Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Value og vækst: Hvad er vigtigst?

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Hvad er en god investering? Skal man fokusere på value eller vækst?

Det er et spørgsmål mange stiller sig selv, og de professionelle mener at investeringer bliver opdelt i blandt andet disse to grupper. Efter at have læst Warren Buffetts Letter to Shareholders fra 1992, giver det kun mening at glemme disse to grupper. For hvad er fornuftig investering hvis ikke det er at finde selskaber med en høj værdi og fornuftig vækst, som er billigt prissat?

Vækstaktier er oftest prissat meget dyrt og stiger kraftigt, og det tiltrækker spekulanter som kun køber aktien fordi den stiger, så de kan sælge den dyrere -- ikke fordi de ser på hvad selskabet reelt er værd.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Hvad er vækst- og valueaktier?

Der er generelt to grupper som oftest bliver omtalt blandt investorer: value- eller vækstaktier.

Vækstaktier ses overordnet som selskaber der har høj vækst, og mere end det gennemsnitlige marked. Det vil oftest være meget unge selskaber og selskaber inden for teknologi, da de ofte ikke kræver meget kapital for at ekspandere. Disse virksomheder vil også ofte være ret dyre i pris, og medmindre væksten følger med i lang tid, kan man komme til at købe noget alt for dyrt.

Valueaktier er tit set som en modsætning til vækst, hvor man forsøger at finde selskaber der er prissat meget billigt i forhold til deres konkurrenter og markedet. Det er ofte veletablerede aktier, som udbetaler et stabilt udbytte, og tjener gode penge, men som pludselig er faldet meget i pris. Det er vigtigt at huske, at valueaktier stadig kan have en god vækst.

Der findes ikke nogle konkrete regler for, hvordan det er det ene eller det andet. Det er en meget subjektiv holdning, om et selskab er vækst eller værdi.

Selvom vi ofte gerne vil have at virksomhederne vokser er det ikke altid en god ting. For eksempel kan virksomheder vokse for meget og for hurtigt til at de kan følge med. Eller de kan bruge mange penge på at vækste i nye områder, som viser sig ikke at være særlig profitable. Begge disse vil i sidste ende føre til, at virksomheden bliver mindre værd trods en god vækst. Og det er ikke en god investering at bruge 1 kr. hvis du kun får 80 øre i afkast.

Jeg har læst fra Warren Buffett, at man ikke bør dele selskaber op i value og vækst. De to begreber er simpelthen overflødige, for en rigtig god investering vil være begge dele. Hvis ikke man leder efter høj værdi, hvad leder man så efter?

I always say if you aren't investing for value, what are you investing for? And the idea that value and growth are two different things makes no sense. I mean, growth is part of the value equation and a company that grows and uses little capital in doing it...is obviously worth more money than one that doesn't grow. That doesn't make the one that doesn't grow valueless though. Warren Buffett

Value og vækst går hånd i hånd

Benjamin Graham har lært os princippet om Margin of Safety, der fortæller, at man aldrig skal investere i noget, hvis ikke prisen er noget lavere end den værdi man får ud af selskabet. Buffett har fulgt dette princip i 50 år, og siger det har været det vigtigste for ham, for at få gode resultater.

Princippet viser også, at "valueinvestering" og "vækstinvestering" er helt overflødige termer. For værdien af et selskab inkluderer naturligvis også at vide hvad væksten er. Det betyder ikke der skal være en vækst, blot at det er en del af beregningen.

Her er et uddrag fra Buffetts brev fra 1992:

But how, you will ask, does one decide what's "attractive"? In answering this question, most analysts feel they must choose between two approaches customarily thought to be in opposition: "value" and "growth." Indeed, many investment professionals see any mixing of the two terms as a form of intellectual cross-dressing.

We view that as fuzzy thinking. In our opinion, the two approaches are joined at the hip: Growth is always a component in the calculation of value, constituting a variable whose importance can range from negligible to enormous and whose impact can be negative as well as positive.

In addition, we think the very term "value investing" is redundant. What is "investing" if it is not the act of seeking value at least sufficient to justify the amount paid? Consciously paying more for a stock than its calculated value-in the hope that it can soon be sold for a still-higher price-should be labeled speculation (which is neither illegal, immoral nor-in our view-financially fattening).

Det bedste selskab man kan finde, er et der over lange perioder kan investere store mængder kapital med et meget højt afkast. De værste er dem der gør det modsatte: investerer stigende mængder af kapital til et lavt afkast, og nogle sektorer fungerer på denne måde. Flybranchen er et godt eksempel, og er derfor sjældent en fremragende investering.

Buffett fortsætter:

Growth benefits investors only when the business in point can invest at incremental returns that are enticing. In other words, only when each dollar used to finance the growth creates over a dollar of long-term market value. In the case of a low-return business requiring incremental funds, growth hurts the investor.

Dette sidste afsnit er måske det vigtigste at lære som investor, hvis man skal foretage fornuftige investeringer. Man kan godt blive fanget af at jagte vækst i selskaber, netop fordi man håber det får kursen til at stige. Men hvis man køber selskaber med henblik på at eje dem, er det utroligt vigtigt at vurdere, om denne vækst bidrager positivt til værdien af selskabet, og at ledelsen investerer fornuftigt.

For mig er det her de fleste virksomheder jeg kigger på, falder fra, og derfor ikke er en god investering.

Inden du går

Vi har set at vækst og værdi følger hinanden: det er to sider af den samme mønt, når vi leder efter langsigtede investeringer. Derfor giver det ikke mening at inddele selskaber i forskellige grupper.

Den indre værdi af en virksomhed afhænger af mange variabler, heraf også vækstraten. Den fornuftige måde at investere på, er netop at beregne værdien af selskabet og indregne den forventede vækst. Herefter købes virksomheden kun når den er priset betydeligt lavere end den er værd.

Du kan læse hele Warrens brev til aktionærer fra 1922 på Berkshire Hathaways hjemmeside