Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Skal jeg sælge mine tab til nytår?

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Når året er ved at løbe ud, er der mange der tager et godt kig på deres aktieporteføljer, for at se deres resultat. Nogle sidder med aktier der har en fin gevinst, og andre har aktier med tab. Som privatinvestorer er der nogle optimeringer vi kan gøre når det kommer til Skat, for i sidste ende at betale mindre i Skat.

For aktiedepoter fungerer det sådan, at du kan trække tabet fra dine gevinster, og kun betale Skat af din egentlige gevinst, men det kræver at du sælger de aktier du har tabt på, for at kunne trække det fra aktier du har solgt med gevinst. Dette tab kan dog fremføres til næste år.

Spørgsmålet lyder nu: er det noget du bør gøre?

Ja, det bør du som regel. Alt hvad du kan gøre for at sænke din Skat er generelt godt at gøre. Det kommer som altid an på nogle ting.

Som nævnt kan tab kun modregnes i dine gevinster, og kun hvis du har solgt med gevinst. Du kan enten modregne dit tab i aktier du allerede har haft solgt tidligere, eller aktier du kommer til at sælge længere ud i fremtiden.

Det jeg ikke vil anbefale er, at sælge aktier med gevinst nu for at lave denne optimering. Årsagen er, at når du sælger aktier skal du betale Skat, og selvom du får et fradrag, så vil de resterende penge du har stående i aktien give dig mindre akkumuleret afkast (for du har en mindre snebold nu).

For at udnytte dette skal du konkret gøre følgende:

Sælg de aktier du har et urealiseret tab på nu, inden nytår. Idéen er så, at købe den samme mængde aktier tilbage igen efter noget tid — for eksempel dagen efter eller lige efter nytår, så der har været en réel kursrisiko og ændring. På den måde vil dit tab blive realiseret, og du får et fradrag i dine gevinster. Men de aktier du havde har du stadig når du køber dem tilbage igen. Du får altså en skatteoptimerering uden at lave ændringer i din portefølje, og det koster kun lidt i kurtage.

Du får også en lavere anskaffelseskurs, hvilket ikke har nogen effekt på dit resultat (du har jo stadig haft et tab fra før).

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog nu!

Pensionsdepoter og aktiesparekonto: Lagerbeskatning

Indtil nu har jeg kun omtalt reglerne for aktier i frie depoter - altså købt for frie midler. Hvis du sidder med et pensionsdepot eller en aktiesparekonto fungerer det lidt anderledes, og automatisk.

Fordi disse depoter er lagerbeskattede vil du ikke skulle gøre noget for at gøre brug af denne skatteoptimering, netop fordi du betaler Skat hver år, uanset om du har realiseret dine gevinster eller tab. Du behøver altså ikke sælge noget for at få gavn her.

Dine tab vil stadig blive modregnet i disse depoter og du betaler fortsat kun Skat af din egentlige gevinst, men det sker helt automatisk. Ulempen ved lagerbeskatning er dog det, at du betaler din Skat løbende, og derfor er der lidt mindre penge der kan arbejde videre for dig i din investering. Den lavere skattesats forbedre dette en del.

Inden du går

Optimering af sin Skat er ofte hvad der adskiller mellem-klassen fra over-klassen. Hvis man forstår reglerne og udnytter dem til det fuldeste kan der være gode penge at spare i det lange løb. Du har nu lært hvordan du kan spare penge i Skat ved at få et fradrag for dine aktietab, ved at realisere dem med vilje, og købe dem tilbage senere til samme pris.

At have et godt øje på sin Skat er én af mange måder du holder godt styr på din økonomi. Du kan finde endnu flere gode råd her.

Tak fordi du læste med!

Kunne du lide artiklen? Har du en kommentar?

🤗 Det vil hjælpe mig meget, hvis du vil dele den på Facebook eller Twitter

⌨️ Skriv en kommentar i Facebook-gruppen Fornuftig Investering

📥 Tilmeld dig nyhedsbrevet så jeg kan sende dig andre lignende historier.

📚 Køb min e-bog Fornuftig Investering, eller book en gratis coaching-samtale

🤩 Få endnu mere indhold fra mig som Investor+ medlem

Bliv Investor+ medlem via
Lær mere om