Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

[Anmeldelse] Den Tålmodige Investor

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Siden den udkom har jeg haft lyst til at læse Helge Larsens bog Den Tålmodige Investor. Jeg har fulgt Helge Larsen længe, primært gennem Millionærklubben, og har nydt hans viden om mange forskellige selskaber. En mand med stor viden inden for mange brancher, og som i størstedelen af tiden deler min egen investeringsfilosofi.

Det var i sin tid Helge Larsen der fik mine øjne op for laks og det færøske selskab Bakkafrost, som senere er blevet en fast del af porteføljen. Og denne industri, med Bakkafrost i fronten, er et glimrende sted at kigge ind hvis man søger en god og fornuftig investeringsmulighed.

Helge startede sin investeringskarriere og formue ved som 12-årig, at gå med aviser. Det gjorde jeg også selv, og sådan tror jeg de fleste børn i dag begynder at tjene deres første penge. Helge lærte dog i en tidlig alder, fordelene ved at spare op. Lommepenge fik man ikke i hans barndomshjem, og han måtte derfor selv tjene hvad der skulle bruges. En dyrebar lektion som mange børn i dag kan lære af - intet kommer af sig selv. Senere har Helge startet og drevet utallige butikker i København sammen med sin familie, inden for blandt andet vinbrygning, helse og sundhed, og dette er stadig hans primære beskæftigelse. Sideløbende driver Helge Proinvestor.com som er et forum for investorer, med bunker af viden.

I bogen bliver der talt om mange emner, blandt andet netop laks, hvilke selskaber Helge har erfaringer med gennem tiden, samt hvad han har lært undervejs. Sidst berøres også Bitcoin og blockchain.

Helge er i høj grad en fundamental investor — en investor som går i dybden med konkrete selskaber, læser regnskaber, mødes med ledelsen, og virkelig sætter sig ind i hvad selskabet foretaget sig, og hvordan det drives. Dette er netop sådan man bør investere, for at det ikke skal ende i spekulation og gambling. Som Warren Buffett siger, skal man investere i selskaber man forstår og være sikker på, at det virksomheden laver også er her om 10 år.

Forstå hvad de laver

En af mine hovedregler er, at investere i virksomheder, der fremstiller produkter, den globale forbruger vil have et konstant, reelt og stigende behov for. Så er det helt uvæsentligt for mig, om det er råolie, medicin eller fisk. Produkterne skal bare have perspektiver og fremtidspotentiale, som nærer mit engagement. Og så skal virksomheden være veldrevet og transparent. Den filosofi afholder mig konsekvent fra at investere i noget, jeg ikke forstår – eller ikke bryder mig om. Hvis jeg ikke kan forstå, hvordan en virksomhed tjener sine penge, eller hvis jeg bare ikke bryder mig om måden, den gør det på, så vil jeg ikke investere i den. Gjorde jeg det alligevel, ville det være det samme som at spekulere. Helge Larsen, Den Tålmodige Investor

Helge kommer her, som noget af det første, ind på den vigtigste ting man kan lære — at forstå hvad man laver og hvor man sætter sine penge. Med det skal forstås, at man aldrig må investere i noget man ikke kan forstå. Det kan godt være, at Amazon og Alphabet er det sidste nye, og populære netop nu, men hvis du ikke kan forstå hvordan de tjener penge, og forstå deres forretningsmodel uden at skulle studere dem de næste 3 år, så er det bare ikke noget for dig, og det er der ingen skam i. Der er andre ting du kan forstå, og jeg lover dig, at når du finder noget du forstår, så finder du det også meget mere spændende.

Det kan ske, at man først finder ud af for sent, at man ikke forstod hvad den handlede om. Derfor er det så vigtigt at have en god mavefornemmelse på forhånd, og kun investere hvis man føler sig sikker. Kan man ikke gennemskue om der vil være et behov for produkterne i fremtiden, eller hvad virksomheden overhovedet beskæftiger sig med, så er der en stor sandsynlighed for, at det bliver en ringe investering på længere sigt.

