Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Sælg i maj og bliv væk - Betyder det noget?

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Man kan måske kalde det overtro, når det gælder udtrykket "Sell in May, and Go Away". Andre kalder det statistik. Spørgsmålet er, om det virkelig er noget man kan regne med, og derfor bør sælge alle sine aktier før maj måned.

"Sell in May and go away" er et udtryk man bruger, fordi markedet i mange tilfælde er faldet fra maj måned og henover sommeren, set over lang tid. Det er der mange der forsøger at udnytte, ved at sælge ud lige før maj måned, og så købe igen når det er blevet lidt billigere.

Det kan blive dyrt for dig at følge dette, og de andre kalendereffekter, for det er langt fra altid at det holder stik. Der er så mange faktorer der spiller ind.

I maj 2020 steg det danske C25-indeks med +7,26% i maj måned. Så det er ikke alle år man kan regne med det.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Maj-effekten findes men sker langt fra hvert år

Likviditeten i aktiemarkedet falder generelt en smule henover sommeren, historisk på grund af ferie og den slags, og det kan holde et loft over priserne i en periode. Men de samme forhold gør sig ikke gældende længere, da aktiehandlen er meget mere effektiv konstant.

At sælge ud den ene måned, og købe den anden, er ikke en rationel måde at investere på. Maj-effekten er en ren psykologisk effekt, som er selvforstærkende. Jo flere der tror på disse effekter, jo mere virkeligt bliver det. Det er med andre ord kun en effekt du ser, netop fordi du gør det.

Ken Fisher, en kendt investor, fortællær om fænomenet i en kort video på Instagram. Som han siger: "Sell in may and go away is a myth because it doesn't work."

På tabellen herunder, kan du se afkastet for maj-oktober i det amerikanske S&P 500 indeks, mellem 2010 og 2019. Som du kan se, var der kun 3 år med negativt afkast i perioden.

ÅrAfkast
2010-0,3%
2011-8,1%
2012+1,0%
2013+10,0%
2014+7,1%
2015-0,3%
2016+2,9%
2017+8,0%
2018+2,4%
2019+3,1%

Der er mange omkostninger når du sælger

Selvom det ved første øjekast kan virke fornuftigt at sælge sine aktier inden maj, og købe dem tilbage lidt billigere efter sommeren, så er der noget de fleste ikke tænker så meget over.

Omkostningerne ved salg og Skat. Hvis man sælger sine aktier koster det kurtage både ved salg og køb. Men du realiserer også dit afkast og det skal du betale Skat af.

Skatteregningen kommer dog først i december, og man ser derfor ikke ekkeften straks. Men Skat er den ultimativt største udgift ved investering, og den formindsker ikke bare dit afkast, men også effekten af renters rente.

Inden du går

Jeg mener personligt ikke man bør forsøge at time markedet på den måde. Det kan godt være at det historisk set er faldet i maj, og ja, det kan godt være, det gør det igen næste år. Men vi kan aldrig vide det, og det er ren spekulation at handle så kortsigtet, baseret på priserne.

Som fundamentale investorer er vi som hovedregel ligeglade med hvad markedet gør. Vi ejer nogle solide og sunde selskaber, og ved at selvom prisen falder, er selskabet nøjagtig det samme værd.

Hvis du investerer fornuftigt er der ingen grund til at kigge på alle de korte markedsbevægelser.