Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Tænk som en ejer når du investerer

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

For at lave en god investering er der 4 primære ting vi skal se på: kan vi forstå hvad de laver? Er de konkurrencedygtige i fremtiden? Er ledelsen dygtig og til at regne med? Er prisen rigtig?

I denne artikel ser vi nærmere på, hvad vi som investorer kan se efter for at vurdere ledelsen i selskabet og den måde de driver det på.

Warren Buffett, den berømte investor som ejer og driver Berkshire Hathaway, har tilbage i 1996 udgivet Berkshire's Owners Manual, som han kalder den, hvori de beskriver deres måde at drive Berkshire på, og hvordan de tænker om investering. De 13 principper han dengang skrev er alle stadig en integreret del af hvordan Buffett tænker (som principper så ofte er).

Selvom dette skriv egentlig er tiltænkt at beskrive hvordan de ønsker at drive Berkshire, så ser jeg det lige så meget som en beskrivelse af, hvad man skal se efter hos en ledelse i virksomheder man overvejer at investere i. Når vi investerer er ledelsen og den måde virksomheden drives på ganske vigtig. Med disse principper kan vi vurdere og se om ledelsen er kompetente og har vores bedste interesser for øje. Lad os se kort på hver af de 13 punkter her, oversat efter bedste evne:

 1. Selvom vi driver et selskab, ser vi det som et partnerskab. Vi ser vores aktionærer som værende partnere med os. Vi ser ikke selskabet som værende ejer af alle vores aktiver, men ser det som en kanal hvorigennem vores medejere (aktionærer) ejer datterselskaberne.

Hos Berkshire bliver du betegnet som en meget betydningsfuld medejer på lige fod med alle andre. Der er ingen aktionærer der får særlig betjening uanset hvor mange penge de har investeret der. Buffett og Munger driver Berkshire som et partnerskab, på samme måde som du ville eje og drive en virksomhed med dine familiemedlemmer.

Dette indstilling giver dem til gengæld aktionærer der er ekstremt loyale og forstår hvilken værdi der er ved at være investeret i Berkshire i meget lang tid. Det holder traderne væk.

På samme måde behandler Berkshire sine "mindre" investeringer i i di deres portefølje såsom Coca-Cola og American Express. Warren og Charlie tænker på sig selv som partnere i disse to fantastiske forretninger, og holder øje med deres langsigtede indtjening og success, i stedet for hvad aktiekursen gør fra måned til måned. De ville faktisk være ligeglade hvis handlen i aktierne helt stoppede.

 1. På linie med Berkshire's ejer-venlighed, har de fleste af vores direktører en meget stor portion af deres formue investeret i virksomheden. Vi spiser den mad vi selv laver.

Langt størstedelen af Warren og Charlies formuer er placeret i Berkshire Hathaway, og det samme gælder deres familier. De har det meget trygt ved det de kalder "alle-æg-i-en-kurv" investering, da Berkshire selv er et stort og diversificeret selskab, der ejer mange fantastiske virksomheder.

Vigtigst betyder det, at de er på samme side som deres medejere - aktionærerne. Deres formuer vil vokse eller falder nøjagtig som aktionærernes baseret på deres resultater i Berkshire, og de har ingen interesse eller mulighed for at have en fordel fremfor andre aktionærer. Når de laver en fejl går det lige så meget ud over dem, som det gør for alle andre. Dette er en af grundende til det har stor betydning når et selskab har en meget stor ejerandel af insidere.

 1. Vores langsigtede økonomiske mål er at maksimere Berkshire's gennemsnitlige årlige underliggende værdi pr. aktie. Vi måler ikke vores succes på hvor stort selskabet er, men kun på hvor meget værdi der skabes pr. aktie. Vi er sikre på vores evne til dette vil blive mindre år for år, efterhånden som vi vokser, men vi vil være meget skuffede hvis ikke vores resultater stadig ligger et godt stykke over et gennemsnitligt stort selskab.

Buffett ser ingen pointe i at få Berkshire's omsætning og indtjening til at vokse, hvis ikke det sker uden at få aktionærerne indtjening til at vokse også. Det betyder ikke noget for dem hvor stor Berkshire er (selvom det er meget stort), men kun hvilken værdi de skaber for den enkelte aktionær.

