Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Min FIRE-historie, Gæsteindlæg til Project Handmade

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

I september 2019 skrev jeg et gæsteindlæg til Jane's blog Project Handmade om mine tanker om FIRE. Det kan du læse herunder.

Hvem er du?

Jeg hedder Christian Mitteldorf — en besat Warren Buffett-fanatiker på 27 år. Mit daglige arbejde foregår som App-udvikler hos MobilePay, hvor jeg har været siden 2017. Oprindeligt uddannet som Datatekniker, en 5-årig erhvervsuddannelse. Jeg bor sammen med min kæreste Brenda i Aarhus — hun kommer fra Australien, og vi har været sammen i lidt over 1 år.

Hvor langt er du nået i din FIRE-rejse?

Ifølge min opgørelse fra Juni 2019, så er jeg omkring 5% af vejen, inklusiv pensioner, og kan gå på pension som 51-årig. Jeg skal opbygge en formue og portefølje på omkring 5 millioner kroner.

Jeg har alle ambitioner om at opnå FIRE-målet hurtigere end det, men samtidig tænker jeg, at kunne skære 20 år fra min officielle pensionsalder, er MEGET lang tid.

Penge har altid været lidt følsomt for mig, og jeg har siden min studietid altid haft gæld. Ikke meget, men nok til at det somme tider var en forhindring for de ting jeg gerne ville. Min kassekredit var ofte fyldt ud.

Efterhånden som jeg fik en højere indkomst, satte jeg mig et mål om at jeg først og fremmest vil være gældfri, og aldrig optage gæld igen. Det er også det første skridt til FIRE. Jeg fik samlet mine lån, og fik betalt alle ud i starten af 2019, undtagen mit billån.

Jeg synes det er vigtigt at inkludere sin partner i FIRE-planen også, og der kommer uden tvivl til at være uenigheder. At tale med hende har også fået mine øjne op for andre ting—blandt andet at rejse, og at oplevelser er uvurderlige.

Hvad er dit bedste sparetrick?

Betal dig selv først.

Hvis du nogensinde skal i gang, er du nødt til at spare op — og mit bedste råd er, at sørge for du sparer op FØR du betaler dine udgifter. Sæt mindst 10% til side HVER måned før du bruger af dine resterende penge.

Hvis du betaler andre først (inklusiv husleje, TV, bil, mad, osv.) så risikerer du, ikke at have nok til dig selv bagefter.

Hvad sparer du ikke på?

Vi er generelt meget opmærksomme på, hvad vi bruger vores penge på, og går som regel efter de billigste løsninger.

Min kæreste og jeg rejser meget, men ikke dyrt. Oplevelser gør mig lykkelig, og jeg vil se verden. Vi føler at vi vil rejse mens vi er unge — derfor gør vi det meget nu mens vi kan nyde det, vel vidende at det vil udsætte den økonomiske uafhængighed.

Senere er mad også blevet lidt af en passion og vi nyder at gå på restauranter og få en masse madoplevelser. Der kan vi godt bruge en del, men vi er stadig opmærksomme på det ikke er for dyrt. Vi spiser sjældent ude, så det er primært på rejser det sker.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog nu!

Hvad var din bedste investering?

At investere i mig selv, og lære en masse om hvordan man skal investere i aktier. Jeg har lært meget af mine erfaringer og de ting jeg læst om emnet. Min største helt på området er Warren Buffett, og har derfor læst og hørt alt hvad han har skrevet og fortalt gennem tiden.

Taler vi om konkrete aktier, så er det svært at udpege én. Den bedste investering er ikke nødvendigvis den der har givet det største afkast. Afkastet kan komme senere, og det kan stadig være en god investering. Men det bedste jeg har gjort er netop at have stort set hele min formue i aktiemarkedet hele tiden, da jeg ved det er dér jeg har de bedste afkast over meget lang tid.

Hvad er dit bedste investeringsråd?

Sæt dig grundigt ind i det du foretager dig. Hvis du ikke har modet, lysten eller evnen til at forstå de selskaber du investerer i, bør du enten finde nogle andre selskaber, eller placere din formue i én indeks-fond, fx. Vanguards S&P500 indeks.

Gør du det, vil du allerede sikre dig et bedre afkast end 50% af verdens investorer. Samtidig skal du undgå fristelserne ved spekulation. Det fører ikke til noget godt.

