Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Lav et nemt budget med 50-30-20 reglen

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

50 30 20, det giver 100, og er en god måde at fordele dine udgifter på, så der er råd til det hele.

Hvis du er ny til at lægge et godt budget, eller bare vil have en god fordeling af dine udgifter, så er 50-30-20 reglen et rigtig godt udgangspunkt.

Hvis der skal være råd til alle vores udgifter, og stadig være lidt til overs til opsparing, er det vigtigt at lægge et godt budget, og vide hvor stor en del af dine penge der går til hvad.

50-30-20 metoden er egentlig opfundet af den amerikanske senator, Elizabeth Warren, som hun beskrev i sin bog All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan. Metoden inddeler din indkomst (og udgifter) i tre store områder:

  • 50% af dine udgifter går til nødvendigheder - ting du vil have meget svært ved at undvære. Det kan være husleje, mad, noget transport, varme og el, forsikring, gældsafdrag og så videre. I noget omfang synes jeg der skal være plads til ferie her.
  • 30% går til de ting du gerne vil have, men ikke er strengt nødvendigt. Vi kunne også kalde det forbrug, eller forkælelse. Herunder finder vi restaurantbesøg, shopping og fornøjelser, underholdning, streaming mm. Her mener jeg også telefon og internet bør være, selvom de efterhånden er nødvendige for at udføre vores arbejde eller andet.
  • 20% sættes til side til opsparing og investering. 20% af din indkomst bør tilsidesættes og spares op, enten til din pension, eller på en opsparingskonto. Herfra kan du bruge disse penge til at afbetale din gæld, investere i aktier, eller have penge et sikkert sted til pludselige udgifter, så du ikke ender med at skulle låne penge.

Ud fra disse tre kategorier, kan du nu se på hvor dine penge ryger hen i dag, og fremover bestemme hvor mange penge der må bruges i hver kategori. Ud fra dette kan du lægge et godt budget for din fremtid.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Hvor kan jeg spare?

Sørg først for at holde dig inden for 50, 30 og 20%. Herunder kan du så sætte et budget i hver kategori, for de enkelte ting som husleje, mad, varme, transport og så videre. Det giver en god struktur, og gør det overskueligt. Når du kan se hvor du bruger penge, kan du også vurdere om du bruger penge på det, du virkelig gerne vil.

Den vigtigste af de 3, vil jeg mene er de 20% til opsparing. Hver eneste måned bør du først tage penge ud til dig selv, til opsparing, før du bruger penge på noget som helst andet. Det har været min metode i mange år, og det giver mig et virkelig roligt sind.

Det er vigtigt at fremhæve, at disse proportioner kun er vejledende. Hvis du har en meget høj indkomst, svarer alle dine udgifter måske kun til samlet 50% af din indtægt. Her kan du så lægge 50% til opsparing. Ligeledes, hvis du har en lav indkomst, ender dine nødvendige udgifter måske med at fylde 60%. Begge tilfælde er helt okay, men jeg vil dog anbefale at din procentdel til opsparing og investering aldrig er under 10%.

Hvis du leder efter steder at spare penge, er det primært forkælelses-posten vi skal se på. Der vil være nemme og ofte mange penge at spare ved at ændre dine vaner en smule. De største besparelser finder du i dine fornødenheder, men det kan være svært at lave hurtige ændringer der, omend ikke umuligt.

Især bolig, transport og forsikring er områder der kan være store besparelser, hvis du bruger noget tid på at indhente tilbud.

Inden du går

Bogen The Richest Man in Babylon beskriver nogle virkelig gode grundlæggende regler for en sund økonomi. En af disse er netop, at hver gang du får løn skal du altid sætte penge til side til din opsparing først - inden alle andre udgifter betales.

Du kan også læse hvordan du kan spare mere op i år, eller give din opsparing et ekstra boost med MobilePay.