Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Min første investering — Sådan blev jeg investor

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Jeg købte min første aktie 25. august 2014. På det tidspunkt arbejdede jeg ved Bang & Olufsen i Struer, og som det er på de fleste arbejdspladser så gik snakken ved frokostbordet. Jeg overhørte og fulgte med i hvad en kollega sagde om aktier — at det var noget man kunne tjene penge på. Før det havde jeg aldrig skænket det en tanke. Jeg er ikke sikker på jeg rigtigt forstod hvad det var.

Men jeg tænkte: Jeg vil gerne tjene penge.

Som alle gør når de skal lære noget nyt, så spurgte jeg ind til hvad aktier var, og hvordan man gjorde. Efter frokost tænkte jeg mere over det, og tænkte jeg ville prøve det. Jeg har altid gerne ville prøve nye ting, og når noget fanger min opmærksomhed så slipper jeg det ikke lige med det samme.

Da jeg kom hjem den dag, åbnede jeg min Netbank og bestilte et depot. Der gik et par dage, og så var jeg klar til at handle.

Men hvad skal man købe?

Jeg tænkte at, det mest rigtige er, hvis jeg køber et selskab jeg kender til, med produkter jeg bruger hver eneste dag. Den filosofi har senere hen vist sig at være helt på linje med hvad investorer som Warren Buffett også gør.

Jeg købte 2 aktier i Apple til kurs 101 for alle de sparepenge jeg havde.

Mit første aktiekøb

Et par uger efter købte jeg også Yahoo — men husker nu ikke helt hvorfor. De to blev således mine første aktier.

Efter dette tænkte jeg ikke meget mere over det. Jeg kiggede til dem engang imellem og havde dem i en periode. På det tidspunkt begyndte jeg ikke at følge med i nyheder eller studere kursgrafer. Jeg købte noget som jeg havde en god fornemmelse ville klare sig godt i fremtiden.

Men så glemte jeg egentlig alt om det, og andre ting fik min fokus. Der gik næsten et år før jeg igen fik interesse for aktier og investering.

Efter et års tid kunne jeg se der var en profit at hente og tænkte, som mange andre: der er ingen der er blevet fattig af at tage profitten hjem.

Så jeg solgte Apple til kurs 122 og tjente et lille beløb samt udbytter. Sammenlagt omkring 20% på et år. Nu vidste jeg hvordan systemet fungerede.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog nu!

Spekulation og Teknisk analyse — er det vejen?

Da jeg begyndte at tænke på investeringer igen var jeg på skole, i november 2015. Her hørte jeg folk i klassen tale om den nu nærmest berømte Fingerprint Cards, og jeg hørte hvordan den bare steg og steg i værdi. Det mindede mig om hvad der skete året før, og jeg tænkte at give investering en chance til. Denne gang på en lidt anden måde.

Jeg blev fanget af suset — begyndte at følge lidt med i Fingerprint og flere andre små (oftest svenske) selskaber, som alle steg eksplosivt i pris. Det kan være svært at modstå fristelsen og nysgerrigheden — men man lærer bedst af at begå fejl.

Min umiddelbare følelse var skepsis. Hvordan kan noget stige i værdi så hurtigt? Er det nu også det værd?

Men jeg tænkte: det kan da godt være!

Det var på det tidspunkt jeg solgte mine Apple-aktier, og købte primært Fingerprint Cards, PowerCell og IDEX. Alle tre yderst spekulative.

Samtidig spurgte jeg omkring mig hvad de gjorde, og hvordan de holdt sig opdateret. Her blev jeg anbefalet at høre Millionærklubben på Radio24/7 — som jeg stadig gør den dag i dag.

Lyttere af programmet vil vide at Lars Persson benytter teknisk analyse, og han talte om, at man bare skal holde øje med når noget bryder en trendlinie; så ved man det er et købssignal. Jeg tænkte: er det virkelig så nemt?

Jeg begyndte at følge meget med i kurserne på de tre raketter. Når noget bevæger sig hurtigt skal man holde tæt øje. Her begyndte jeg også at læse mere om investering, forskellige metoder, teknisk analyse og grafer. Jeg lærte om Candle-sticks, vimpler og trend-kanaler og kunne umiddelbart godt se fornuften ved det.

Hver dag holdt jeg øje med graferne og forsøgte at forudse hvordan de ville bevæge sig. Jeg havde endda sat alarmer på min telefon for hvornår markedet åbnede og lukkede, og holdt øje med prisen mens jeg spiste. Først gik det ret vellykket, men efterhånden fik jeg et ordentligt rap over nallerne, da boblen sprang sent i december måned.

Der gik det op for mig, at det ikke var helt så nemt som det lød, og jeg begyndte at søge efter andre veje. Det var her jeg opdagede Warren Buffett og Benjamin Grahamnoget der ændrede min tilgang og mit liv for altid.

Jeg fandt min tilgang til investering

Siden da har jeg beholdt interessen og har nu (pr. 2019) kaldt mig seriøs investor i 4 år. Jeg har aldrig kigget tilbage efter teknisk analyse. Jeg tror ikke det er den rigtige måde at gribe det an.

Jeg har ikke noget imod at folk benytter teknisk analyse. Man skal bruge hvad man føler fungerer for én selv. På nogle måder kan jeg godt rationalisere, at det giver mening at købe noget, hvis man kan se at trenden er opad — det er en naturlig reaktion.

Men det er ikke den vej jeg vil gå. Investering handler om, med rimelig sikkerhed at kunne vurdere hvordan et selskab klarer sig de næste 3 år, 10 år, endda 30 år. Det spørgsmål føler jeg ikke teknisk analyse kan besvare for mig.

Historien om hvordan jeg blev til den investor jeg er i dag, fortsætter i anden del her.

Tak fordi du læste med!

Kunne du lide artiklen? Har du en kommentar?

🤗 Det vil hjælpe mig meget, hvis du vil dele den på Facebook eller Twitter

⌨️ Skriv en kommentar i Facebook-gruppen Fornuftig Investering

📥 Tilmeld dig nyhedsbrevet så jeg kan sende dig andre lignende historier.

📚 Køb min e-bog Fornuftig Investering, eller book en gratis coaching-samtale

🤩 Få endnu mere indhold fra mig som Investor+ medlem

Bliv Investor+ medlem via
Lær mere om