Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Min '100 Thing Challenge'

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Har du mange ting liggende i hjemmet? Ting du egentlig ikke bruger? Det havde jeg. Og efter jeg læste 100 Thing Challenge af Dave Bruno, fandt jeg ud af hvor mange der egentlig var.

Måske skal du prøve din egen '100 Thing Challenge'.

Idéen kommer fra Dave Bruno, som har skrevet om det på sin blog, og i sin bog fra 2008. Dave var blevet fanget af forbrugerkulturen, og havde anskaffet sig alt for mange ting. Han besluttede sig for at skille sig af med sine ting indtil der kun var 100 tilbage.

Jeg læste bogen tilbage i 2016 og blev rigtig optaget af idéen. På det tidspunkt havde jeg rigtig mange ting — alt for mange. Efter at have læst bogen prøvede jeg selv at lave en liste over alle mine ejendele, for at sætte tal på.

Desværre opgav jeg. Jeg havde faktisk så mange ting, at bare det at lave en liste over dem, var helt uoverskuelig.

Men jeg kunne godt mærke at der var for meget. Jeg har læst meget om minimalisme, og hørt hvordan det har hjulpet folk at skille sig af med mange af deres ejendele, og kun eje hvad der er nødvendigt.

Jeg kan tydeligt mærke, at jeg tænker anderledes om ting, og det har ændret min tankegang fuldstændig. De fleste mennesker, tror jeg, ønsker sig flere ting. Jeg ønsker mig færre.

Til jul gjorde jeg bestemt udtryk for, at jeg ikke ønskede noget materielt. Kun ting som jeg kunne nyde og skille mig af med bagefter — gode øl og vine for eksempel.

Derfor har jeg i flere år forsøgt at sælge eller smide ting ud, som jeg ikke havde behov for længere. Og det har været meget befriende. Så er det også meget nemmere at flytte dem, og gøre rent.

Hvorfor lige 100?

Det er der ingen særlig årsag til. Som Dave Bruno skriver i bogen, er det fordi det er passende. 10 ting ville være helt umuligt — det er der ingen der kan klare. 1000 ting ville være alt for nemt. Selvom jeg talte alle vores ejendele i hjemmet, ville der nok ikke engang være 300.

Derfor 100. Det er forståeligt og ligetil. Og vigtigst af alt: realistisk, men stadig en udfordring.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Jeg vil kun flytte 100 ting

Til sommer rejser jeg til Sydney, Australien. Ikke bare rejser — jeg flytter derned, i mindst 5 år, som det ser ud nu. Læs hvordan det gik, og om jeg nåede det i min artikel: 100 ting til Sydney.

Når jeg rejser ønsker jeg at have så få ting med som muligt. Dels fordi jeg mister overblikket hvis der er for mange ting omkring mig. Hver ting vi gemmer, tilknytter vi ofte en opgave. Og hver gang vi får øje på tingen, husker vores hjerne opgaven, og får dig til at gøre det.

Det fjerner al fokus i dagligdagen, fra de ting du ved er vigtige lige nu. Derfor er det så vigtigt for mig, at der ikke ligger “opgaver” og venter rundt omkring.

Den anden grund er, at det er dyrt at fragte mange større ting til Australien. Meget dyrt. Det kan simpelthen ikke betale sig.

Derfor vil jeg, inden jeg rejser, lave en liste over alle mine ejendele, ligesom Dave Bruno, og kun flytte det som er absolut essentielt — Max 100 ting!

Resten må jeg enten skille mig af med, eller få opbevaret, og tage stilling til dem senere.

Jeg vil selvfølgelig dele min liste med jer, når vi kommer tættere på sommeren!

Der er nogle enkle regler

I bogen beskriver Dave Bruno at det var hans udfordring, og derfor kun gjaldt hans personlige ejendele — ikke dem han delte med sin familie.

Inden han gik i gang, nedskrev han nogle enkle regler for udfordringen, som jeg også vil følge:

1. Det er din challenge

Dave skriver, at det er hans udfordring. Han vil kun tælle hans egne ting med, og vil ikke trække andre ind i det, og pålægge dem at gøre det samme. Kun hans personlige ejendele er en del af udfordringen.

