Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

12 pengefejl du bør undgå når du er ung

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Det er begrænset hvad unge mennesker lærer om økonomi i skolen, og oftest kommer den eneste viden til dem fra deres forældre, eller i disse dage, fra sociale medier.

Da jeg var ung (nå, ja 30 er vel også en slags ung), lærte jeg det meste jeg ved om privatøkonomi fra mine forældre, og det er jeg meget taknemmelig for. De har altid været der for mig, og vist mig hvordan verden hænger sammen. På samme måde vil jeg gerne være her fra de unge i Danmark vi har i dag, så de kan undgå at lave nogle af de større fejl jeg har set mange gøre.

Her er 12 af de største fejl du kan gøre når du er ung, og mine bedste råd, så i kan starte livet fra et godt udgangspunkt. Med en sund økonomi er det meget lettere at få råd til alle de sjove og vilde eventyr!

1. Du har ikke lagt et godt budget

Ja, jeg ved det — alle fortæller dig du skal lægge et budget, og det kommer jeg også til. For det er virkelig vigtigt. Jeg finder det ikke så vigtigt at du begrænser dig til stramme budgetmål hvor du kun må bruge X kr. på mad om måneden. Det er derimod meget vigtigt at du ved hvilke indtægter og udgifter du har, hvor meget du kan spare op, og at der er penge nok til det hele, uden du skal føle dig begrænset.

Har du nogensinde sat dig ned og lavet et godt budget? Det behøver ikke være så kompliceret og kan gøres på 30 minutter med nutidens værktøjer. Find et stykke papir, tegn 3 kolonner og nedskriv følgende:

  • Dine indtægter hver måned. Det kan være løn, lommepenge, SU, feriepenge og gaver. Hvis nogle beløb kun kommer én gang om året for eksempel så tag et gennemsnit og dividér med 12 for at få et månedligt beløb.
  • Dine faste leveomkostninger hver måned. Her skriver du hvad du betaler i husleje, varme, vand, el, mad, forsikring, husholdning, transport og eventuelle gældsafdrag hver måned. Her skal du kun inkludere de ting som er absolut nødvendige for dig at leve og have en god hverdag. Denne kolonne kan også indeholde telefonregning, tv og internet hvis det er meget nødvendigt, men det kan også for nogen passe bedre i den sidste kolonne.
  • Dine “luksus”-udgifter. Her skriver du hvad du bruger på byture, shopping, rejser, kæledyr (+mad og dyrlæge), streamingtjenester, levering og take-away, tøj, (og eventuelt TV eller andet som ikke er strengt nødvendigt).

Med denne simple øvelse kan du nu også begynde at fordele dine udgifter ud for hver måned i året hvis du vil, og regne sammen hvad du bruger i hver kategori (tænk Luksusfælden-pladen for en simpel start).

Det vil gøre det meget let for dig at se hvor dine penge forsvinder hen, om der er overskud, og hvor du kan skære væk. Husk altid at spare mindst 10% af din indkomst op, inden nogen andre udgifter. Det er sådan man bliver velhavende!

2. Du bruger dit kreditkort for meget

Medmindre du jagter point og betaler dit kort fuldt ud hver eneste måned for at undgå renter, så er kreditkort (og kassekreditter, kviklån og den slags), noget du helst skal undgå for alt i verden. I sidste ende er det gæld, og gæld kommer der ikke noget godt ud af.

Med kreditkort (eller andre kreditformer) skal du betale det beløb du har brugt tilbage, og hvis ikke kommer der nogle meget store renter på (ofte mere end 20%). Det kan let gøre det du køber meget dyrere end du tror!

Hvis du kan, så klip dit kreditkort over. Hvis du vil beholde det, så sørg for aldrig at bruge det til noget, hvis ikke du kan betale pengene fuldt ud samme måned, og undgå renterne.