Det er dog naturligt at Berkshire vokser sig større når de foretager opkøb, men det sker kun når de kan lave et fornuftigt afkast på det opkøb. Efterhånden som Berkshire's formue stiger, er det dog sværere at finde gode opkøb der har en betydning, og det gør at deres evne til at skabe gode afkast falder med tiden.

 1. Vi foretrækker at købe og eje hele virksomheder der genererer et godt cash-flow og hele tiden tjener et afkast af deres kapital der er over gennemsnittet. Vores anden-bedste mulighed er at købe dele af sådanne virksomheder ved at købe aktier på markedet.

Berkshire køber hele virksomheder eller aktier i virksomheder på børsmarkedet. Det ordet eneste de foretager sig, og de har gjort det helt utrolig godt. Fra tid til anden er der naturligvis flere muligheder end andre, og det skifter meget hvad de kan finde. Med deres størrelse i dag er den største udfordring faktisk at finde nye muligheder lige så hurtigt som de genererer kontanter til det.

Det bedste der kan ske for Berkshire er faktisk når aktiemarkederne falder drastisk, for det giver dem muligheder for at lave gode opkøb til billigere priser, både for aktier og hele virksomheder. Eller de kan købe mere af de aktier de allerede har. For Berkshire er det kun godt nyt når priserne i de aktier de har falder.

Det kan måske lyde mærkeligt for mange, for Berkshire bliver jo mindre værd hvis markedet falder. Og det er også sandt, men kun for en stund. Berkshire forsøger at købe aktier og virksomheder mange år frem, og det er kun en god ting når de kan gøre det til en billig pris. Det er nøjagtigt det samme princip som når hvis en restaurant kan købe sine råvarer billigere. Hvorfor skulle de ikke være interesseret i det?

 1. På grund af den måde selskabet er sammensat er moderselskabets indtjening (ifølge regnskabet) nærmest uden betydning, og repræsenterer ikke vores egentlige resultater. Vi vil i stedet fortælle dig de tal der virkelig viser selskabets, og dets datterselskabers, resultater som er relevante for dig, uanset om de er gode eller dårlige.

Warren og Charlie forsøger altid at forklare deres ejere hvordan det går for de virksomheder som Berkshire ejer, så aktionærerne kan forstå det lige så godt som de selv gør. De lægger ikke skjul på nogle tal - gode eller dårlige - og indrømmer straks når de har begået en fejl, nøjagtigt som de selv ville forvente det.

Et godt selskab gør det let for sine aktionærer at forstå hvordan selskabet fungerer og hvad der foregår i den daglige drift, på et meget let og forståeligt sprog. Hvis de begynder at udelade vigtig information, beskrive tingene vagt, eller på en måde som gør det helt uforståeligt skal du ikke være bange for at løbe langt væk. Sandsynligheden er meget stor for, der er noget de ønsker at skjule for dig.

 1. Regnskabsprincipper (accounting) spiller ingen rolle i vores vurdering af hvordan vores kapital kan placeres bedst. Vi vil langt hellere købe os til $2 i indtjening som vi ikke skal rapportere, end $1 som bliver rapporteret i vores regnskab. Over tid forventer vi at alle ikke-rapporterede tal vil blive reflekteret i selskabets underliggende værdi.

Hvad Buffett siger her er, at de langt hellere vil foretage investeringer som giver selskabet et godt afkast selvom det ikke kommer til at fremgå på deres regnskab, end de vil lave en mindre god investering som vil stå på regnskabet. Mange kunne mene at når ikke indtjeningen fremgår af regnskabet, at den så ikke er der, men det er ikke altid korrekt.

Èn ting er sikkert for Berkshire Hathaway: de vil give dig de tal der virkelig har en betydning, og som hjælper dig med at forstå virksomhedens egentlige resultater. Regnskabsstandarderne kan somme tider skjule nogle vigtige faktorer.

