Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Er Berkshire Hathaway det perfekte selskab?

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Jeg har tidligere set på om Berkshire Hathaway er en god investering: det korte svar er et stort “ja, absolut!”

Berkshire Hathaway er et fantastisk godt og solidt selskab som du kan overveje at tilføje til din portefølje. Fordi det er et stort og diversificeret holdingselskab kan det endda købes i stedet for en indeksfond eller ETF.

Den berømte investor og forretningsmand Warren Buffett står bag selskabet. Han har gennem mere end 50 år være i spidsen for Berkshire, og ledet det frem med en moral man sjældent ser. Mange forsøger at efterligne Buffett, og med gode resultater. For den almindelige investor er dette dog svært, og det er generelt anbefalet for dem at købe en bred indeksfond med lave omkostninger.

Hvis du er én af dem som foretrækker enkeltselskaber, men også gerne vil have en del spredning, så er det en god idé at se nærmere på Berkshire Hathaway. Selskabets formål er at eje andre mindre virksomheder - et såkalt holdingselskab, og kan egentlig sammenlignes med en indeksfond. Du får dog kun selskaber som er nøje udvalgt, er yderst profitable og er drevet etisk, takket være Buffett og hans team.

Der er mange grunde til, jeg mener Berkshire Hathaway er den bedste, og måske eneste investering du kan gøre. Det er et selskab drevet efter de bedste investerings- og leveprincipper.

Jeg ejer personligt aktier i Berkshire Hathaway. Dette skal ikke ses som en anbefaling for dig - du er nødt til selv at tage beslutninger baseret på din egen undersøgelse.

Buffett’s speciale er at fordele kapital

De fleste selskaber er dygtige til det de laver, men kommer på et tidspunkt til (hvis de kan tjene penge) at have flere penge end de ved hvad de skal bruge dem til. Dette er en stor udfordring for alle selskaber - at placere deres kapital fornuftigt. Dette kan for eksempel ske ved at opkøbe andre virksomheder, bevæge sig ud på nye forretningsområder, opkøbe egne aktier tilbage, eller returnere pengene til deres aktionærer i form af udbytter.

Det er svært nok at drive et selskab godt, og ofte er ledelsen ikke godt trænet i, hvordan de kan anbringe deres overskydende penge på en god måde. Dårlig anbringelse af penge uden for deres kerneområder har før fået flere virksomheder til at gå nedenom og hjem.

Berkshire Hathaway (og Warren Buffett) adskiller sig her ved, at formålet med Berkshire kun er at anbringe penge fornuftigt. Det er hans specialitet og de har vist sig at være ganske gode til det. Hele forretningsmodellen for Berkshire er, at tage overskuddet fra deres datterselskaber og bruge det til at opkøbe hele eller dele (aktier) af andre virksomheder.

Vi har alle de samme udfordringer i vores liv. Det handler altid om at bruge vores penge (fra løn, udbytter, pension, osv.) mest fornuftigt. Nogle er gode til det, andre er ikke. Der er desværre en tendens til, at individuelle investorer bruger alt for meget tid på at undersøge hvilke aktier de skal være i, forsøger at time markedet, og finde ud af hvornår det er det rette tidspunkt at købe. Vi er rigtig gode til at skille os af med penge, selv hvis det er med gode intentioner om at investere dem. Men vi bruger alt for lidt tid på det der faktisk er vigtigt: kapital allokering. Kapital allokering handler om at bestemme hvor stor en procentdel af vores penge der skal anbringes i de forskellige aktivklasser som aktier, obligationer, ejendom, kontanter, med mere, og hvornår det er bedst at ændre denne allokering.

Berkshire er helt ekstremt gode til at forvalte og anbringe deres kapital fornuftigt, alt taget i betragtning. Måske er det bedst at give dem vores penge (investere i Berkshire, eller bare en indeksfond) og lade dem gøre det svære arbejde?

Du sikrer at gøre en intelligent investering

Berkshire fjerner alle former for følelser fra deres investeringer, nøjagtig som vi bør gøre. De to ting hænger ikke sammen. Det eneste vi skal bruge når vi skal investere er logik og intellekt. Vi skal passe meget på at vi ikke lader vores følelser styre hvordan vi vurderer vores investeringer.

Vi er ret simple mennesker trods alt. Når vores aktier stiger tror vi alt er fint. Når de falder lidt, tænker vi straks “der er noget helt galt”. Vi kan sidde og vente på den kommer tilbage op igen så vi kan sælge og undgå tabet. Og nå ja - man har jo ikke tabt noget før man har solgt (dette er ikke sandt - selvfølgelig har man stadig tabt penge. Prøv at sig det samme til din bankrådgiver når din friværdi i boligen falder).

