Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Howards Marks advarer: Mr. Market er på spil igen

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

En af mine største investorer jeg følger, er Howard Marks. Howard, selvfølgelig sammen med Warren Buffett og Charlie Munger, har påvirket min strategi og måden jeg tænker om investering på, rigtig meget. Marks er milliardær og styrer til daglig fonden Oaktree Capital Management, også efter de samme grundlæggende principper som stor-investorer som Warren Buffett og Benjamin Graham introducerede for nærmest 100 år siden.

Aktiemarkederne (hvis snart ikke alle markeder), svinger hele tiden mellem billigt og dyrt, efterhånden som investorernes humør svinger mellem eufori og håbløshed. Denne rutsjebane af et marked er meget aktivt og skam også interessant at følge, og føder medierne og tradere med konstante nyheder som de kan sende ud — oftest bare for at sige et eller andet. Men det viser også hvor ofte markedet mister forstanden.

“De fleste mennesker vil gerne vide hvor markedet er lige nu. Er det billigt eller dyrt? Men det leder desværre til at for kort-sigtet tænkning”, mener Marks. Hvorfor skulle man bruge tid på at læse at markedet er steget 3%, fremfor at læse mere om nye selskabers produkter og resultater?

Benjamin Graham introducerede konceptet om Mr. Market, i hans bog The Intelligent Investor, tilbage i 1949. Han er en manio-depressiv person der hele tiden skifter mening — og investorer har bedst af at ignorere ham. Graham skrev følgende:

Imagine that in some private business you own a small share that cost you $1,000. One of your partners, named Mr. Market, is very obliging indeed. Every day he tells you what he thinks your interest is worth and furthermore offers either to buy you out or to sell you an additional interest on that basis. Sometimes his idea of value appears plausible and justified by business developments and prospects as you know them. Often, on the other hand, Mr. Market lets his enthusiasm or his fears run away with him, and the value he proposes seems to you a little short of silly.

Graham’s intention er naturligvis at Mr. Market illustrerer markedet som helhed. Hans upålidelige opførsel gør at priserne på aktiemarkedet ofte svinger langt væk fra hvad selskaberne rimeligvis er værd. Når han er meget optimistisk, kan du sælge til ham til priser der er dyrere end hvad selskabet er værd. Omvendt, når han er helt nedtrykt sælger han alt til priser som fundamentalt er alt for lave. Mr. Market kan dog udnyttes af investorer som ved hvad ting er værd, og køber fra ham når han er nedtrykt.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Howard Marks bruger den store nedgang i aktiemarkedederne i August 2024, som et godt eksempel på Mr. Market der slet ikke kan beslutte sig for hvad han vil i øjeblikket, og humøret svinger. Som Marks påpeger, har vi siden Covid-19 pandemien set kraftigt stigende inflation og rentestigninger, hvilket gjorde 2022 til et at historiens værste aktie-år. Aktiviteten i markederne faldt da investorer ikke så meget positivt håb forude på den korte bane, og frygtede en recession. Sent i 2022 skiftede markedet mening, og kunne nu se håb for, at den langsomme vækst ville få inflationen til at falde, renterne kunne falde, og at markederne ville få fornyet energi. Som så ofte sker, gik dette i opfyldelse netop fordi investorer tænkte det ville ske og købte ind i markedet, hvilket nu er skyld i at vi har set S&P 500 indekset stige 54% over de sidste 21 måneder.

Omkring samme tid hævede Japan renterne, USA viste mindre gode økonomiske tal, jobløsheden steg, og ansættelser steg mindre end forventet. Pludselig mente markedet igen, at der var problemer forude, og S&P 500-indekset (og markedet) faldt i 3 dage i træk, samlet 6,1 %. Alt dette på trods af, at virksomhedernes indtjening og marginer så fine ud, og der var øget produktivitet. Mr. Market’s humør svinger igen væk fra fakta. Howard Marks påpeger til læserne, at det er ubetydeligt af forsøge at forudsige hvad USA gør med renten næste gang, eller om de nye jobtal er gode, og hvilken effekt det kan have på markedet. Det er den generelle retning over mange år der betyder noget — ikke detaljerne.

Marks delte i et interview til Australia Financial Review: “Oaktree Capital har ingen økonomer ansat, og vi vil heller ikke tale med dem. Makrotal er ikke årsagen til vi klarer det så godt i vores investeringer. Verden er et upålideligt sted, og at tage beslutninger baseret på én nyhed eller en enkel ny rapport er helt enkelt en fejltagelse.” Og markedernes bevægelser driver ofte de samme bevægelser andre steder i en lykke af positiv eller negativ retning, baseret på vores opfattelse af hvad det burde. Alt hvad der var godt for markedet i går, er skidt for markedet i dag.

Benjamin Graham fortsatte sin introduktion af Mr. Market med følgende:

If you are a prudent investor or a sensible businessman will you let Mr. Market’s daily communication determine your view of the value of your $1,000 interest in the enterprise? Only in case you agree with him, or in case you want to trade with him. You may be happy to sell out to him when he quotes you a ridiculously high price, and equally happy to buy from him when his price is low. But the rest of the time you will be wiser to form your own ideas of the value of your holdings, based on full reports from the company about its operations and financial position.

I den virkelige verden svinger tingene ofte mellem “ret godt” og “ikke så populært”, men for investeringer ser humøret oftere ud til at svinge imellem “fejlfrit” og “håbløst”. Vi ser hvad vi gerne vil se, og når vi er optimistiske, ignorerer vi dårlige nyheder hurtigere end en teenager ignorerer sine forældre. Når noget er nyt og har success i en tid, hopper alle om bord ukritisk, og de kan slet ikke se hvordan der overhovedet kunne være problemer på vej. Det får dem til at overvurdere sig selv og situationen, og det går sjældent særligt godt. Verden styres af fakta, men investering drives af følelser. Da markedet faldt i starten af August var det ikke fordi forholdene pludselig blev dårlige. De blev kun set som dårlige, og investorer satte sig ud på sidelinien. Dette skulle meget gerne illustrere, hvorfor “effektive markeder” teorien er absolut tåbelig.

Det vigtigste for de fleste mennesker som har lidt penge at investere, er at være i markedet det meste af tiden, og undgå at lave alt for store fejl. Hvis man bliver ved med at købe ind, sælge ud; købe ind, sælge ud; købe ind, sælge ud — for du meget lidt afkast (og forholdsvis negativt) ud af alt den energi du bruger. Det har i hvert fald ikke fungeret for mig, og jeg har klaret det langt bedre ved at investere fornuftigt.

Vi er nødt til at forholde os rationelt og ikke lytte til hvad markedet som helhed gør. Se efter fakta. Ignorerer folks mening, og undersøg tingene selv. Udnyt Mr. Market, og husk: gode råd fra en gennemsnitlig investor vil aldrig kunne gøre dig bedre end en gennemsnitlig investor.

Du kan læse Howard Marks’ memo på oaktreecapital.com.