Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Jeg solgte Bitcoin til $30

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Hvad er den største fejl du har begået i dit liv?

Når jeg tænker tilbage på, hvad jeg mener kunne være min største fejl i mit liv, bliver jeg fyldt med ærgrelse.

Desværre er det ikke noget jeg kan gøre noget ved nu.

Hvis du har fulgt med i de seneste år har du helt sikkert hørt om Bitcoin — denne nye digitale valuta (og tusindvis andre) som er blevet det sidste nye.

I December 2017 var prisen på én Bitcoin oppe på $20.000. Det er omkring 138.000 kr. pr. stk.

Jeg havde 40 Bitcoin i 2011. Jeg kunne have haft 5.500.000 kr. i dag, hvis bare jeg havde beholdt dem og solgt dem på da kursen var i sit højeste...

Men sådan går det sjældent. Hvis man lægger en plan kan man næsten være sikker på noget går galt.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Var med som miner fra starten

I 2011 opdagede jeg Bitcoin og mining. Jeg husker ikke hvordan jeg fik øje på det, men det blev hurtigt en meget interessant hobby.

Mining er betegnelsen for den beregning der skal til, for at validere de transaktioner der foretages i Blockchain netværket. I dag er der tusindvis af special-computere rundt omkring i verden der ikke laver andet end at “mine”.

I løbet af sommeren 2011 var det det eneste der interesserede mig i flere uger. Der skulle købers udstyr, grafikkort og computere. Der skulle beregnes og optimeres. Der skulle betales dyre strømregninger.

Men det var det hele værd, for dengang kunne man let mine bitcoins og få 2-4 om ugen, og tjene penge på det.

Prisen flukturerede meget, helt fra $5 dollar da jeg startede. Den steg op $10, op til $12, og faldt så ned igen. Det var helt umuligt at vide hvor den var dagen efter.

Når man ikke kan beregne hvad en Bitcoin burde være værd, som man kan med selskaber, så er det helt umuligt at vide, hvad man skal gøre. Det er ren spekulation.

“Mon den stiger i morgen?” “Hvad nu hvis den falder?” “Bør jeg komme af med dem?”

Det kan være svært at sove om natten med den urolighed. Det var ren spekulation, og i dag er det noget jeg ikke bryder mig om. Jeg skal kunne føle mig sikker og helt tryg.

Efter nogle måneder med dette, skulle jeg starte på studie, og havde ikke tiden til at følge det lige så tæt. Samtidig var Bitcoin blevet mere populært og “sværhedsgraden” ved at mine blev større. Jo sværere det er, jo længere tid tager det at mine 1 Bitcoin. Derfor blev omkostningerne til strøm højere end hvad jeg kunne få — jeg ville tabe penge ved at fortsætte.

Jeg besluttede at eventyret nok var slut, og fandt en køber til alle mine 40 Bitcoins. Jeg solgte dem til ca. $30 stykket — i alt omkring 8000 kr. På det tidspunkt var det den højeste pris, så det var skam ikke en dårlig forretning.

I løbet af 2013-2014 begyndte prisen igen at stige voldsomt, helt op til $1200 pr. Bitcoin. Der begyndte jeg at ærgre mig lidt, og overvejede igen at spekulere i det. Men nej, det blev ikke til noget.

Det var nogenlunde der jeg også fik øjnene op for aktier og lavede min første investering i aktier.

Siden er prisen på Bitcoin steget helt vanvittigt, men jeg har holdt mig væk. Ikke fordi jeg har “brændt nallerne” — men fordi jeg simpelthen ikke aner hvordan jeg skal beregne hvad det bør være værd, og derfor ikke ser det som en investering.

I skrivende stund koster 1 Bitcoin 52.000 kr.

Blockchain er interessant

I dag har jeg en helt anden tilgang til investering, og forstår at det jeg lavede dengang var den rene spekulation. Jeg havde ingen idé om, hvad Bitcoin kunne og skulle bruges til — jeg var kun med for at tjene penge.

Nu har jeg fundet den tilgang der virker mest fornuftig for mig: at investere i solide, sunde selskaber som jeg forstår, og tjener gode penge hvert år.

Bitcoin is ingenious, and blockchain is important, but bitcoin has no unique value at all. Warren Buffett

Bitcoin har ingen réel værdi i mine øjne — en Bitcoin producerer ikke noget, den ér bare. Det eneste jeg kan, er at håbe der er en der vil betale mere end jeg.

Blockchain-teknologien derimod er ganske interessant, og kan have mange nyttige anvendelser.

Forbes har samlet en liste over 50 selskaber som arbejder på at bruge blockchain i deres produkter.

Sådan kan det gå

Dette har lært mig én vigtig lektie. Der er stor forskel på investering og spekulation. Samtidig skal man være langsigtet — man skal vide hvad man har med at gøre. Du skal forstå det i dybden, og kun købe hvis du kan stå inde for det.

Forhåbentlig er jeg blevet bedre til at forstå hvad jeg investerer i :)

Det glæder mig dog, at den store super-investor Warren Buffett er enig med mig.