Skak og Renters Rente
Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.
Jeg elsker at simplificere og forenkle. Det gælder også når det kommer til at forklare svære emner som renters rente. Der er mange der ikke fanger idéen, og det er helt fint.
Tidligere har jeg forklaret princippet om Snebolds-effekten.
I dette tilfælde kan det forklares med en lille historie, om hvordan skakspillet blev opfundet.
SponsorReclaim er et vidunderligt værktøj der bruger AI til at organisere din dag. Jeg har prøvet utallige systemer til at holde styr på de ting jeg gerne vil, og det har aldrig rigtigt passet til min meget ad-hoc og frie måde at leve livet på. Reclaim.ai planlægger automatisk dine opgaver og møder, og flytter dem rundt så du har tid til det hele.
Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger
Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.
Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.
Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.
Få 30% rabat på min e-bog her!Skakspillets Historie
Der var engang en Kejser i et Indisk rige. Han var begyndt at kede sig så meget, og vidste ikke hvad han skulle gøre.
En dag kom en mand, med et nyt spil han havde opfundet. Spillet handlede om krigsføring, taktik og strategi.
“Du har vækket min interesse unge mand,” sagde kejseren til ham.
“Jeg kalder dette spil for Skak”, svarede opfinderen.
“Hvad kan jeg tilbyde dig som belønning for dette sjove spil?” spurgte kejseren.
Manden var matematiker og meget snu. Han tog brættet frem og lagde et lille riskorn på det første felt i hjørnet.
“Fromme kejser, jeg beder kun om én ting. Hver dag fra nu skal du bringe mig en pose med riskorn.”
Han pegede på det første felt.
“Den første dag giver du mig 1 riskorn.”
Han pegede skiftevis på et par felter mere og fortsatte.
“Den anden dag beder skal du bringe mig 2 riskorn. Den tredje dag giver du mig 4 og for hver dag derefter giver du mig det dobbelte af dagen før, indtil der ikke er flere felter tilbage.”
“Jeg forstår!” sagde kejseren, og tænkte for sig selv, at det var en meget beskeden belønning. “Du skal få hvad du beder om. Nu, sæt dig til rette. Spil med mig.”
Nogle uger efter...
“Min Kejser!” råbte rigets Skatmester, og kom løbende imod ham. “Jeg har netop afleveret dagens pose med riskorn til den unge opfinder, men vi kan ikke betale det som manden har forlangt. Jeg har regnet på det. Vi vil snart ikke have råd til at give ham mere!”
Kejseren så på ham og forstod ikke hvad han talte om. “Kære Skatmester, han bad jo kun om en lille pose riskorn for hver dag der gik. Det har vi da råd til!”
“Nej Kejser. Den unge mand har bedt om det dobbelte antal for hver dag. I starten har det ikke været meget, men for hver dag bliver mængden meget større. Den samlede belønning vil være mere end 18.446.744.073.709.600.000 riskorn. Det er mange gange mere end hvad vi nogensinde har haft!”
Kejseren blev rød i hovedet. Han forstod nu, at han var blevet snydt. Ifølge historien lod han manden halshugge som straf.
Den samlede mængde riskorn ville umiddelbart svare til en bunke på størrelse med Mount Everest, der vejer omkring 210 mia. ton.
Renters rente
Renters rente er et meget kraftfuldt matematisk princip. Ved at forøge et beløb eller mængde med en procentdel mange gange, vil det langsomt vokse til meget stor mængder.
Det er derfor det er så vigtigt inden for investering, at du lader pengene stå i markedet, og investerer langsigtet i gode, solide selskaber.
Du vil blive meget rigt belønnet, selv ved gennemsnitlige afkast, men det kræver tålmodighed.
Lader du dine penge stå i en passiv indeksfond til 4% afkast i mange år, kan selv en beskeden investering på 100.000 blive til mere end 320.000 kr. over 30 år, uden du overhovedet skal gøre noget.
For en mere dybdegående artikel om matematikken bag netop denne historie, kan jeg henvise til Wikipedia.
Hvis du hurtigt vil udregne hvad renters rente kan gøre for din formue, kan du læse mere om 72-reglen.