Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

15 bøger Warren Buffett anbefaler dig at læse

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Warren Buffett læser mere end nogen anden, og har gennem tiden anbefalet mange bøger til andre, enten gennem hans aktionærbrev eller gennem interviews og taler. Hvis du vil være lidt klogere og mere succesfuld, så bør du lytte til hans råd.

Jeg har ikke selv læst alle bøgerne herunder, men de er uden tvivl kommet højest på min læseliste, og flere af dem har jeg allerede købt. Hvis du har læst en eller flere af dem, så lad os høre hvad du synes om dem!.

Her kommer en fuld liste over alle de bøger Buffett har anbefalet i sine aktionærbreve i nyere tid:

1. ‘Poor Charlie’s Almanack: The Wit and Wisdom of Charlie Munger’

Denne bog, skrevet af Peter D. Kaufman, giver dig det bedste af det bedste af den visdom som Charlie Munger så ofte har delt ud af, gennem breve, taler mm. Charlie har været Warrens forretningspartner i mere end 50 år, og er Vice President af Berkshire Hathaway. Han er uden tvivl den, der har påvirket Warrens investeringsmetode mest.

Charlie er ofte kendt for ikke at have et filter - han siger nøjagtigt hvad han vil, når han vil, og holder sig ikke tilbage hvis han tror det skulle støde nogen - tværtimod. Hans brutale ærlighed er dybt værdsat og hans intellekt og humor er virkelig værd at studere.

Køb bogen hos Amazon

2. ‘The Intelligent Investor’

The Intelligent Investor er, sammen med Security Analysis de bøger der har formet ham mest som investor. Den samme følelse fik jeg, da jeg selv læste dem. Hvis du kun måtte læse én investeringsbog i hele dit liv, så køb The Intelligent Investor. Ingen anden bog formår at lære dig at tænke om investering på den måde det var tiltænkt: at købe virksomheder der vokser og tjener penge, billigt.

I sit brev til aktionærer i 2013 skrev Buffett:

I learned most of the thoughts from Ben’s book The Intelligent Investor, which I bought in 1949. My financial life changed with that purchase. Before reading Ben’s book, I had wandered around the investing landscape, devouring everything written on the subject. Much of what I read fascinated me: I tried my hand at charting and at using market indicia to predict stock movements. I sat in brokerage offices watching the tape roll by, and I listened to commentators. All of this was fun, but I couldn’t shake the feeling that I wasn’t getting anywhere. In contrast, Ben’s ideas were explained logically in elegant, easy-to-understand prose (without Greek letters or complicated formulas).

Køb bogen hos Saxo

3. ‘Mitek: A Global Success Story, 1981-2011’

Denne bog, skrevet af Jim Healy, giver dig et rigtig godt indblik i en af de virksomheder som Buffett købe til Berkshire i 2001, og derved også de kriterier som Buffett ser efter når han vil købe en virksomhed.

MiTek Industries er en leverandør af materialer til byggebranchen, og er en af Berkshire’s meget successfulde datterselskaber. Bogen fortæller hvordan MiTek startede som et lille firma i 1955, og hvordan det gik fra at være på randen af konkurs, til at være en stor og dominerende leverandør.

4. ‘A Few Lessons for Investors and Managers From Warren Buffett’

Buffett har altid ment at for de selskaber han køber, skal der allerede være en meget kompetent ledelse til stede som kan drive selskabet videre, selv efter købet. Han er ikke interesseret i at udskifte en god leder, og slet ikke for selv at overtage den daglige drift. Det er ikke Warren’s speciale.

Han har dog en masse holdninger og viden om hvordan man som investor skal anskue ledelsen, hvordan man laver gode opkøb, og om vigtigheden af tillid i virksomheden.

“Bogen opsummerer hvad Charlie og jeg har sagt gennem årene i vores årsrapporter og ved generalforsamlinger,” skrev han i sit brev fra 2011.

Køb bogen hos Amazon

5. ‘Tap Dancing to Work: Warren Buffett on Practically Everything’

Carol J. Loomis der er forfatter til bogen her, er en af Buffett’s meget gamle venner, og tidligere redaktør på Fortune-magasinet. Han skrev i sit brev fra 2012: “Hun har været en uundværlig hjælp for mig, og har siden 1977 hjulpet med at læse og redigere mine breve.

