Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Hvad er indtjening pr. aktie (EPS, Earnings per share)

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Det tal som analytikere og investorer oftest kigger på, er indtjeningen målt i EBIT (Earnings Before Interest and Tax) eller EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization). Buffett og Munger mener man aldrig bør benytte EBITDA, netop fordi af- og nedskrivninger på sigt bliver reelle udgifter når udstyret skal fornyes eller erstattes.

Tager du nettoindtjeningen og dividerer med antallet af aktier får vi EPS (Earnings per Share). Når det gælder indtjening er højere tal naturligvis bedre, og de skal helst stige konstant som årene går, helst med 10% eller mere pr. år.

Hvis du dividerer årets indtjening pr. aktie med den nuværende aktiekurs vil du få selskabets Earnings Yield. Dette kan bruges til at se, hvor stort et afkast virksomheden giver i forhold til den nuværende aktiekurs, og kan hjælpe investorer til at vælge mellem to ellers lignende selskaber. Har du et selskab der skaber et afkast på 10% af prisen vil det, alt andet lige, være bedre end et selskab der kun skaber 7%. Earnings Yield er det direkte modsatte af Price/Earnings-værdien.

Uanset hvor skønne og lovende nogle selskaber ser ud til at være, så er de aldrig en uendelig pris værd. På et tidspunkt ender folk med at betale så høje priser, at det er umuligt for virksomhederne at leve op til det og give et afkast. Under IT-boblen i 1999-2001 var der rigtig mange virksomheder der handlede til en Price/Earnings-værdi (prisen for én krone af et års indtjening) over 100! Det vil sige, at med den daværende indtjening ville det tage virksomheden 100 år bare at indtjene hvad du har betalt for aktien. Indtil da ville du ikke få noget afkast, fordi du havde betalt så høj en pris. En mere fair P/E-værdi vil være mellem 8-15 til sammenligning.

De fleste "investorer" jeg ser jagter hurtige gevinster uden at tænke så meget over hvad det egentlig er de køber. Hvad værre er, så betaler de alt for høje priser for det. Det går helt galt når man køber aktier i håbet om at kursen stiger i fremtiden, i stedet for at forstå man køber en virksomhed, og følge med i dens indtjening. Det fører til massiv spekulation, og det er noget medierne og børsmæglerne elsker, for så har de noget at skrive om, hvilket leder til endnu mere spekulation.

EPS bliver ofte benyttet i beregningen for Price/Earnings.

Nøgletal

Nøgletal er ikke altid noget der er skrevet i regnskabet, men de fleste platforme med finansielle data regner dem ud for os. Nøgletal kan være indtjening pr. aktie, udbytteprocent, og forholdet mellem gæld og egenkapital. Nøgletal er rigtig gode til hurtigt at få et overblik over selskabets sundhed og profitabilitet, og de kan let findes, så du ikke skal regne det ud selv.