Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

9 gode tips til at spare lidt mere

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Især under "Corona-året" har vi allesammen brugt enormt meget tid derhjemme. Det er selvfølgelig en let måde at spare penge på, hvis altså ikke man istedet shopper på nettet. Når vi ikke kan gå på restaurant, til frisøren, eller købe tøj, så er det jo nemt at spare penge. Samtidig bliver vi også mere kreative, og mange har lært at klippe familiens hår selv, lave god mad, bygge sit eget bord, eller andre sjove projekter.

Det har sikkert været en stor hjælp til opsparingen for mange mennesker, og det er især godt for dem der ønsker økonomisk frihed. Investering, sideprojekter og passiv indkomst er den langvarige løsning til frihed, men at spare penge op, og formindske dine udgifter er den hurtigste måde at komme igang på, og det gør en kæmpe forskel.

Hvad kan vi så spare på? Alt faktisk. Alt er til forhandling, og alt kan vælges til eller fra. Det handler om hvad du er villig til at gøre. Nogle er villig til at gå helt til ekstremerne og bo i et lille-bitte hus med meget få, eller faktisk ingen faste udgifter. For de fleste er det nok ikke vejen, så vi skal finde andre måder at skære ned på. Her mener jeg ikke at vælge den billigste mælk i stedet for gode gamle Arla - der er større poster som kan give en større effekt.

Her er 9 måder du kan finde ekstra besparelser, som jeg selv har brugt:

1. Skift bank

Der er ikke direkte meget at spare ved at skifte bank, udover enkelte gebyrer her og der. Det er næppe hvad der gør en stor forskel i din økonomi. Det der virkelig har betydning er, at finde en bank der tilbyder bedre renter på dine opsparede penge. Selv en forskel på bare 0,5% eller 1% årligt kan have en meget stor forskel hvis du har en betydelig opsparing over mange år.

Der er flere onlinetjenester der kan hjælpe dig med at sammenligne banker, uden at du skal ringe op til hver af dem, såsom MyBanker.

2. Samle og omlæg dine lån eller kreditter

Hvis du er boligejer og værdien af din bolig er steget siden du købte den, eller renten på lånet er faldet, er der sandsynligvis rigtig gode penge at spare ved at omlægge dit realkreditlån.

Der er ofte nogle omkostninger ved at gøre dette (som når du optager lånet i første omgang), men på trods af det kan der sagtens være flere titusinder af kroner at spare i resten af lånets løbetid.

Ligeledes kan du muligvis spare mange penge ved at forhandle med din bank om renten på dine lån, eventuelt ved at sammenlægge flere lån. Det vil banken ofte gøre, dels for at sikre du kan betale det tilbage, og til dels fordi det er nemmere for banken at administrere.

Hvis du virkelig vil gøre en forskel på boligposten kan i også overveje at flytte til en mindre/billigere bolig, eller eventuelt bo til leje i en mindre by.

3. Forsikring, el, telefoni og andre tjenester

Ligesom med banker er forsikring et sted hvor du kan tillade dig at kræve lidt mere. Forsikring er stort set det samme produkt du får uanset hvilket selskab du vælger, så det er primært prisen du bør se på. Ring rundt til forskellige selskaber eller brug en online tjeneste til at finde tilbud. Hør hvad de kan tilbyde, og skift hvis du finder noget der er billigere og bedre.

Det samme gælder for dit elselskab, telefoni og internet og a-kasse. Det eneste de virkelig kan konkurrere på er pris, så hvis du finder noget der er billigere er det en nem beslutning.

Ligeledes kan du gennemgå dine andre tjenester og skære det væk du meget sjældent bruger. Er det for eksempel værd at beholde Netflix hvis du kun se én film om måneden? Måske er det billigere at leje filmen i stedet.

4. Skattefradrag

Det meste er allerede klaret for dig når det kommer til Skat, og det bliver bedre hvert år. I år har Skat for eksempel gjort det meget lettere at indrapportere korrekt kørselsfradrag. Men der er stadig rigtig mange mennesker der enten ikke er bekendt med, eller ikke korrekt gør brug af de mange fradrag vi er berettiget til.

Især kørselsfradrag og håndværkerfradrag er rigtig gode måder at spare penge på, og meget let at udfylde. Hvis du har langt til arbejde, eller får gjort arbejde i hjemmet kan du spare penge i Skat ved årsopgørelsen.

Der er mange andre fradrag der kan være relevante for dig, for eksempel fradrag ved rentebetalinger, fagforeninger eller velgørenhed. Se om det er relevant for dig inden det er for sent. Du kan få mange tusinder af kroner tilbage.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

5. Benyt automatisk opsparing

Et af de bedste råd fra Warren Buffett og bogen The Richest Man in Babylon er: spar altid 10-20% af din indkomst op først og brug kun hvad der er tilbage efter der.

Det er én ting at spare penge på de ting du køber, men det har ikke en stor effekt hvis ikke du samtidig lægger penge til side. Det er meget nemt at bruge penge hvis du er tilgængelige på kontoen (tro mig, den fælde er jeg selv hoppet i). Derfor er det så vigtigt at opsætte en automatisk opsparing i din netbank.

