Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Fiskeren og Forretningsmanden

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Jeg læste en historie for nylig der gjorde et indtryk på mig, da det samtidig var i en tid hvor jeg arbejdede en del mere end hvad jeg burde. Det fik mig til at tænke over, hvorfor rigtig mange mennesker arbejder meget, og nok også for meget i nogle perioder. Selvom man har ambitioner og drømme, og har brug for penge til at føre dem ud i livet, så er det måske ikke løsningen at arbejde mere end hvad der er nødvendigt. Også selvom man elsker sit arbejde.

Vi er nødt til at finde ud af, hvad vi vil med vores liv. Måske er vores liv allerede nøjagtigt som vi ønsker det. Så hvorfor knokle unødvendigt for at få mere?


En amerikansk forretningsmand var taget på ferie på en lille eksotisk landsby ved den Mexikanske kyst, efter hans læge havde beordret ham til at tage den med ro. Da han ikke kunne sove, efter et hastende vigtigt telefonopkald fra kontoret på den første morgen af hans ferie, gik han ud på molen for at tømme hovedet for tanker. En lille båd med én enkel fisker var lagt til kaj, og nede i båden så han et dusin store tunfisk. Den amerikanske forretningsmand var overrasket over, hvor store og lækre de fisk så ud, og lykønskede fiskeren for, at han havde fanget dem.

"Hvor længe tog det at fange de fisk?", spurgte amerikaneren.

"Kun et par timer," svarede fiskeren, på overraskende godt engelsk.

"Hvorfor bliver du ikke ude på søen længere og fanger mange flere fisk?", spurgte amerikaneren.

"Jeg har rigeligt her til at gøre min familie mætte, og også give nogle til mine venner," svarede fiskeren, mens han smed fiskene i kurve.

"Men... Hvad bruger du så resten af din tid på?"

Mexikaneren så op på forretningsmanden og smilede. "Jeg sover længe, fisker lidt, leger med mine børn, tager en siesta med min kone, Julia. Derefter vandrer vi ind til landsbyen hver aften, hvor vi nyder flere glas vin, og jeg spiller guitar med mine amigos. Jeg har masser at se til, señor."

Amerikaneren grinede af dette og rankede ryggen. "Min gode mand, jeg har en MBA fra Harvard, og kan hjælpe dig. Du burde bruge mere tid på at fiske, og sælge dem, så du kan købe en større båd. På ingen tid ville du kunne tjene nok penge til at købe flere både og ansætte folk, og med tiden vil du kunne opbygge en hel flåde af fiskekuttere."

Han fortsatte entusiastisk, "I stedet for at sælge din fangst til mellemled, kan du sælge dem direkte til forbrugerne, og med tiden åbne din egen fabrik med fiskeprodukter. Du kunne have fuld kontrol over produktet, fabrikationen og distributionen. Du ville selvfølgelig være nødt til at flytte væk fra landsbyen som virksomheden vokser. Først til Mexico City, derefter til Los Angeles, og til sidst til New York City, hvor du kan drive din voksende virksomhed med et stort ledelsesteam."

Fiskeren så lidt forundret ud og spurgte så, "Men, señor, hvor længe vil alt dette tage?"

Til det svarede amerikaneren, "Kun 15-20 år. Højest 25 år!"

"Og hvad så derefter, señor?"

Amerikaneren lo igen og sagde, "Så kommer det bedste ved det! Når tiden er til det ville du annoncere en børsnotering og sælge selskabets aktier til børsmarkedet og blive meget rig. Du vil tjene millioner!"

"Millioner, señor? Hvad skal jeg med dem?"

"Så ville du have råd til at gå på pension og flytte til en lille landsby tæt på kysten, hvor du kan sove længe, fiske lidt, lege med dine børn, tage en siesta sammen med din kone. Og om aftenen kan i vandre ind til byen og nyde en middag med vin, og du kan spille guitar med dine amigos..."


Inden du går

Hvis du nød historien, kan du læse nogle af mine andre indlæg. Hvis du vil høre mere er du velkommen til at skrive dig på nyhedsbrevet, så får du besked hver gang jeg skriver nye ting, på min rejse mod Finansiel Uafhængighed. 🏝

Historien er et uddrag fra bogen "The 4-Hour Work Week" af Timothy Ferris, der kan købes hos Saxo