Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Skal jeg være glad når aktierne falder

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Det forekommer mig naturligt at kommentere på de seneste begivenheder. Her tænker jeg selvfølgelig på Corona-virussen COVID-19.

Når jeg læser nyhederne, og ser folks kommentarer og spørgsmål, så er det tydeligt at der er opstået en nervøsitet, og markederne er blevet meget volatile.

Folk ønsker at vide hvad de skal gøre. Skal vi købe eller sælge? Skal jeg gøre ingenting?

Jeg mener, at det er tid til at købe, men selvom priserne er faldet meget betyder det ikke nødvendigvis at det selskab du har kigget på er billigt.

I disse dage hvor virussen har overtaget mediebilledet er det vigtigt at huske på Mr. Market -- den fiktive figur beskrevet af Benjamin Graham.

Mr. Market er din forretningspartner i en virksomhed i ejer sammen. Men manden er tosset. Han overreagerer altid på hvad der sker, og er meget følsom. Nogle dage er han helt oppe at køre, og tilbyder at købe din andel for en vanvittig pris. Andre dage er han depressiv, og vil slippe af med sin egen andel for nærmest ingenting.

Mr. Market er aktiemarkedet. Det er til, for at blive udnyttet. Men det vigtigste at huske er: du kan til enhver tid sige "nej tak", og gøre ingenting. Du skal ikke gøre noget.

I will tell you the secret to getting rich on Wall Street. You try to be greedy when others are fearful. And you try to be fearful when others are greedy. Warren Buffett

Mr. Market er depressiv. Markedet er "fearful". Derfor er jeg greedy. Det er som et stort udsalg. Det eneste problem jeg har er, at der ikke er penge nok til at købe alt det jeg har ønsket mig.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog nu!

"Hvor langt skal vi ned?"

Dette spørgsmål ser jeg ofte, og jeg plejer at smile lidt og tænke: "endnu længere, håber jeg."

Hvis du ved hvad du ejer og har investeret i, så er det en god ting når prisen falder på kort sigt.

Mange af de selskaber jeg ejer aktier i er faldet meget, og jeg har købt op i flere af dem, samt en enkel ny.

Jeg tror de vil falde mere de næste par dage. Men jeg køber nu, for jeg kan ikke forudse hvad der kommer til at ske. Det kan nemt være at alle priserne stiger fra nu af.

Derfor tænker jeg aldrig over, om vi skal længere ned. Jeg køber når jeg kan se, det er billigt. Bliver det billigere så kan jeg vælge at købe mere.

Taber jeg ikke penge? Jo, måske på papiret, og du vil nok høre begrebet om "ikke at gribe en faldende kniv".

Lad os lege, du ejer en forretning der sælger hamburgere, og du ved at du skal købe oksekød de næste mange år. Hvornår vil du være mest glad? Når priserne på oksekød stiger eller når de falder?

Det virker logisk, at det bedste for dig er, når priserne falder.

Men sådan tænker vi ikke altid om aktier. Netop fordi vi køber aktier med henblik på, at de senere skal sælges til en højere pris. Det får os til at tænke anderledes, og det bliver et spil.

Princippet er dog stadig logisk. Hvis du ønsker at købe gode, fornuftige selskaber de næste 10 år, som tjener penge, er det så ikke bedre at prisen på dem falder nu?

Vi er nødt til at huske på Warren Buffett's ord:

Price is what you pay; Value is what you get.

Med andre ord, markedet bestemmer ikke hvad et selskab er værd - kun prisen på det lige nu. Og de to tal kan være langt fra hinanden.

Når priserne ramler ned, især pga. midlertidige situationer som virussen, så er der ofte gode køb at gøre. Og de selskaber du bedst kan lide falder i pris.

Bliver de mindre værd? Ja, måske på kort sigt. Naturligvis sælger de lidt mindre mens dette står på.

Men hvis du med rimelig sikkerhed kan sige, at forretningen går godt igen om et års tid, så virker det kun logisk at udnytte denne kortsigtede reaktion.

Og hvis priserne falder yderligere? Det er kun godt.

Inden du går

Ja, du skal være glad når priserne falder, så længe du forstår hvad du ejer, og med rimelig sikkerhed kan sige, at dette er midlertidigt. Hold du bare fast i det du har.

Der er mange der ikke er enige i denne måde at tænke på, og det er også helt fint. Det er det eneste der giver mening for mig. Om du følger samme tankegang er op til dig. Uanset hvad, så skal vi undgå panik, hvor der ikke er grund til det, og huske på, at markedet ikke altid har ret.

Alt dette er i bund og grund hvad fornuftig investering er.

Tak fordi du læste med!

Kunne du lide artiklen? Har du en kommentar?

🤗 Det vil hjælpe mig meget, hvis du vil dele den på Facebook eller Twitter

⌨️ Skriv en kommentar i Facebook-gruppen Fornuftig Investering

📥 Tilmeld dig nyhedsbrevet så jeg kan sende dig andre lignende historier.

📚 Køb min e-bog Fornuftig Investering, eller book en gratis coaching-samtale

🤩 Få endnu mere indhold fra mig som Investor+ medlem

Bliv Investor+ medlem via
Lær mere om