Den overvejende del af døgnets vågne timer tilbringer jeg med at undersøge og debattere firmaer, deres aktier og deres potentialer. Det, der driver mig, er i langt højere grad passionen end pengene Helge Larsen, Den Tålmodige Investor

I bogen lægger Helge betydelig vægt på, at det er processen og ikke resultatet der interesserer ham. Han elsker at følge selskaberne, og diskutere hvad de gør (og ikke gør). Sådan bør det også være. Naturligvis er vi alle opsatte på resultatet — netop at forøge formuen. Men det er vigtigt at du nyder processen og det arbejde der ligger i det, ellers vil jeg påstå du er bedre stillet, med at investere alle dine penge i en index fond. For det er et stort arbejde at følge med, men det er essentielt. Man kan godt slå markedet, men det kræver en stor indsats.

Forarbejdet kan bare ikke forceres. Som langsigtet investor har jeg mobiliseret min tålmodighed og erkendt, at jeg kun kan spise en elefant én bid ad gangen. At grundig research kræver mere end tre dage, overrasker ikke længere. »Vedholdenhed fører til målet« er tatoveret på min hjernebark. Helge Larsen, Den Tålmodige Investor

Køb bogen hos Saxo

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Fejl er vigtige

Kun ved at begå fejl kan man indse hvad man gør forkert, og hvad der skal laves om. Det jeg startede med at investere, blev jeg hurtigt grebet af alle de hurtigt-flyvende kurser, de små selskaber der flytter sig 20% på én dag, og at holde øje med kurserne hele tiden. Men jeg lærte (og det var dyrt), at det ikke er det rigtige at gøre — for mig. Det var ikke det rigtige at lytte til andre og blindt tro, at det er det rigtige. Hvad der fungerede for mig, var at finde en metode som jeg inderligt troede på, og som jeg kunne se virkede.

Efter en række klassiske snublefejl og løben hid og did efter en masse velmente råd, der oftest viste sig at passe til andre investorgemytter end mit, indså jeg, at det gik bedst for mig, når jeg handlede i overensstemmelse med den, jeg var. Mine fiaskoer er grundlæggende opstået, når jeg har fraveget mine principper om metoden med grundig research og stor tålmodighed. Helge Larsen, Den Tålmodige Investor

Helge har fundet frem til hvad der fungerer for ham, ved at finde ud af hvad der ikke gør. De samme ting som du og jeg sandsynligvis også har gjort, eller kommer til.

Penge har ikke følelser

Jeg tør godt påstå, at der for almindelige mennesker, som bliver grebet af hypen og tager springet ud i at investere i Bitcoins, er tale om en stor grad af grådighed. Det siger jeg uden at vurdere grådighed som godt eller skidt. Men grådighed er en følelse, og følelser skal man i videst muligt omfang undgå at lade sig styre af, når det handler om investeringer. Penge har ikke følelser. Helge Larsen, Den Tålmodige Investor

Emnet grådighed (og modsætningen — frygt) kan vi bruge længe om at diskutere, men det er en sandhed, at grådighed og penge ikke skal føres sammen. Grådigheden kan tage os langt væk fra rationalitet, og det kan hurtigt koste dyre lærepenge (som forhåbentlig forhindre det i fremtiden).

Når man investerer handler det i høj grad om at agere rationelt, og det kræver at man er selvbevidst og kender sig selv godt. Man skal med andre ord være robust og stole på sin egen research. Noget af det der i høj grad kan frembringe både frygt og grådighed er nyheder. Som Helge skriver, er meget af det som medierne skriver udelukkende for at få dig til at se på det, men det er sjældent, at indholdet giver dig réel værdi.

Personligt synes jeg, det er et problem, at vi i dag bruger mere tid på at skrive og læse nyheder om, at et selskabs aktiekurs, eller Asiens indeks, har flyttet sig 3% den ene eller anden vej, fremfor at læse nyheder om, hvad der faktisk er sket. Værre bliver det, når medierne skal forsøge, at finde på årsager til, at kursen er flyttet sig. Det er ikke viden man bliver klogere af.

Er man af natur forsigtig og nervøs for risiko, så skal man tænke over, hvorfor man er det, og hvordan man så vælger de rigtige selskaber til den personlighed, man nu engang har. Det er i sidste ende noget nemmere end at ændre sin egen personlighed. Helge Larsen, Den Tålmodige Investor

Inden du går

Jeg nød meget at læse bogen, og kan bestemt anbefale den til andre. Enten hvis man interesserer sig for investering generelt, og gerne vil høre én mands historie og erfaringer. Eller hvis man i forvejen kender til Helge Larsen og gerne vil have et dybere indblik i hans baggrund. Det er en kort og meget hyggelig bog, med mange vigtige lektioner, der kan læses på en aften eller to.

Køb bogen hos Saxo