Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

3 løgne om investering

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Investering er fyldt med teorier, gode råd og tommelfingerregler. Men er de alle sammen nu også brugbare, eller er det myter?

Ligesom myten om Sell in May ser vi her på 3 kæmpe løgne du helt sikkert vil høre når du investerer. Noget af det man hører kan desværre skræmme investorer til at tro de ikke selv kan gøre det, eller om det overhovedet er det værd.

Løgn nr. 1: Du skal være ekspert for at forvalte penge

Det er nok den største løgn der findes derude, selvom jeg kan se det er blevet bedre med årene. Der er mange der mener, at investering er svært og kun bør gøres af eksperter. Oftest hører man det fra dem som netop tjener penge på at forvalte andres penge.

Desværre for dem, er det jo drøn forkert. Naturligvis kræver det lidt viden at investere, men du behøver på ingen måde have gået på store skoler, eller have beskæftiget dig med det i mange år. Det kan såmen være en stor fordel hvis du ikke har.

Du behøver ikke være ekspert i alting, du skal bare vide en del om en lille smule. Du skal holde dig til de selskaber, og den del af markedet som du forstår, og endda bruger i dagligdagen. Se på de varer du køber eller bruger, dine hobbies, ekspertise og job. Der vil naturligt være områder og industrier du helt automatisk ved mere om, så hold dig til dem.

Når du har opbygget en solid viden om nogle få områder, så kan du begynde at kigge nogle selskaber i branchen i dybden. Med tiden vil du lære meget mere om det, og også sprede dig en lille smule ud til at lære om lignende selskaber.

Herfra er det bare at bestemme hvad det selskab er værd, og vente tålmodigt på, at markedets svingninger giver det en pris som er fair og helst billig.

Men du er nød til at være tålmodig!

Selv en person som Warren Buffett lader ikke som om han er ekspert i alle områder af markedet -- det er han bestemt ikke.

Charlie Munger, hans partner, sagde engang at ham og Warren som regel har en fordel over almindelig fondsforvaltere, fordi de ved hvad de ved, og de holder sig til hvad de ved noget om.

Fokusér på hvad du ved noget om, hold dig til det, og vent på at aktiemarkedet falder så du kan købe det billigt.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog nu!

Løgn nr. 2: Du kan ikke slå markedet

Hvis ikke man kunne det, så ville jeg ikke skrive denne blog. For det kan vi! Det kræver bare, at vi ikke gør det samme som alle andre, og det er svært.

Du har måske hørt, at dem der driver pensionsfonde eller investeringsforeninger ikke kan slå markedet (over 90% af alle fonde er værre end markedet over 5-10 år), og derfor påstår de, at det kan ingen. Men det siger de kun for at beskytte deres egen forretning. Selvom vi er små så kan vi altså, med helt basal viden om hvordan man værdisætter en virksomhed, slå markedet ud af parken.

Grunden hertil er størrelse. Vi har den fordel at vi er bitte små i det samlede marked, og derfor kan købe og sælge uden nogen opdager det. De store fonde kan ikke gøre det samme, og kan ikke købe eller sælge store positioner uden at blive opdaget. Det gør det svært for dem at komme ind og ud, uden prisen ændrer sig meget.

Bare det at de store fyre sælger en aktie, kan gøre at alle de andre også gør det, og det får priserne til at falde hurtigt. Det kan godt tage de store fonde mange uger at købe og sælge, fordi de skal gøre det i små bidder ad gangen.

Men det behøver vi private investorer ikke! Det er derfor der er så mange følelser i markedet der gør at nogle ellers fremragende selskaber er på tilbud. Kortsigtede problemer skaber frygt og får de store til at sælge ud, fordi deres kunder er kortsigtede. Det får prisen til at ligge langt under den underliggende værdi.

Hvis du kan forblive ufølsom over for den slags, og har en god viden om de selskaber og industrier du holder øje med, så kan du udnytte dette groft, og købe til fantastiske priser, når alle de store investorer er gået i panik.

Og så slår vi markedet med store længder.

Løgn nr. 3: Den bedste måde at minimere risiko på, er diversificering og holde fast

Dette er et rigtigt godt råd for dem som ikke har forståelse for, hvad fornuftig investering er.

Hvis du ikke ved hvad en virksomhed er værd, så er du nødt til at diversificere dig ud, for at beskytte dig selv mod din egen uvidenhed. Det er hårde ord, men sandheden er at næsten igen store investorer gør brug af diversificering.

Warren Buffett's portefølje er stor og spredt over mange aktier, men mere end 50% af hans samlede formue er fordelt på kun 5 aktier. En anden kendt value-investor, Mohnish Pabrai, ejer mindre end 1+ aktier. Som Buffett siger: Diversificering er kun for de ignorante.

Risiko kommer ikke af at have få aktier og ikke være diversificeret. Det kommer af, ikke at vide hvad man laver, og ikke at kunne finde den rigtige værdi af en virksomhed.

Ligeledes er idéen om at holde sine aktier i lang tid også rigtig god, og det er det helt rigtige at gøre hvis selskabet forbliver glimrende. Men vi skal være klar til at sluge vores fejltagelser, og sælge de investeringer som ikke længere er som forventet. At beholde et selskab, på trods af de ikke længere tjener penge, eller på anden måde har ændret sig markant, fører kun til problemer og dårlige afkast, som måske er umulige at komme tilbage fra.

Det vi kort og godt skal gøre er, at finde nogle få selskaber som vi virkelig forstår, og købe det når det er billigt. Hvis du kan gøre det skal du ikke tænke på diversificering og den slags. Det vil kun give dig middelmådige resultater.

Inden du går

Der er mange flere løgne og forhindringer der kan holde os tilbage fra at investere, eller giver et forkert billede af hvad det handler om. Læs for eksempel 5 forhindrer vi er nødt til at overkomme.

Hvis du vil lære hvordan du kan investere fornuftigt, så læs min e-bog. Den lærer dig at investere som Warren Buffett, Charlie Munger og andre gode investorer.

Tak fordi du læste med!

Kunne du lide artiklen? Har du en kommentar?

🤗 Det vil hjælpe mig meget, hvis du vil dele den på Facebook eller Twitter

⌨️ Skriv en kommentar i Facebook-gruppen Fornuftig Investering

📥 Tilmeld dig nyhedsbrevet så jeg kan sende dig andre lignende historier.

📚 Køb min e-bog Fornuftig Investering, eller book en gratis coaching-samtale

🤩 Få endnu mere indhold fra mig som Investor+ medlem

Bliv Investor+ medlem via
Lær mere om