Ligeledes er det dig der bestemmer reglerne.

2. Hvad er personlige ejendele?

Dave Bruno definerer personlige ejendele som genstande kun han bruger. Det kan være hans tegnebog, bryllupsring, telefon, notesbog, computer, og den slags. Personlige ejendele er ikke møbler, seng, køkkensager eller børnenes legetøj (selvom han købte det).

Man kan vel forestille sig, at personlige ejendele er alt, hvad du kunne smide ud, uden det ville påvirke andre mennesker. Hvis de overhovedet lagde mærke til det.

Han nævner også, at digitale ting ikke tæller med — det er kun fysiske ting. Dette udelukker således e-bøger, fotos på computeren, dokumenter, osv.

3. Hvad med minder?

Der er ingen grund til at være nervøs.

Du må naturligvis gerne gemme de ting som er gode minder — men pas stadig på det ikke bliver for meget. Nogle foreslår (afhængigt af hvad det er) at, du kan tage et billede af genstanden og gemme det. Det fylder formentlig meget mindre, og du kan stadig få samme glæde af det.

Dave samlede en lille æske med minder, som han talte som én ting.

4. Bøger

Dave forklarer, at de læser rigtig meget, og derfor har mange bøger. Det har jeg også. Han kunne godt se, at hvis han skulle tælle alle bøger var han langt over 100 ting. Men det var også bøger han faktisk havde brug for, selvom han ikke læste dem ofte.

Derfor besluttede han at tælle sine bøger som ét bibliotek. Er det snyd? Måske. Men det er hans regler!

Du kan selv bestemme: hvis du kan skille dig af med mange af dine bøger, så prøv at tæl de tilbageværende hver for sig. Hvis ikke, kan du gøre som Dave og tælle det som "ét bibliotek".

Personligt er jeg lidt splittet. Jeg har mange bøger, og selvom jeg nok kunne skille mig af med mange, kan jeg godt lide at have dem stående. Det er hyggeligt med en bogreol fyldt med bøger, og det er med til at føle mig hjemme.

5. Enkle ting tælles i grupper

Der er nogle ting, hvor det ikke giver mening at tælle det hver for sig. Bøger er et godt eksempel, som du læste herover.

Dave skriver, at han tæller undertøj, strømper og undertrøjer som grupper.

Her kan jeg foreslå, at smykker er én gruppe. Har du værktøj ville jeg ikke tælle hver skruetrækker for sig, men nærmere én værktøjskasse.

Hvis du bor alene, eller vælger at tælle køkkensager med, ville jeg også tælle tallerkener, glas og bestik, som én gruppe hver for sig.

Det gælder primært for udfordringen, at det skal være en realistisk begrænsing.

6. Gaver

Som skrevet ovenfor ønsker jeg ikke at modtage nogle fysiske gaver. Dave Bruno skriver, at han har efterladt en lille buffer til gaver, så der altid er et par pladser ledige til nye ting.

Han skriver dog, at hvis han får noget har han 7 dage til at beslutte sig. Skal han beholde det så kan det være noget andet skal ud. Ellers ville han sælge eller give det videre.

7. Nye ting

Her gælder det samme som for gaver. Du kan naturligvis anskaffe dig alle de nye ting du ønsker. Men du skal altid holde dig på 100 ting eller derunder.

Hvis du anskaffer en ny ting, der bringer dig over 100, så må noget andet ud. Du skal altid holde dig på 100 ting eller derunder.

Inden du går

Det er en meget hyggelig lille bog, fyldt med personlige historier, og konkrete råd. Med kun knap 200 sider er den hurtigt læst. Hvis du føler der er lidt for mange ting rundt omkring i dit hjem, kan jeg absolut anbefale den.

Du kan få fat i bogen hos Saxo her. Den fås også som e-bog.

Er det noget for dig? Måske er det tid for dig, til at skrive en liste over alle dine ting — og skille dig af med nogle?

Selvom bogen er en god inspiration skal du huske, at sætte dine egne regler. Det er dig der bestemmer. Måske har du kun brug for 50 ting? Måske ønsker du at tælle hver eneste genstand, og sætter tallet til 150.

Du bestemmer.