Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

5 ting vi kan lære fra FIRE-bevægelsen

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

FIRE-bevægelsen har rigtig mange gode principper vi kan lære fra, også selvom du ikke selv søger at gå på pension tidligt.

Den er fyldt med gode råd om opsparing, investering og hvordan vi får mest ud af pengene.

FIRE-bevægelsen er efterhånden blevet ret stor i Danmark: ihverfald er der rigtig mange derude, som går meget op i hvordan de bruger deres penge, og er bevidst sparsommelige for at opnå et bestemt mål. Det kan vi nok alle se er fornuftigt.

Men der er også mange misforståelser om hvad man skal hvis man, eller ikke skal for at blive økonomisk uafhængig. Og selvom du ikke har det som mål, eller ligesom jeg, ikke ønsker at gå på pension, så er der stadig mange ting vi kan lære.

Her er 5 ting vi alle kan tage med os:

Du er aldrig for ung til at nyde livet

Min kæreste og jeg er meget forskellige. Hun går meget op i at rejse og se nye ting. Jeg har ikke så stort et behov for den slags. Jeg nyder det meget, men har ingen trang til at rejse.

Jeg ville hellere spare pengene og få glæde af dem senere, når jeg har opnået mit mål om FIRE. Men som hun siger, er der ikke meget ved at rejse og opleve verden hvis man venter så længe at man ikke kan gøre de samme ting.

Det har hun jo helt ret i, så jeg har det fint med at bruge nogle ekstra penge nu, for at nyde livet lidt ekstra. Vel vidende at mit mål tager lidt længere at opnå.

Som Warren Buffett ofte siger: “Det kan ikke altid betale sig at vente med at gøre det man gerne vil. Det svarer til at udskyde sex til man bliver for gammel til at gøre det.”

Nogle gange skal vi tage et skridt tilbage og se tingene fra et andet synspunkt. Det kan være vi lærer en ny vinkel at se tingene på, som kan ændre vores liv positivt.

Vi skal ikke stræbe efter at nå vores mål så meget, at vi ikke kan nyde vejen derhen.

Pension betyder ikke at vi bare skal lave ingenting

Der er rigtig mange i FIRE-bevægelsen som stræber efter at blive økonomisk uafhængige, eller allerede er det. Men holder de op med at arbejde? Næppe.

Dem vi oftest følger og hører om, er måske nok færdig med at arbejde for andre i et almindeligt 9-5 job: men de slapper ikke af. De er bare begyndt at arbejde for sig selv i stedet. Ligsom jeg, så får vi tiden til at gå, og tjener penge, ved at hjælpe andre, skrive blogs, lave podcasts og kurser.

Mange arbejder måske endda flere timer om ugen end før. Forskellen er bare, at nu er det noget de gør fordi de virkelig elsker det, og føler de gør en stor forskel for andre.

Der er naturligvis mange som vi ikke hører om, da de ikke offentligt deler deres historie, og mange bruger deres tid på andre gøremål, såsom frivilligt arbejde.

Pointen er, at langt de fleste der vil være økonomisk uafhængige ikke gør det, så de bare kan dase dagen væk foran Netflix, de næste 30 år. De vil noget andet med deres liv.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Din opsparingsrate er det vigtigste for dig, ikke hvad du tjener

Måske har du hørt om reglen at du bør have en pensionsopsparing på 1x din årlige indkomst når du er 30 år gammel. Derefter 3x når du når 40, 6x når du er 50, og 10x når du går på pension, hvilket for tiden er tæt på når du bliver 70 år gammel.

Denne regel er egentlig fornuftig nok, men for FIRE-søgere er det ikke din samlede opsparing der er det vigtigste, men snarere din opsparingsrate.

Det vigtigste du kan gøre for dig selv, er at sænke dine udgifter. FIRE-folkene mener generelt at du skal opspare 25x dine årlige udgifter, og holde dine udgifter nede. Når du har dette, burde du kunne leve af dette i 25 år, hvis du kun bruger maks 4% af dette om året.

Kan du opspare 25% eller endda 40% af din indkomst hver måned, så kan du altså opbygge en betydelig formue på ret kort tid.

Matematikken bag FIRE kan være sjov at lege med

Som du så herover er der ikke brug for lange formler eller komplekse samtaler med din bankrådgiver for at forstå hvordan du kan blive rig og fri: brug mindre, og spar mere op.

Det kan være virkelig sjovt og inspirerende at lege lidt med tallene, og sætte forskellige procenter ind i ligningen. Det lyder som meget at skulle spare én million kr. op, og det er det også!

Heldigvis er matematikken bag på vores side, for det hele bygger på princippet om renters rente. I den gamle historie om Skakbrættet kan du se et godt eksempel på hvad der kan ske, når matematikken er imod os. Det skal vi undgå.

Hvis du kan opspare 1% af din indkomst hver måned (og det kan du!), så skal du arbejde 99 år for at dække dine udgifter i ét år. Så bliver det ikke en lang pension. Men her bliver det interessant: hvis du kan spare 25% op hver måned, så skal du kun arbejde i 3 år, for at dække et års udgifter.

Lad os så lege at din familie kan spare 50% af jeres samlede indkomst op, hvert år. Dette dækker jeres udgifter for ét år. Det vil sige i faktisk kunne holde et års ferie hvert andet år. Det begynder at ligne noget, ikke?

Men idéen er, at vi kan gå på tidlig pension, og investere det vi sparer op, i for eksempel en indeksfond, som kan give os et afkast der er højere end det vi bruger. Det vil sige højere end 4%.

hvis vi kan det, så har vi faktisk skabt en uendelig pengemaskine. Er det ikke det vi allesammen har drømt om?

Økonomisk uafhængighed handler mest om kontrol

Som skrevet i det andet punkt herover, så er grunden til rigtig mange ønsker at være uafhængige netop, at de så kan bestemme selv. De kan selv bestemme hvad de bruger deres tid på, og er ikke nødt til at gå på arbejde hver dag for at kunne skaffe brød til dagen og vejen.

Når det handler om penge, er der så mange ting der er ude af vores kontrol: vores løn, arbejdsmarkedet, fyringer, aktiemarkedet, renter, osv. Vi er meget afhængige af alle disse ting, især vores løn, som er den primære indkomst.

Det kan få os til at føle os nervøse og bange, når vi ikke føler vi har kontrol. Derfor er det endnu mere vigtigt at fokusere på de ting vi kan kontrollere: vores udgifter og hvor meget vi sparer op.

Vi har mange valg når det kommer til vores udgifter. Det kan være svære valg, men det er helt og alene vores. Hvis vi gerne vil have mere frihed kan vi finde stedet at skære ned på: det kan være at genforhandle sine forsikringer, sælge en bil, eller endda bo et billigere sted.

Det er helt op til os hvordan vi vil leve vores liv, og vi kan selv bestemme hvad vi vil, selvom vi er afhængige af vores indkomst. Jo større ændringer du kan gøre, jo hurtigere kan du blive helt fri, og bruge mere af din tid på det du vil.

Inden du går

Jeg tror alle kan få gavn af FIRE eller lære at benytte en del af de principper der er involeret. Det kan hjælpe til at leve et bedre og mere roligt liv.

Se mere om min personlige FIRE-rejse for mere inspiration.