 1. Vi gør meget sjældent brug af gæld, og når vi gør forsøger vi at have lange fastforrentede lån. Vi vil hellere afvise gode investeringsmuligheder end vi vil have meget gæld. Dette har naturligvis begrænset vores afkast gennem tiden, men er den eneste måde vi kan drive en virksomhed og være komfortable, uden stor risiko for at skuffe vores aktionærer.

Buffett og Munger vil aldrig sætte en god nats søvn på spil bare for at få et par ekstra procent-point i afkast. Det er simpelthen ikke værd at skulle være bekymret for "hvad nu hvis", og potentielt risikere at miste familiens (og aktionærernes) formue, bare for at tjene en lille smule mere.

Berkshire står dog også i en fantastisk position hvor de sjældent behøver låne fra andre. De har mange kontanter liggende, og kan meget let "tage lån" og frigøre penge ved at udskyde skattebetalinger, samt gennem præmieindtægterne fra deres forsikringsselskaber. Disse midler kan de tage og stille til rådighed til deres datterselskaber, uden det koster Berkshire noget.

 1. Vores ønsker og ambitioner vil ikke ske hvis ikke det kommer aktionærerne til gode. Vi vil ikke foretage investeringer der ikke har aktionærernes økonomiske interesse for øje, og vil kun gøre med jeres penge hvad vi ville gøre med vores egne.

Warren og Charlie driver et kæmpe selskab på en meget ærlig måde, og er kun interesseret i muligheder der kan skabe mere værdi for deres aktionærer, og i forlængelse dem selv. De lader ikke deres succes stige dem til hovedet.

 1. Ledelsens arbejde skal tjekkes periodisk for at se om de giver de rette resultater. Hvis virksomheden beholder sin indtjening skal den give mere end $1 i afkast for hver $1 der geninvesteres.

Det siger måske sig selv, men det modsatte ses ofte, og ledelsen bliver stadig belønnet for det. Selskaber og dem der driver det skal give værdi for aktionærerne målt over en periode. Der kan naturligvis være enkelte pr hvor det går galt, og det skal de ikke nødvendigvis straffes for. Hvis ledelsen i det store hele giver mere værdi til aktionærerne end de investerer i det, så er det et godt selskab.

 1. Vi vil kun udstede nye aktier i forbindelse med en handel hvis vi er sikre på vi får mere værdi tilbage end hvad vi giver. Dette gælder for alle typer og årsager til ny-emissioner. Vi vil ikke sælge små stykker af virksomheden uden det giver ejerne mere værdi for pengene.

Det er en anden måde at sige på, at Buffett kun vil foretage sig noget der skaber værdi for sig selv og sine medejere. Her i forbindelse med aktie-emissioner, for eksempel ved opkøb af et andet selskab.

Der er dog en detalje som er værd for dig at bemærke: hvis Buffett skal købe et andet selskab og betale i Berkshire aktier, så skal han ikke bare have den samme værdi for pengene her og nu -- han skal også kunne se, at sit opkøb kan tjene mere end hvad de aktier i Berkshire han nu betaler med, kunne tjene mere, end hvis han havde beholdt dem.

Forestil dig vi skal købe en virksomhed ABC, til en pris af 10 mia. kroner. Der betales med 1.000.000 Berkshire aktier til en aktuel markedsværdi af samme beløb. Berkshire tjener 10% i afkast på sin egenkapital og kan vækste med 5% om året. ABC tjener 9% i afkast og vækster med 4%. Ved denne handel vil Berkshire faktisk tjene 2% mindre om året, uanset hvor godt et selskab ABC ellers virker som, fordi Berkshire gav mere værdi væk end de fik.

Hvis Berkshire derimod havde betalt kontant for virksomheden ABC ville de nu tjene 13% om året på deres investering. Så det kan have en meget stor betydning hvordan et opkøb finansieres.

 1. Uanset prisen er vi ikke interesseret i at sælge nogle af vores gode virksomheder. Ligeledes er vi meget tilbageholdende med at sælge virksomheder der klarer det mindre godt, så længe vi forventer at de er profitable. Selvom vi tager fejl engang imellem, og ikke vil investere nye store summer i dem, ønsker vi heller ikke at skille os af med dem af den grund alene

Vi hører så ofte at vi skal skille os af med de fejlinvesteringer vi har lavet, og det kan der være nogen fornuft i. Men at beholde nogle af de fejl vi har lavet, så længe de ikke direkte taber penge og foretager sig ting vi ikke kan stå inde for, så kan det være en god idé at beholde dem, for at minde dig selv om hvad du ikke skal gøre igen.

