og alle investorer og finansfolk holder nøje øje med, hvad de køber og sælger.

Metoden som Warren og Charlie bruger når de leder efter investeringer til Berkshire Hathaway er enkel. Når vi som investorer forsøger at finde et godt selskab at købe, skal du altid tænke på det, som om du vil købe hele virksomheden. Alle aktierne. For at være en god investor skal vi tænke som virksomhedsejere:

  1. Hold dig til det du forstår. Hvis ikke du med det samme kan se og forstå hvad virksomheden laver, og hvordan de tjener penge, så spring videre til noget andet.
  2. Køb kun selskaber der er solide, med god indtjening og lav rentebærende gæld.
  3. Find selskaber der har en stor "moat" - en stor konkurrencefordel som gør den svær at konkurrere imod, og som giver det en fordel.
  4. Selskabet skal have en kompetent og fornuftig ledelse der først og fremmest tænker på deres ejere, og kun gør hvad der giver det bedste resultat for aktionærerne på den lange bane.
  5. Virksomheden skal generere et tilfredsstillende afkast på egenkapitalen, uden at gøre brug af for meget gæld. Ideelt vil virksomheden løbende udbetale udbytte eller foretage aktietilbagekøb.
  6. Når du har fundet det gode selskab, så køb det, men kun hvis du kan få det til en fair eller endda billig pris, der er lavere end hvad det er værd.
  7. Forsøg ikke på at "trade" med markedet. Hold dine selskaber lige så længe de er gode. Man tjener kun penge ved at vente.
  8. Vær langsigtet, fokuseret på få selskaber og lær at have det rette temperament. Investering handler ikke om at have den højeste IQ - det handler om at have den rette tilgang, og ikke lade sig påvirke af markedets ligegyldige bevægelser.

Alt hvad de gør, er baseret på arbejdet fra den amerikanske økonomi-professor Benjamin Graham (1894-1976). Graham var en meget fremtrædende mand, der gav os hele grundlaget for hvad vi i dag kender som fundamental analyse og value-investering. Hvert år udgiver Berkshire Hathaway deres årsrapport, og heri ligger et brev til aktionærerne, skrevet af Warren Buffett. Et brev der ofte er mere end 20 sider langt. Heri har han gennem årene forklaret nøjagtigt hvordan de gør, for at dele budskabet og deres idéer med deres ejere: Investering er ikke nemt, men er ret simpelt.

Hvorfor er der så få der gør det?

At være en fornuftig investor lyder virkelig simpelt, fordi det ér simpelt. Det er derfor, tror jeg, at der er så få der gør det. Måske er det for kedeligt for dem. Måske tager det for lang tid at se resultater, men det er nødvendigt. Ellers bliver man let draget hen imod spekulation for de hurtige og risikofyldte resultater. Som Warren Buffett har sagt, er mange professionelle analytikere og forvaltere ikke så interesserede i disse fundamentale principper, netop fordi det er så enkelt. De ønsker ikke at vise, at deres job kunne gøres af næsten hvem som helst.

I de seneste årtier er investering blevet meget mere data-drevet, og med computere kan vi analysere grafer, og tegne vimpler og trekanter og hvad ved jeg. Akademierne underviser i at måle volatilitet, og forsøger at beregne sig frem til risiko med Beta. Men hvordan kan en investering være risikofyldt, bare fordi prisen svinger lidt frem og tilbage? Det ville være en skam hvis de skulle indrømme at de sådan set ikke har nogen praktisk anvendelse. Derfor forsøger de at basere deres arbejde på at bruge disse udtryk, og belære andre om, hvor vigtigt det er at “beregne sin risiko” og så videre.

Charlie Munger siger: “For en mand med en hammer ligner alting et søm”. Med andre ord: hvis du har brugt tid på at lære en masse teknikker, forsøger du at finde steder hvor du kan gøre brug af dem, uanset om det virkelig giver mening eller ej.

Det virker for nemt, at man kan investere godt, bare ved at tænke sig godt om. Det er mere "imponerende" (og sjovere), at sidde og tegne streger og trekanter på grafer, og købe og sælge hver dag. Derfor er det det folk forsøger på, enten fordi de bliver grebet af spændingen, eller fordi det var det deres nabo gjorde. Det er bare ikke sådan de fleste mennesker kan skabe et godt resultat. De bedste investorer har alle det til fælles at de er fremragende forretningsmænd, og gennem deres egne grundige undersøgelser har lært om virksomheder, læst deres rapporter og regnskaber, og derudfra vurderet om de havde en stærk konkurrencefordel. Når man køber den slags til en rigtig god pris, så vil man efter mange år være ganske velhavende.

Hvad er mere fornuftigt end at købe høj kvalitet til en lav pris?

Inden du går

Hvis det tiltaler dig mest at investere i enkeltaktier, så ved du nu hvordan du skal gribe det an. Der er naturligvis rigtig mange spørgsmål og information der gemmer sig bag de 8 punkter herover.

Derfor har jeg skrevet en hel bog om du kan investere dine penge på en fornuftig måde. Bogen hedder Fornuftig investering og kan fås her.