Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Hvorfor skal vi investere?

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Du vil gerne investere dine penge, eller interesserer dig i hvertfald for det. Men hvorfor? Er du reelt interesseret i markederne, vil du gerne blive rigere, eller føler du dig udenfor når du hører, at alle dine venner tjener bunker af penge?

Artiklen her er et uddrag af min e-bog Fornuftig investering.

Det er blevet meget mere populært i de seneste 5-10 år fordi investering er blevet meget mere socialt. Der er flere fællesskaber, både fysisk og på internettet. Facebook-grupper, Twitter, fora og andre samlingssteder, hvor mange tusinde mennesker hver dag diskuterer aktier og investering, i håbet om at finde den næste nye “raket”.

Desværre er der også kommet meget fokus på virkelig kortsigtet “investering” hvor man nærmest køber og sælger noget nyt hver uge, og dette mener jeg ikke er sundt. Det er en opskrift på bobler og krak. Det er heldigt for os, som investerer ligesom Warren Buffett, for det giver nogle rigtig gode købsmuligheder når alting styrter ned.

Vi jagter gevinsten som var det et spil. Vi bliver helt revet med, og glemmer at tænke på hvad investering faktisk er: at købe og eje en virksomhed.

Men hvorfor skal vi investere? Er det ikke fint nok at have de penge vi har stående i banken? Vi har jo vores pension, som sikrer os en indtægt når vi holder op med at arbejde, og til dagligt arbejder vi og tjener penge. Hvorfor overhovedet bruge tid på dette?

Dette kan kun du svare på, men én ting er sikkert. Vi er nødt til at investere vores opsparing, for at undgå den bliver mindre værd på grund af inflationen.

Inflationen er vores fjende

Hvis du har nogenlunde kontrol over din privatøkonomi, så får du betalt dine regninger til siden, lever fornuftigt og spiser godt. Vi kan engang imellem købe nogle lækre ting og bruge penge på at gå i byen, spise på restaurant eller holde en ferie. Alt dette finansieres ved hjælp af vores løn, som vi enten bruger straks eller sætter til side til når vi gerne vil bruge dem. Kort sagt, så sparer vi penge op til de ting vi gerne vil.

For 20 eller 30 år siden fungerede dette ganske fint, og der var ingen grund til bekymring for, at vores penge forsvandt. Bankerne gav som regel en rente der var tæt på inflationen. I dag er det noget anderledes. Ikke fordi banker er usikre, men fordi vi har så lave renter, at du ikke får noget afkast på de penge du sætter ind på kontoen. Nogle steder skal du endda betale for at have dem stående, med negative renter. Det kan altså ikke betale sig.

Hvis du har dine penge stående på en bankkonto så taber de omkring 2-4% af deres værdi, eller købekraft, hvert år, selvom renten på kontoen er 0%. Inflationen er de generelle prisstigninger i samfundet, og gør at dine penge kan købe mindre om et år, end de kan i dag. Det opstår fordi der printes nye penge løbende, hvilket får de enkelte penge til at falde i værdi, da der nu er flere. Dette betyder at priserne på varer stiger, for at opretholde den samme værdi.

Den vigtigste årsag til at investere er at beskytte os mod inflationen, så vi ikke direkte mister vores penge som tiden går. Vi skal først og fremmest sikre et afkast på måske 3% for at dække inflationen, og her opstår problemet, for det er der tæt på ingen banker der giver i dag.

Vi er altså nødt til at gøre en aktiv indsats for bare at beholde de penge vi har, og beskytte vores opsparing. Derfor skal vi selv investere vores penge i aktier, obligationer, og den slags.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog nu!

Hvad er dine drømme?

Inflationen er den vigtigste grund til at investere vores penge til et fornuftigt afkast, men den er lidt kedelig. Vi mennesker vil jo gerne bruge de penge vi har, på noget vi kan have i hånden, eller en oplevelse så vi virkelig føler vi får noget ud af vores anstrengelser. Vi har nogle ting vi gerne vil i livet, og det koster jo al sammen.