3. Du køber ting du ikke har brug for (for at imponere andre)

Du har sikkert hørt udtrykket ‘Keeping up with the Kardashians’. Det dækker over, at vi alle kan have et behov for at føle og vigtige, og have de samme ting som dem vi omgås eller ser op til. Så hvis din veninde har købt en ny iPhone føler du, at for at være lige så god skal du også have en ny iPhone, uanset om du faktisk har brug for den eller ej (og det har du ikke, lad os bare være ærlige).

Presset der kan ske ved at have de samme ting som de kendte vi ser op til kan være noget du ikke ligger mærke til, men kan ofte let ses på måden vi bruger penge på, og det er en hyppig kilde til dårlige beslutninger og problemer.

Vær dig selv, og tænk over hvad DU vil have i dit liv, og hvordan du vil se ud for at føle dig glad og tilfreds. Gør hvad du kan for altid at leve for de penge du har, sæt nogle realistiske mål, og spørg dig selv når du køber noget nyt, om det virker er noget du skal have.

Man behøver ikke købe noget bare fordi du godt kan lide det.

4. Du låner penge fra venner og familie

Udover at du ikke bør låne penge overhovedet, så kan der opstå nye problemer hvis du ofte gør det fra venner eller familie. Hvis du ofte låner fra andre (og især hvis du ikke kan betale det tilbage hurtigt), kan der let opstå gnidninger i forholdet mellem jer.

Det kan anbefales ikke at gøre det, for venner og familie gør det ofte for at være flinke, og det kan blive til en vane om udnyttelse. Det kan også være dem du låner af har brug for pengene hurtigere end du kan betale dem, men ikke vil spørge dig efter dem direkte.

5. Du køber en meget dyr bil

Biler er i forvejen en af de dyreste ting vi kan købe, baseret på bilens pris selv, dens værditab og ekstra udgifter til brændstof, service, reparationer og forsikring.

Hvis du virkelig skal bruge en bil, så husk at de trods alt bare skal bringe dig fra ét sted til et andet. Det kan være du sagtens kan nøjes med en mindre bil uden alt muligt ekstraudstyr for at gøre det du skal. Og behold bilen så længe den stadig virker godt. Der er ingen grund til at skifte bil hvert 3. år.

Bil og transport er ofte en god måde at spare penge på.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog nu!

6. Du siger dit job op i stedet for at løse problemet

Vi kan nemt lade os nøje med de nemme løsninger når der opstår problemer, men de er sjældent gode på den lange bane. Hvis for eksempel du ikke kan lide hvor du arbejder, kan det være nemt bare at sige op, men det er ofte bedre at tale ærligt med din chef om hvad du kunne tænke dig var anderledes.

Hvis du har planlægger at sige op, af enhver grund så er det en god idé at vente indtil du har en plan og har sikret dig et andet job, så du er sikker på du ikke går glip af en lønindkomst i flere måneder.

Hvis det er din løn du ikke er tilfreds med, kan du se om du har fortjent en lønforhøjelse, gøre dig mere bemærket og tale med din chef om, at du mener du fortjener mere.

7. Du tænker ikke fremad

Fordelene ved at tænke fremad når du tænker på hvad du gerne vil er åbenlyse. Det er rigtig mange ting vi gerne vil i livet: købe en ny bil, tage ud at rejse flere gange, flytte til en ny lejlighed eller købe et hus, og vi vil gerne det hele på én gang.

Selvom det nok ikke er muligt at gøre det hele i én måned, betyder det ikke det aldrig kan ske.

Vi overvurderer meget hvad vi kan nå på én dag, men undervurderer kraftigt hvad vi kan nå på ét år.

Det kan godt være det virker umuligt at få råd til alt det du vil lige nu, men hvis du gerne vil og du arbejder for det, så kan det sikkert lade sig gøre.

8. Du afviser at have en ‘nødopsparing’

En af de ting der har hjulpet mig meget, og givet mig ro i sindet, har været altid at have penge sparet op til at klare mig gennem større uforudsete ting, som for eksempel at miste jobbet.