I bogen fortæller Carol om Warren’s investeringsstrategi, hans synspunkter og erfaring inden for ledelse, filantropi, og endda børneopdragelse. I bogen finder du også et essay fra Bill Gates, skrevet i 1996, der beskriver sine første indtryk af Warren efter at mødt ham første gang i 1991.

Bogen ligger trygt på mit natbord, men jeg har ikke fået læst den endnu. Jeg har dog en fornemmelse om, at det bliver en bog jeg læser mere end én gang.

Køb bogen hos Saxo

6. ‘The Outsiders: Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success’

“The Outsiders er en enestående bog om topchefer (CEOs) der har vist sig virkelig dygtige til at allokere kapital,” skrev Buffett i 2012. “Bogen har et meget indsigtsfuldt kapitel om en af vores egne direktører, Tom Murphy - den bedste leder jeg nogensinde har mødt.”

Du kender sikkert ikke personerne i bogen, og måske ikke engang de virksomheder de er chef for. Men fælles for dem alle er, at de har en fantastisk historie at fortælle, og en meget anderledes ledelsesstil end man er vant til.

Køb bogen hos Saxo

7. ‘The Clash of the Cultures: Investment vs. Speculation’

John C. Bogle, grundlægger af Vanguard Group, og mest kendt for at have oprettet den første indeksfond nogensinde, skriver i denne bog om hvordan grådig spekulation har invaderet vores pensionsselskaber, og får dem til at foretage investeringer der ikke bunder i fornuftige principper.

Spekulation kommer sjældent kunderne til gode, og de store institutionelle investorer glemmer hvem de egentlig arbejder for. Buffett er meget enig, og har flere gange sagt, at det kun er de færreste der faktisk kan slå markedet over meget lang tid med alle deres smarte idéer.

I bogen finder man Bogle’s liste over “10 simple rules of Common Sense Investing”, der nok er det vigtigste at lære og tage med sig fra denne bog. Bogle siger selv, at den liste måske ikke er den bedste strategi nogensinde, men at antallet af værre strategier er uendeligt større.

Køb bogen hos Saxo

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

8. ‘Investing Between the Lines: How to Make Smarter Decisions by Decoding CEO Communications’

Jeg har hørt meget godt om denne bog, og jeg glæder mig til selv at læse den. Den er skrevet af L.J. Rittenhouse, og giver læseren et velundersøgt system til at måle troværdigheden i en virksomheden og den kommunikation de kommer med.

Der er mange bøger om investering, og hvordan man analyserer en virksomhed, men faktisk meget få om, hvordan man finder en god og kompetent ledelse, og hvordan man kan vurdere om de er til at stole på.

Du kan finde et helt kapitel om, hvordan du bør vurdere en virksomheds ledelse i min bog Fornuftig investering.

Køb bogen hos Saxo

9. ‘Berkshire Hathaway Letters to Shareholders’

Det er måske så meget sagt, at kalde denne samling af Buffett’s breve, sammenfattet af Max Olson, en bog i sig selv, men ikke desto mindre kan man købe denne samling og få alle brevene i et dejligt omslag. (Alle breve kan dog også læses gratis på Berkshire Hathaways hjemmeside).

Du mener måske det virker dumt at læse aktionærbreve mere end 30 år tilbage, men jeg lover dig, at hvert eneste brev indeholder meget værdifuld information, og det er det bedste indblik i Buffett’s tankegang og metode du kan få — for manden har selv skrevet dem.

Bogen bliver opdateret hvert år, efterhånden som et nyt brev udkommer (ihvertfald e-bogen).

Køb bogen hos Amazon

10. ‘40 Chances: Finding Hope in a Hungry World’

I 2006 fortalte Warren, at han ville give størstedelen af sin enorme formue væk til velgørenhed. Størstedelen blev tiltænkt til Bill and Melinda Gates Foundation, men hans børn fik også en “lille smule”. En af hans sønner, Howard G. Buffett, fik samtidig en udfordring af sin far, om at gøre noget godt for verden.

Bogen her, skrevet af Howard selv, fortæller hvordan han besluttede at give sig selv 40 år til at gøre noget virkelig godt for verden, med de mere end 3 mia. dollars han fik til det.