Har du mod på at gøre det selv, så skal du opsøge viden fra andre som ved noget om det, men du skal ALTID tage dine egne beslutninger.

Mit bedste råd uanset hvad, vil være at læse bogen ‘The Intelligent Investor’ af Benjamin Graham, og naturligvis følge mig på min blog :)

Kan alle gå FIRE-vejen?

Det mener jeg. Jeg er klar over, at det vil være sværere for nogle, men i bund og grund kan alle gå igennem de trin det kræver at få en bedre økonomi. Vi har alle de samme muligheder i livet — det handler kun om de valg man tager.

Nogle situationer er vi naturligvis ikke herre over, f.eks. sygdom, men de efterfølgende valg er vores.

Det kan godt være det ikke er alle der kan (eller vil) opnå FIRE, men jeg tror fundamentalt at alle kan få gavn af at ændre deres livsstil og tænke over nogle af de trin man forbinder med FIRE. For eksempel at blive gældsfrie, eller fokusere mere på opsparing. Det kan være livsændrende bare at sætte sig ned med sin familie og sammen finde ud af, hvad man ønsker, hvorfor, og hvordan det kan opnås.

Hvad betyder det gode liv for dig?

Det betyder, at jeg har frihed til at bruge min tid på det jeg kan lide. Jeg går ikke meget op i RE-delen (retire early), da det ikke er mit ønske. Jeg elsker mit job, og vil blive ved med at arbejde selvom jeg en dag ikke har brug for det.

For mig handler det simpelthen om, at jeg ikke ønsker at være afhængige af min lønindkomst og mit job. Det giver tryghed og ro at vide, at jeg kan klare mig selv, og gøre de ting jeg vil.

Jeg ønsker aldrig at ende i en situation hvor jeg er nødt til at have et job for at overleve—værst af alt hvis det er et job man ikke kan lide. Mit arbejde skal lige så meget være noget jeg er passioneret omkring, som jeg kan påvirke og opbygge.

Ligeledes har jeg ingen interesse i luksuriøse ting, store biler, huse, dyre mærkevarer og den slags, som man ofte ser som mål. Materielle ting siger mig ingenting. At jeg får flere penge mellem hænderne kommer ikke til at ændre på hvad jeg ønsker og hvad jeg gør.

Hvordan ser dit liv ud om 5 år?

Ikke meget anderledes, end at porteføljen og min egenkapital er vokset eksplosivt :)

Jeg har mange personlige planer, og store udfordringer i det næste års tid. Samtidig håber jeg at mine side-projekter har en god fremtid.

Jeg vil formentlig være gift og have ihvertfald ét barn til den tid, og det vil uden tvivl påvirke rejsen betydeligt. Desuden mener jeg ikke man kan tænke 5 år ud i fremtiden med sikkerhed. Med min måde at investere og tænke på, tænker jeg enten 1 år eller 30 år ud i fremtiden.

Hvad er dit råd til en FIRE-nybegynder, som gerne vil i gang?

Gør det helt klart med dig selv om det er noget du ønsker at opnå, og hvorfor. Find evt. en mentor eller én du ser op til og som du kan spørge til råds.

Det vigtigste man kan gøre når vi taler opsparing og investering er, at begynde nu. Hvis du ønsker at gå efter FIRE så skal du finde ud af hvordan. Begynd i dag at gennemgå dine udgifter, budget og tænk over dine leveomkostninger.

Du skal forstå, du er nødt til at ofre og gå på kompromis med mange ting. Men det er intet problem hvis du har motivationen og disciplinen.

Har du brug for yderligere hjælp kan du altid kontakte mig.

Oprindeligt udsendt på Project Handmade.

Tak fordi du læste med!

Kunne du lide artiklen? Har du en kommentar?

🤗 Det vil hjælpe mig meget, hvis du vil dele den på Facebook eller Twitter

⌨️ Skriv en kommentar i Facebook-gruppen Fornuftig Investering

📥 Tilmeld dig nyhedsbrevet så jeg kan sende dig andre lignende historier.

📚 Køb min e-bog Fornuftig Investering, eller book en gratis coaching-samtale

🤩 Få endnu mere indhold fra mig som Investor+ medlem

Bliv Investor+ medlem via
Lær mere om