Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Hvad er unoterede aktier?

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Når du handler aktier sker det formentlig i din bank eller på en investeringsplatform. Alle aktier her vil være noterede aktier, fordi de handles på en børs hvor alle kan købe og sælge. Derfor kaldes de også børsnoterede aktier eller selskaber.

Der findes dog mange andre aktieselskaber i verden end dem som kan handles på børsen. Bare i Danmark findes der omkring 200 børsnoterede selskaber, men du kan nok gætte der er langt flere aktieselskaber end det. Disse vil alle betegnes som unoterede selskaber.

Unoterede aktier er aktier som ikke handles på en offentlig børs. Det er aktieselskaber som er under privat ejerskab. Aktier kan stadig købes og sælges privat, eller via. selskabets hjemmeside, men handles ikke på en reguleret børs.

Der er mange anparts- og aktieselskaber i Danmark hvor alle aktierne ejes af én person, og denne har fuld råderet over selskabet. I de fleste tilfælde ejes aktierne dog af flere personer eller andre selskaber. Der er ingen forskel på aktieselskaber på børsen, og unoterede selskaber - kun hvordan aktierne kan handles.

I ikke-noterede selskaber handles aktier privat, hvor en køber finder en sælger, eller omvendt. Dette er en meget sværere og mere manual process, fordi det ikke sker på en børs. En børs' formål er egentlig primært at formidle denne handel så det er langt nemmere, og reguleret.

Man kan altid købe, sælge eller give aktier til andre, og dette registreres i selskabets ejerbog. Er du interesseret i dette skal du blot finde en sælger, som kan ske fra selskabets hjemmeside, ved at skrive til selskabet, eller endda ved at lave et opslag på Facebook Marketplace eller DBA. Hvis en sælger finder dig, så kan i handle aktierne nøjagtigt som hvis du købte et brugt TV eller noget andet.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Alle kan købe aktier

Fordi jeg synes det var sjovt at lære, har jeg selv 3 aktier i Skagen Bryghus A/S. De er købt unoteret gennem deres hjemmeside, og kan købes af enhver person direkte.

En sjov bonus ved mine aktier i bryghuset er, at de ikke opbevares digitalt i et depot, men jeg har derimod modtaget dem på papir med posten. De ser ud som på billedet i toppen. I en tid hvor alt er digitalt, og aktiehandel foregå på få sekunder, er det ret fedt at få tilsendt sine aktier på papir med posten. Man kunne endda ramme dem ind og hænge på væggen. Kald mig bare gammeldags!

Som andre aktieselskaber, har du som aktionær ret til din del af indtjeningen eller et udbytte hvis det udbetales. Du har også ret til at deltage i generalforsamlingen.

Dette er ingen anbefaling af, at du skal købe aktier i Skagen Bryghus hverken nu eller nogensinde. Jeg kan have taget fejl, eller have købt mine aktier på et tidspunkt hvor det gav mening. De kan sagtens være for dyre nu, eller ikke længere være en god forretning. Du må aldrig tage beslutninger kun baseret på hvad andre siger eller gør.

Hvordan sættes aktiekursen? Hvad er selskabet værd?

Metoderne for at værdiansætte et unoteret selskab er helt det samme som ved børsnoterede selskaber. Du skal finde selskabets regnskaber eller årsrapport, og regne på tallene. Det kan du lære meget mere om i min bog. Regnskaber finder du ofte på selskabets egen hjemmeside, eller ved danske selskaber, på for eksempel proff.dk.

Den aktuelle aktiekurs er, som altid, den kurs den sidste handel er foregået ved. Men som du nok ved så er kursen ikke altid (langt fra) det som selskabet egentlig er værd. Da aktierne handles meget sjældent finder jeg at prisen og værdien faktisk er ret tæt på hinanden, men det afhænger af hvordan du prissætter selskabet.

Du kan for eksempel starte med, at tage deres indre værdi og dividere med det samlede antal af aktier. Herfra kan du justere lidt afhængig af hvordan du mener væksten vil se ud, og hvor mange penge de vil tjene i fremtiden. Det er trods alt derfor vi investerer. For at få del i den fremtidige indtjening.

Nu ved du lidt mere om unoterede aktier. Det kan være sjovt at lede efter selskaber der ikke er børsnoterede. Mange selskaber bliver aldrig børsnoteret, men de skal jo stadig ejes af nogen. Måske finder du et interessant selskab du kan se en fremtid i, og vil eje dem meget tidligt.

Uanset hvad skal du vide, at køb/salg i af unoteret aktie foregår meget sjældent, og med besvær. Det er ikke ligesom på børsen hvor du oftest bliver matchet med en køber inden for få sekunder. Du skal tænke dig godt om, før du køber unoterede aktier, for det kan være du aldrig kan skille dig af med dem igen, og du kan gå hen at tabe pengene hvis selskaber går konkurs. Helt ligesom på børsen.

Inden du går

Både ved noterede og unoterede aktier, gælder det om at købe til den rigtige pris. Og det skal være en pris der helst er lavere end aktien og selskabet egentlig er værd. Det kan princippet om Margin of Safety hjælpe med.