Køb bogen hos Saxo

11. ‘The Little Book of Common Sense Investing’

Undertitlen på bogen er “The Only Way to Guarantee Your Fair Share of Stock Market Returns”, og det er en stor ting at hævde. Dette er endnu en bog fra John C. Bogle, der går mere i dybden med hans principper om fornuftig investering. Den er især vigtig for relativt nye investorer, der måske ikke endnu har fundet den tilgang der giver mening for dem.

Bogle er som nævnt mest kendt for sit arbejde med indeksfonde, og han ligger heller ikke skjul på, at det for langt de fleste mennesker er den bedste måde at investere på, i stedet for at sætte sin lid til folk der sjældent gør det bedre end markedet.

“Der er nogle få investeringsforvaltere der er virkelig gode, men over en kort periode er det svært at se om et godt resultat kommer af held eller talent,” skrev Buffett i sit brev fra 2014.

Køb bogen hos Saxo

12. ‘Where Are the Customers’ Yachts? Or a Good Hard Look at Wall Street’

Fred Schwed har skrevet denne geniale bog om en turist i New York der er meget imponeret over alle de flotte både, ejet af bankfolk og børsmæglere på Wall Street. Indtil det går op for ham, at alle deres kunder ikke har nogen store både, fordi ja, det havde de ikke råd til, fordi de skulle betale dyre gebyrer.

Buffett skrev i 2006 at dette er den sjoveste bog om investering han har læst. Michael Lewis, der skrev bogen Liars Poker* har også sagt at: “da jeg først begyndte at læse den, lagde jeg den ikke fra mig før jeg var færdig.”

Køb bogen hos Saxo

13. ‘Limping On Water’

Limping on Water er en historie, skrevet af Phil Beuth, som fortæller hvordan et engang lille medieselskab blev til en kæmpe national success. Fra sidelinien fortæller Phil, som var den allerførste medarbejder, hvordan lederne Tom Murphy og Dan Burke drev selskabet frem, med en høj grad af etik og talent.

“Meget af hvad du bliver i livet afhænger af hvem du omgås og ser op til,” skrev Buffett i hans brev fra 2015.

Køb bogen hos Amazon

14. ‘Warren Buffett’s Ground Rules: Words of Wisdom from the Partnership Letters of the World’s Greatest Investor’

Jeremy Miller har gennemgået alle Buffett’s breve til hans oprindelige partnere i Buffett Partnerships-selskaber. Partnerskabet blev senere lukket ned, efter opkøbet af Berkshire Hathaway. Gennem disse breve, skrevet mellem 1965 og 1970, har Jeremy samlet “grundreglerne” for investering.

Mr. Miller has done a superb job of researching and dissecting the operation of Buffett Partnership Ltd. and of explaining how Berkshire’s culture has evolve from its BPL origin. If you are fascination by investment theory and practice, you will enjoy this book. Warren Buffet

Køb bogen hos Saxo

15. ‘Shoe Dog’

Dette var den bedste bog jeg selv læste i 2020. I sit brev fra 2016 gav Buffett den samme anerkendelse. Det er en fantastisk historie, skrevet af Phil Night, om hvordan han skabte Nike, sammen med et par andre mennesker. Phil er virkelig intelligent, dristig og en god historiefortæller. Jeg havde svært ved at lægge den fra mig, og vil absolut læse den igen.

Nike (oprindeligt hed det Blue Ribbon), var som alle andre virksomheder et start-up der kæmpede for at overleve, og måtte hele tiden forhandle med deres banker om at indkøbe flere sko de kunne sælge. Phil Knight tog til Japan for at få eneretten til at forhandle deres særlige sko i USA. Det fik han lov til, og fra den beskedne start har han nu opbygget det Nike vi kender i dag.

Køb bogen hos Saxo

Inden du går

Denne liste byder på nogle helt essentielle bøger om investering, og jeg er ikke i tvivl om, at ved at læse bare én af dem vil du blive en bedre investor og forretningsmand. Jeg forsøger at læse så mange bøger jeg kan, og vil efterhånden skrive anmeldelser om dem, så du kan læse dem her.

Nogle af mine favoritter inkluderer Den tålmodige investor af Helge Larsen, og The education of a value investor af Guy Spier.

Du kan selvfølgelig også læse min egen e-bog Fornuftig investering.