Hvad er dine ønsker der har motiveret dig til at lære mere om investering? Vil du gerne blive rigere så du kan forsørge din familie? Sparer du op til en stor ferie? Er det fordi du vil sikre dig en bedre pension, så du har nok til den livsstil du gerne vil leve? Vil du rejse jorden rundt, eller gå på pension tidligere end staten giver dig lov til? Der kan være mange drømme, og intet er forkert.

Min drøm, og grunden til jeg investerer er, at sikre mig en bedre fremtid. Jeg vil gerne være økonomisk uafhængig og leve af mine investeringer, så jeg ikke behøver at arbejde for andre. Jeg søger friheden, i form af de valg man kan tage når man ikke behøver tænke på penge. En dag har jeg en formue stor nok til, at jeg kan leve af de udbytter jeg modtager fra mine selskaber, og ikke længere behøver at have et almindeligt arbejde, med alt hvad der hører med til det. Det betyder naturligvis ikke jeg bare vil sidde derhjemme hele tiden og kigge ud i luften. Jeg kommer altid til at lave noget, og når jeg ikke skal passe et arbejde, så kan jeg helt selv bestemme hvad jeg vil bruge min tid på, og hvornår.

Økonomisk uafhængighed, eller FIRE, er blevet en større bevægelse i Danmark de seneste mange år, og det virker til at mange mennesker forstår idéen bag. Vi vil selv bestemme, og have muligheden for at rejse 3 måneder væk hvis det er det vi vil, uden at skulle tænke over hvor mange feriedage vi har tilbage, eller om chefen mon vil give lov. Hvis det lyder interessant for dig, så kan du lære meget mere om økonomisk uafhængighed, hvorfor jeg gør det, og hvad der kræves i FIRE-sektionen.

Inden du investerer bør du overveje hvorfor du gør det. Selvfølgelig vil vi allesammen gerne have flere penge, men overvej om du ikke har nogle større mål. Det vil hjælpe dig med at holde kursen og holde motivationen oppe. For nogle er det blevet en hel hobby eller seriøs interesse at følge selskaber og nyheder, og diskutere det med andre mennesker. De følger markedet hver eneste dag og holder øje med graferne, for at spørge om folks mening ved hver eneste lille bevægelse. Det behøver du naturligvis ikke ville for at få noget godt ud af det.

I dag ser der ud til, at mange investerer (eller hvad jeg kalder spekulerer) fordi det er spændende og der er mulighed for gevinst. De betragter det mere som et spil eller lotteri og jagter den høje gevinst, fordi de gerne vil være rige i morgen. Det kan lade sig gøre, men er meget urealistisk, og det er ikke sundt at tænke om penge på sådan en måde.

Der er ikke noget i vejen for at spille og gamble, men det følger så også med, at de fleste “spiller pengene op” og derved mister de penge de har. Som fornuftige investorer, som du lærer om her på bloggen, forsøger vi at investere for at beholde vores penge, og få dem til at vokse, langsomt og sikkert. Spil er ikke investering. Det er bare spil.

Er banken ikke klogere?

Bankerne ved helt sikkert mere om investering og penge end os, men de tager sig også godt betalt for det. Betyder det at vi ikke selv kan investere vores penge? Naturligvis ikke. Betyder det at de gør det bedre, og vi bør gøre det samme? Absolut nej. Faktisk har vi en fordel frem for banker, fonde og den slags, da vi lærer forskellige ting. Professionelle pengeforvaltere har gerne lært de ting man underviser i på akademierne, og vil derfor benytte denne viden i deres daglige arbejde. Men hvad der fungerer i teori er ikke altid det der sker i virkeligheden. For eksempel vil de fleste mene at risiko angiver hvor meget kursen bevæger sig op og ned, men det mener Warren Buffett og Charlie Munger er helt tåbeligt at tro. Ligeledes er det ikke sandt at risiko og afkast følges ad. Man kan sagtens have et højt afkast, med ganske lille risiko.

Der er også et stort spørgsmål der presser sig på: bør vi overhovedet investere vores penge selv, eller skal vi overlade det til nogle der ved mere om det? Jeg mener, at vi selv bør investere vores penge, og egentlig for det meste skal undgå investeringsforeninger, banker og andre aktive fonde der sælger denne service til dig. Det er som regel altid for dyrt, og afkastet er for det meste utilfredsstillende eller direkte negativt. Det kan du læse meget mere om i min e-bog.

