Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Hvad er Price/Earnings ratio og hvordan bruger jeg det (PE, P/E)

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Price/Earnings, også kendt som pris/indtjening eller kurs pr. indtjeningkrone, er et finansielt nøgletal der meget groft kan bruges til at vurdere hvordan en aktie og selskab er prissat, og derved vurdere om det er en fair, billig eller dyr pris.

Tallet giver et indblik i hvad du betaler for hver krone af selskabets indtjening, og giver derved også et billede af hvilket afkast du kan forvente af aktien i fremtiden.

Price Earnings (P/E) = Markedsværdi pr. aktie (aktiekurs) / Indtjening pr. aktie (EPS)

Som det ses kan du selv udregne P/E ved at dividere den nuværende aktiekurs med den årlige indtjening pr. aktie, også kaldet EPS. Det er bedste at bruge et gennemsnit af nogle års indtjening hvis muligt.

For eksempel kan vi tage en aktie der handles til 340 kr., med en indtjening for året på 25 kr., hvilket giver en P/E-værdi på 13,6. Med andre ord skal du betale 13,6 kroner for at købe 1 kr. af selskabets overskud.

Selvom du kan udregne tallet selv, kan du også finde det på stort set alle finansielle hjemmesider eller handelsplatforme, og ofte på selskabernes egen hjemmeside. Når selskaber udgiver nye regnskaber, opdaterer platformene automatisk deres tal, så du altid får det bedste billede. Vær opmærksom på, at platforme måske ikke beregner tallet helt ens, så de kan være en smule forskellige.

Her ses to eksempler på Apple´s P/E værdi fra Nordnet og Yahoo Finance.

Fordi P/E er så let at forstå, og så brugbart et nøgletal, er det også ofte listet i kurslisterne du finder i aviser. Det er en god måde at lede efter potentielt billige aktier på - bare køb en avis og stryg hurtigt fingeren ned af listen.

Læs også mere om hvad EPS er.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog nu!

Hvordan kan jeg bruge P/E?

P/E har primært til formål at give et hurtigt billede af, hvordan selskabet er prissat lige nu, og kan til dels bruges til at sammenligne prissætningen med andre selskaber eller branchen som helhed. Som udgangspunkt er en lavere P/E bedre. Du skal dog passe på med hvordan du ser på det, for der kan somme tider være store udsving, baseret på enkeltstående begivenheder. Derfor er det altid anbefalet, at beregne din egen P/E værdi som et gennemsnit over de seneste år. Ligeledes betyder en lavere P/E ikke nødvendigvis at ét selskab er bedre prissat end et andet.

Fordi det er et forhold kan P/E stige enten hvis aktiekursen stiger, eller indtjeningen falder, og omvendt. Man kan ikke i sig selv sige, at en P/E under 12 er billigt, eller en P/E over 30 er dyrt, selvom det umiddelbart er en god regel. Det er mere brugbart at tænke at 12 er billigere end 30.

En P/E-værdi er på 15 anses som at være rimeligt gennemsnitligt på tværs af de fleste brancher, men der er undtagelser. Jeg ville personligt ikke købe selskaber der er dyrere end P/E 20, og ser helst en P/E under 13 før jeg virkelig overvejer at købe.

P/E giver også et billede af hvad markedet forventer af fremtiden, givet at en af faktorerne er pris. En høj aktiekurs, og derved en høj P/E, betyder at markedet forventer indtjeningen bliver langt bedre i fremtiden, og kan være et stort faresignal. Hvis du køber en aktie meget dyrt, og denne indtjening ikke bliver som forventet, ender du med at gøre en dårlig investering.

Problemer med P/E

Earnings eller indtjening er relativt nemt for et selskab at manipulere og kan være meget misvisende, med det resultat at P/E-værdien bliver stort set ubrugelig.

Du kan for eksempel have virksomheder hvor Earnings i regnskabet er positive, men deres pengestrøm fra driften er meget negativ, som var tilfældet for Netflix i 2019. Dette gør P/E meget misvisende fordi, selve var tilpasset ved brug af regnskabstekniske tiltag. Ikke noget der er ulovligt, men ting der kan påvirke earnings, og give et billede af profitabilitet, selvom de faktisk tabte mange penge i driften.

Som nævnt tidligere kan P/E også være meget påvirket og misvisende af enkeltstående begivenheder i selskabet. Det kan være en meget stor investering, skatte-tilbagebetalinger, eller salg af bygninger som giver selskabet en stor indtjeningen, men formentligt er et enkeltstående tilfælde. Af denne grund bør P/E altid beregnes ud fra et gennemsnit over de sidste mindst 5 år.

Jeg vil også anbefale aldrig at se på fremtidige eller estimerede P/E værdier, selvom du ofte ser dem på platforme. Primært af den årsag at, fremtiden aldrig er sikker, og vi ikke bør basere beslutninger på gætterier, uden nogen fornemmelse for hvor sandsynligt det er.

En anden ting der kan blive misvisende for selskabets indtjening, i USA, er nye GAAP-regler (Generally Accredited Accounting Principles). De siger at selskabets afkast fra investeringer i andre selskaber skal indgå som indtjening eller tab, også selvom det ikke er realiseret.

Vi kan se dette giver en stor effekt på indtjeningen (EPS) og derved P/E værdien for blandt andet SHOP, Amazon, Berkshire Hathaway og Alphabet, hvilket gør deres P/E nærmest ubrugelig.

Det er altså meget vigtigt at bruge P/E korrekt - og være indforstået med hvor mange ting der kan påvirke tallet. Som regel holder jeg mig fra at bruge P/E overhovedet, udover at det kan være en måde at "screene" for potentielt billige selskaber.

Tak fordi du læste med!

Kunne du lide artiklen? Har du en kommentar?

🤗 Det vil hjælpe mig meget, hvis du vil dele den på Facebook eller Twitter

⌨️ Skriv en kommentar i Facebook-gruppen Fornuftig Investering

📥 Tilmeld dig nyhedsbrevet så jeg kan sende dig andre lignende historier.

📚 Køb min e-bog Fornuftig Investering, eller book en gratis coaching-samtale

🤩 Få endnu mere indhold fra mig som Investor+ medlem

Bliv Investor+ medlem via
Lær mere om