Det er meget nemt at gøre. Du skal indstille en fast overførsel fra din lønkonto til din opsparingskonto som sker den dag du får din løn udbetalt. Hvis du ikke når at se pengene er på din konto, kommer du ikke til at savne dem. Du vil langsomt lære at leve for et mere begrænset beløb uden at føle du går glip af noget.

Når du har samlet dig en god opsparing (fra mindst 5.000 kr) kan du begynde at investere dine penge fornuftigt. Jeg har før skrevet om hvorfor vi skal investere, og jeg har skrevet en bog om hvordan du kan investere.

6. Spar ekstra op med MobilePay

Hvis du en gang imellem modtager penge via MobilePay er det er god mulighed for at spare lidt ekstra op, uden du egentlig mærker det. MobilePay lader dig bestemme hvilken konto dine penge går ind på. Har du nogensinde tænkt på, at det lige så godt kunne være din opsparingskonto?

Det trick har jeg brugt siden jeg selv tænkte over det, og jeg viser dig hvordan du kan gøre det i denne video.

7. Tænk anderledes om dine penge

De fleste tænker om penge, at det er noget der kan bruges. Rigtig mange mennesker har svært ved at holde på dem - de bruger dem lige så snart (og ofte hurtigere) end de kommer ind.

Warren Buffett ser selv småpenge som et potentiale for mange penge i fremtiden. Han ved at han kan lave 100 kr. om til 1000 kr. med tiden, og derfor tænker han også meget over hvad han køber. Jeg husker at have læst en kær anekdote, han selv har fortalt:

Warren var engang i en elevator på vej op for at besøge nogen. Sammen med ham i elevatoren var flere andre direktører og fornemme folk. På gulvet så de alle en mønt ligge, lige til at tage. Men der var ingen andre der tog den, eller endda skænkede den lille mønt en tanke. Da elevatordørene åbnede bukkede Warren sig ned og samlede den lille mønt op, til de andre folks store overraskelse. Uden at vende sig mod dem holdte Warren mønten op over skuldrene og sagde højt: “Det bliver starten på den næste million!”

Prøv at have et frugalt mindset der fokuserer på at spare penge og vokse din formue, i stedet for at penge skal bruges. Udnyt dine penge mest muligt og overvej altid hvad de kunne være blevet til, hvis ikke du brugte dem. Penge giver os friheden til at bestemme selv. Det er det økonomisk uafhængighed handler om. Det betyder ikke du ikke må bruge penge, men du skal være opmærksom på, at du ikke bruger mere end du har, og opbygge flere indkomstkilder.

8. Klip selv håret på alle i familien

Hvor mange penge bruger vi ikke på frisør hvert år? Jeg synes det er en ret dyr service, så jeg har skiftet til at klippe mig selv. Det er faktisk ganske let at lære, og tager ikke lang tid.

Det kan være en sjov hobby at klippe familien selv, og i sparer mange penge hvert år. Måske kan du endda tilbyde at klippe dine venner og anden familie for et lille beløb så de også kan spare penge.

Du kan naturligvis ikke gøre alt selv, eller helt erstatte en uddannet frisør, men mange ting kan vi sagtens gøre selv. Prøv det af og se om ikke det kan fungere.

9. Køb kun ind én gang om ugen

Har du godt styr på madbudgettet? Hvor ofte handler i ind?

Ved at have en madplan for hver uge, og ud fra den lave en indkøbsliste kan du både spare meget tid, og undgå en masse små impulskøb som hurtigt koster mange penge.

Undgå de små fristelser når du køber ind. En lille pose chips eller slik her og der kan blive til mange penge over et år, og de kommer oftest fordi vi handler ind uden en plan, eller når vi allerede er sultne. Sæt jer ned som familie og aftal hvad der skal på bordet i den kommende uge, og handle kun ind til det.

Husk desuden altid at kigge på kilopris (og lignende begreber) i stedet for den absolutte pris, når du sammenligner produkter i supermarkedet. Sørg også for at holde øje med varer der er tæt på udløbsdato. Det gør dem ikke værre, kun meget billigere.

Hvis i er naturglade kan i prøve at gro jeres egne grøntsager eller bær. Måske endda brygge jeres egen øl og vin. Det er faktisk ikke så svært og en god familieaktivitet!

Inden du går

Der er rigtig mange måder at spare penge på, og der er stor forskel på hvor mange penge du kan spare. Det er vigtigt først at se på de steder hvor du kan spare mest, ellers gør det ingen større forskel.

Selv småpenge kan gøre en stor forskel i dit liv, hvis bare du giver dem til til at vokse, ved at investere dem fornuftigt. Lad ikke inflationen spise din opsparing - det bliver ingen særligt rige af.

Nogle mennesker, herunder mig selv, sparer op og investerer med det formål at opnå økonomisk uafhængighed og tidlig pension. Er det noget for dig, så du kan nyde livet ved vandkanten?