Hvad kan jeg investere i?

Der er utrolig mange produkter eller instrumenter som det mere teknisk hedder, man kan købe og sælge i dag, og de kan alle ses som investeringer afhængig af hvem man er. Generelt omtaler man det hele som aktiver, på engelsk “assets”. Det dækker over at det er noget vi har, og kan bruge.

For at nævne de mest populære så har vi aktier og obligationer. Dernæst har vi også forskellige mere tekniske instrumenter, herunder certifikater, warrants, og optioner. I den mere fysiske gruppe har vi ejendomme og råvarer som olie, guld, hvede og alt hvad man kan tænke sig. Man kan også godt sige at vin, ure, kunst og andre samlerobjekter er aktiver. Dette er én af grundende til mange folk løber skrigende bort, simpelthen fordi der er så mange muligheder, at man ikke aner hvad der er det rigtige eller hvor man skal starte.

Men jeg kan glæde dig med, at vi kun behøver koncentrere os om én af disse grupper, nemlig aktier. Aktier er dog ikke bare aktier, og der er forskellige begreber og inddelinger. Aktier kan have forskellige klasser der som regel giver flere eller færre stemmeretter. Der findes også præferenceaktier og almindelige (på engelsk "common") aktier, men det bruger man ikke så meget mere.

Aktier er ikke bare et symbol på en skærm med en pris der bipper op og ned. Når du køber en aktie så bliver du reelt medejer af virksomheden, selvom det er en ganske lille del du ejer. Det betyder også, at du har krav på din del af virksomhedens indtjening. At aktier så også for det meste handles på en offentlig børs er en sideting. Her handles der hver dag, og prisen på en aktie kan falde og stige dag for dag. Prisen er vi som fornuftige investorer i bund og grund ligeglad med, undtagen når vi vil købe og sælge. Alle andre dage kigger vi slet ikke på den.

Og nu siger jeg allerede noget der vil være kontroversielt: hvis man ejer en virksomhed så vurderer man ikke om det er en god investering ved at kigge på aktiekursen. Den er man som sådan ligeglad med. Vi vurderer en god investering på virksomhedens indtjening og hvordan den returnerer afkast til aktionærerne, for eksempel i form af udbytte.

Aktier i sig selv er ganske simple, men alt det udenom kan godt være svært. Det er ikke direkte nemt at vurdere et selskab, og vide om det er fremtiden værdig. Det er ikke let at vide hvornår man kan købe og sælge. Alt dette gennemgår vi dog her på bloggen, så der er ingen grund til at være nervøs.

På denne blog koncentrerer vi os mest om almindelige aktier og hvad der kaldes indeksfonde. Obligationer er blevet noget meningsløse i de senere år, da det ikke giver et betydeligt afkast i forhold til hvad aktier kan give, men det er heller ikke direkte dumt at have lidt i sin portefølje.

Inden du går

eg vil anbefale at finde et lidt større mål eller en drøm som vi kan investere imod. Det er godt at inddele dette i mindre delmål, for at se resultater hurtigt som kan styrke motivationen. Efter hvert delmål kan du give dig en belønning, såsom at tage ud at spise.

Som et eksempel kan vi forestille os, at vores afkast fra investering skal bruges til at købe en ny bil, af 150.000 kr. Det kan vi opdele i 3 delmål som er lettere at overskue. Hvert gang vi har opnået 50.000 kr. kan vi belønne os selv lidt, og derved narre vores hjerne til at blive ved.

Hvis du er interesseret i udbytte, kan det være sjovt at få dine investeringer til at betale for dine udgifter.

Tak fordi du læste med!

Kunne du lide artiklen? Har du en kommentar?

🤗 Det vil hjælpe mig meget, hvis du vil dele den på Facebook eller Twitter

⌨️ Skriv en kommentar i Facebook-gruppen Fornuftig Investering

📥 Tilmeld dig nyhedsbrevet så jeg kan sende dig andre lignende historier.

📚 Køb min e-bog Fornuftig Investering, eller book en gratis coaching-samtale

🤩 Få endnu mere indhold fra mig som Investor+ medlem

Bliv Investor+ medlem via
Lær mere om