For Berkshire Hathaway er der også andre faktorer der spiller ind. Et virksomhedssalg for dem kan være en dyr affære, og selvom en virksomhed de ejer ikke klarer sig fremragende, så vil de hellere beholde den og få andel i den indtjening de har.

 1. Vi vil være fuldt åbne i vores rapportering til dig, og vil ikke lade os gære brug af smarte regnskabsmetoder for at få vores resultater til at se bedre ud, eller for at skjule vores fejltagelser. Vi vil fortælle dig alting, godt eller skidt, nøjagtig som det er, ligesom vi ville forvente at få det hele af vide hvis vores situation var omvendt.

Buffett lægger igen her stor vægt på, at de ønsker at fortælle deres ejere alt hvad der er foregået for Berkshire, uanset om det er gode eller dårlige nyheder. Han slår lidt ned på mange andre selskaber når han siger, at de aldrig vil gøre brug af regnskabsmetoder til at få deres indtjening til at se bedre ud. De forsøger altid at give dig de helt nøjagtige tal, og når de er nødt til at give estimater forklarer de i detaljer hvordan de fornuftigt er nået frem til disse tal.

I alt deres kommunikation forsøger de at sørge for at ingen aktionær har en fordel over andre. De vil udelukkende fortælle deres nyheder på måder så alle har samme mulighed for at se det, på samme tid. De uddeler ingen "guidance", afholder ingen analytiker-møder eller tale med deres investorer enkeltvis. Det ville være helt uacceptabelt for dem at lade andre sidde uvidende.

 1. Selvom vi vil være fuld åbne er der enkelte ting, såsom vores køb eller salg af aktier på markedet, vi kun vil tale om når vi er nødsaget til det ved lov. Gode investeringsidéer kommer sjældent og vi ønsker ikke at dele dem med andre før vi selv har foretaget hvad vi ønsker. Dette gælder også ved salg, for vi kunne vælge at købe dem igen.

Berkshire skal altid rapportere deres aktiekøb og salg hvert kvartal ved lov, men udover dette vil Warren nægte at omtale enkelte aktier og hvad han har i sinde at gøre. Han vil ikke have at andre får øje for sine idéer og begynder at kopiere ham. Til gengæld deler han gladeligt ud af deres generelle investeringsstrategi.

Warren Buffett har omtalt dette koncept som "coat-tailing" i bogen The Snowball, som reelt går ud på at andre ville købe de samme ting som han gjorde, fordi de ved Buffett har styr på det. Men det skaber en masse omtale der får priserne til at stige og det ønsker Buffett ikke. Idag hører du om næsten det samme under navnet copy-trading. Buffett ønsker ikke at give sine gode ideer væk til andre. Det er trods alt hans bedste konkurrencefordel.

Inden du går

Warren Buffett og Charlie Munger har uden tvivl et meget fornuftigt syn på hvordan en virksomhed bør drives med ejernes og aktionærernes bedste interesse for øje. Det er en af grundende til jeg så godt kan lide Berkshire Hathaway - og ejer aktier i selskabet.

Ved at holde disse 13 ting for øje når du kigger efter nye steder at investere, eller genovervejer de selskabet du allerede har, så kan du vurdere hvor gode ledelsen er til at skabe et godt afkast for dig. Du er trods alt ejeren af selskabet, så deres resultater bør være for din skyld.

Siden de oprindelige principper har han tilføjet yderligere 2, så der nu er 15. Du kan læse hele skrivet om Berkshire's Owner-Related Business Principles på deres hjemmeside, inklusiv de to der er tilføjet.

At investere som en ejer er hele grundstenen i min idé om fornuftig investering. Sørg også for altid at have en Margin of safety når du investerer, så der er mindst mulig risiko for du taber penge.