Uforudsete udgifter kan ske pludseligt, for eksempel en vaskemaskine der holder op med at virke, en ekstra stor elregning, eller hvis du taber din telefon og skal have en ny skærm. I disse tilfælde er det ekstremt beroligende at have en nødopsparing sat til side som kun må bruges på disse uforudsete udgifter (og de kommer altid).

Som en generel regel siges det, at du altid bør have en nødopsparing stående på mindst 3 måneders leveomkostninger, som du aldrig bruger af undtagen til nødstilfælde.

9. Du undlader at tale om penge med din partner

Når du begynder en ny fremtid med en partner er det vigtigt at være åbne omkring jeres økonomi, tidligere gæld, og hvordan i styrer de sammen. Det er let for problemer at opstå hvis det kun er den ene partner der styrer pengene, og i ikke er enige om det.

Åbenhed og ærlighed er meget vigtigt i ethvert forhold for at kunne stole på hinanden. Det gælder også hvordan i styrer jeres økonomi når i bor sammen. Der er flere måder at gøre det på, hvor i fordeler udgifter ligeligt, eller baseret på jeres indtægt. I skal gerne kunne undgå frustrationer hvis den ene part laver store køb eller har flere penge til rådighed efter udgifter.

10. Du har ingen forsikringer

Forsikringer kan godt til tider virke som spild af penge. Det er trods alt penge du bruger hver måned som du ikke direkte får noget for. Men for alle vil der før eller siden ske noget uheldigt eller uforudset, og det er her forsikringer tjener sig selv hjem, så du ikke selv står med hele regningen.

Uanset om det er til sundhed, rejse, bil eller hus, så er det vigtigt at få forsikringer for de ejendele du har, og de ting du gerne vil beskytte. Det er ikke her du skal spare dine penge (du bør selvfølgelig finde den billigste, men det er dumt ikke at have nogen forsikringer overhovedet).

11. Du vælger en bolig der er meget dyrere end hvad du realistisk kan betale

Uanset om du lejer eller ejer er der altid ekstra omkostninger du skal være forberedt på, udover huslejen. Der skal jo også (afhængig af typen) betales forsikringer, ejendomsskat, forbrug, banklån, reparationer, vedligeholdelse, udbygninger og meget andet.

Når du skal købe en bolig eller skifte lejlighed så vær sikker på du har et klart overblik over alle de udgifter du kommer til at betale over tid, og se efter i dit budget (du læste punkt nr. 1, ikke?), at der er råd til det hele.

12. Du tænker ikke på dit ældre jeg

Jeg kommer ikke til at sige du ikke må have det sjovt når du er ung, men det er samtidig sundt allerede at tænke på din pension. Hvor mange penge har du brug for, for at have råd til alt det du vil, uden en indkomst? Er du begyndt at sætte penge til side til pension, og ved du hvad de skal investeres i? Vil du gerne på tidlig pension?

Der er sikkert mange, mange år til, men det går hurtigere end du tænker. Det er godt for dig allerede nu at tænke over disse ting. Og jo før du starter med at investere, jo hurtigere kan du blive velhavende og leve et godt liv.

Inden du går

Så der har vi det - nogle af mine bedste råd og ting at tænke over når du stadig er ung, så du kan være opmærksom på hvordan du styrer din økonomi, og undgå dumme beslutninger.

Efter jeg selv fik bedre styr på min privatøkonomi begyndte jeg også at få øjnene op for investering, og købte min første aktie i 2014.

Hvad ville du ønske nogen havde fortalt dig mens du var ung?

Tak fordi du læste med!

Kunne du lide artiklen? Har du en kommentar?

🤗 Det vil hjælpe mig meget, hvis du vil dele den på Facebook eller Twitter

⌨️ Skriv en kommentar i Facebook-gruppen Fornuftig Investering

📥 Tilmeld dig nyhedsbrevet så jeg kan sende dig andre lignende historier.

📚 Køb min e-bog Fornuftig Investering, eller book en gratis coaching-samtale

🤩 Få endnu mere indhold fra mig som Investor+ medlem

Bliv Investor+ medlem via
Lær mere om