Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Warren Buffett: Bitcoin er ikke noget jeg vil have

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Berkshire Hathaway har for nyligt afholdt deres generalforsamling hvor Warren Buffett og Charlie Munger har siddet i mange timer og besvaret spørgsmål fra deres aktionærer. Og selvfølgelig kom der et spørgsmål omkring Bitcoin, som Buffett ikke er stor fan af.

Warren Buffett ønsker ikke at købe eller eje Bitcoin eller kryptovaluta fordi de ikke producerer noget. Der er intet output eller cashflow, som får værdien til at stige over tid. Det er ren spekulation.

Se et video-uddrag hvor Warren Buffett fortæller om sit synspunkt her

Det er ikke første gang den verdensberømte investor har langet ud efter Bitcoin og de mennesker der handler dem hovedløst. Bitcoin er efterhånden ved at blive meget omtalt i finansverdenen, men Buffett forbliver skeptisk i sin holdning til kryptovaluta, og ligeså gør jeg. Det er dog ikke kun Bitcoin - han holder sig generelt fra at spekulere i valutaer, om de så er virtuelle, kryptiske eller på papir.

Hovedårsagen for ham, som han uddybede ved årsmødet, er at Bitcoin ikke er et produktivt aktiv, og ikke producerer noget man kan bruge.

Om Bitcoin-prisen går op eller ned over det næste år, eller 5 eller 10 år, det aner jeg ikke. Men jeg er helt sikker på, at de ikke producerer noget brugbart," siger Buffett. "Det er populært, interessant og lidt mystisk, og det tiltrækker folk."

På kryptovaluta- og token markedet er der uden tvivl brugbare scenarier for dem, for eksempel som kontrakter, sporing og udlån. Men dette er ikke scenarier for Bitcoin.

Mange vil svare igen med at "han forstår det bare ikke, og han forstod heller ikke teknologi". Jeg er sikker på Buffett ikke er ekspert på Bitcoin, men at sige han ikke kan forstå det er måske lidt naivt. Buffett forstår det udemærket nok til at kunne se det ikke er noget der kan skabe værdi for ham og Berkshire's aktionærer.

Buffett uddyber:

Hvis du ville sælge mig 1% af alt landbruget i USA og bad mig betale $25 millarder for det, ville jeg skrive dig en check med det samme. For bare $25 millarder ejer jeg nu 1% af landets landbrug og farme. Hvis du ligeså tilbyder mig 1% af alle udlejningsejendomme i landet for samme beløb, så tager jeg også dem med. Men hvis du fortæller mig, jeg kan eje alle Bitcoins i hele verden, og solgte dem til mig for bare $25, ville jeg ikke røre dem - for hvad i alverden skulle jeg bruge dem til?. Landbrugene producerer mad som jeg kan bruge eller sælge, og ejendommene kan udlejes for en lejeindtægt. Bitcoin (og guld) ligger her bare og skinner. Det kan ikke bruges til noget.

Der er megen diskussion rundt omkring om, hvad nøjagtig vi skal bruge Bitcoin og kryptovaluta til, og hvilken værdi det skaber i samfundet. Jeg kender endnu ikke svaret, men ser det bestemt ikke som noget man investerer i. Det er fint alternativ til de klassiske valuta, og er en måde at betale og overføre penge til andre. Men det er netop det eneste det er: penge. Bitcoin er ikke et aktiv man kan bruge til at investere med, som aktier eller obligationer er, og må endelig ikke ses sådan.

"Aktiver har kun en værdi hvis de leverer noget til andre. Og der er kun én valuta der generelt er accepteret (i USA). Du kan finde på alle mulige ting - vi kunne udstede Berkshire-coins hvis vi ville, men i sidste ende er det dem her der er penge," sagde Buffett, og holdte en $20-seddel op i luften. "Det bliver de ved med i lang tid endnu. Der findes endnu ingen grund til, at den amerikanske regering skulle lade andre erstatte deres penge."

Der er ingen tvivl om, at digitale valutaer kan bruges til at betale for ting, og bruges som penge. Men vi er nødt til at se det, kun som det, og ikke som noget vi skal spekulere i. Uanset om det er Bitcoin eller E-kroner og hvad der ellers kommer.

Inden du går

Man kan sige meget om Warren Buffett, men han holder sig på toppen af hvad der sker på markederne og har bestemt en mening til de fleste ting. Det er dog ikke altid han deler den.

Når det kommer til Bitcoin har han slået helt fast, at det ikke er noget han vil eje, eller ser kan skabe nogen værdi for ham eller for Berkshire Hathaway.

Jeg har sælg minet Bitcoin tilbage i 2010-2011 og endte med at sælge mine til kun $30. Av.