Langt de fleste mennesker handler efter følelser, og har reelt ikke det temperament der kræves for at foretage fornuftige investeringer. Lad os se lidt på nogle af forskellene:

 • Intelligent investering betyder faktisk vi aldrig behøver (eller har lyst til) at sælge. Når vi ved hvad vi køber kan vi kun være glade når priserne falder. Det giver mulighed for at købe et godt produkt meget billigere.
 • Intelligente investorer kan vente på de bedste muligheder, og ved at tålmodighed er vigtigt. Følelses-drevne investorer hopper frem og tilbage på markedet og skifter hele tiden retning, og følger “hotte tips”.
 • Intelligent investering siger, at vi sagtens kan være koncentrerede og placere en stor del af vores penge i én idé. Følelses-drevne investorer mener, at risikoen bør spredes ved at diversificere meget bredt, og går derved glip af de helt gode afkast på lang sigt.
 • Intelligente investorer behøver ikke kigge på aktiekurserne hver dag, uge eller måned. De kigger på de resultater deres virksomheder skaber, og er ikke interesseret i prisen. Følelses-drevne investorer kigger meget ofte på prisen på deres aktier, og lader markedet bestemme om de har taget den rette beslutning.
 • Intelligent investering handler om kapital allokering. Følelses-drevne investorer ser meget mere på markedstiming, og at finde de rette aktier.
 • Intelligente investorer kan stole på sig selv og sine egne evner. Følelses-drevne investorer søger hele tiden bekræftelse og råd fra andre. De hylder dem selv når det går op, og giver andre skylden når det går ned.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Du er sikret en god nats søvn

Berkshire (eller en god passiv indeksfond) er en perfekt investering for folk der gerne vil have sig en god nats søvn. Hvis du ejer dem behøver du ikke tjekke aktieprisen fra dag til dag, eller endda hver måned. Der kommer ikke til at ske meget, og det har ingen betydning. Dem der handler ofte har svært ved at slappe af, og rækker hele tiden ud efter deres telefon for at tjekke de seneste kurser.

Hvis du har bekymringer eller svært ved at sove, så handler du for risikabelt, eller har ikke forstand på hvad du laver. Berkshire handler om værdi, og hvad de kan generere af indtjening og afkast.

Dem der har købt Berkshire (eller enhver anden aktie) bare for at holde øje med aktiekursen har ikke forstået hvorfor de købte aktien til at starte med. Ligeledes, dem der sælger Berkshire (eller anden aktie) kort efter at have købt dem, forstår ikke hvorfor de købte selskabet.

Giv dig selv en god nats søvn ved virkelig at sætte dig ind i de selskaber du ønsker at købe, hold ikke øje med aktiepriserne, og vær sikker i din egen holdning. Så skal du nok klare det godt!

Tag dine egne beslutninger

Det at kunne tænke selv, uafhængigt af hvad andre mener er et utrolig vigtigt investerings-koncept.

De fleste af os kan godt lide at blive valideret og bekræftet af andre. Vi opsøger ofte kun den information der bekræfter det vi selv tror (jeg er ingen undtagelse — men jeg har lært at begrænse det). Det betyder dog vi ikke altid kender, eller vil tro på, de ting der kan være uenige med os. Og det kan være rigtig farligt - især inden for investering.

Markedet som helhed er alle vores meninger blandet sammen. Det som størstedelen tænker eller tror er markedet. Hvis vi vil slå markedet må vi tænke anderledes. Vi skal finde ting som det generelle marked endnu ikke har set. Det kræver at vi leder efter vores informationer andre steder end alle andre, eller i det mindste ikke følger efter hvad alle andre gør.

Du er nødt til at være modig, selvsikker og kunne stole på din egen holdning og dømmekraft, hvis du skal skille dig ud og lave nogle rigtig gode investeringer. Det kræver en masse viljestyrke, mod, energi, kræfter og selvsikkerhed at bevæge sig mod flokken. Men prøv om ikke du kan. Hvis du vil have lidt hjælp på vejen kan du booke en coaching-samtale med mig.

Det er naturligt for os at søge råd fra andre, eller lytte til hvad de gør. Vi gør det alle andre steder i livet. Og der er intet galt med det når det kommer til investering. Men du skal være sikker på at du tager dine beslutninger baseret på dine holdninger og vurderinger, og ikke andres.

Dette er hvor Buffett og Munger skiller sig meget ud. Deres beslutninger er udelukkende drevet af fakta og deres egen mening. De spørger ikke andre til råds eller gør hvad alle andre gør. Og se hvad der er kommet ud af det - fantastiske resultater.

En god investering i uddannelse

Selvom Berkshire og Buffett er fantastiske til at håndtere penge, så er det ikke alt de har at byde på. Gennem hans aktionærbreve, interviews og spørgetimen ved Berkshire’s generalforsamling, har Buffett altid delt gladeligt ud af sin visdom - ikke bare om investering men om masser af andre emner om livet, karriere, skat og lovgivning, økonomien generelt, familie, selskabsdrivelse og meget, meget andet.

Buffet gør en meget stor indsats ud af, at hans aktionærer kan forstå hvad der foregår hos Berkshire. Han deler ofte ud af sin viden om investering, og fortæller hvad man bør se efter. Han giver en helt gratis uddannelse inden for økonomi.

Netop det er efterhånden en mangelvare i samfundet, især når vi stadig er ved at vokse op, eller er unge. Der er ingen uddannelse i de danske skoler om økonomi og den slags, medmindre man selv vælger at gå den vej, på CBS, handelskoler eller lign. Og det er alt for dårligt - det er en essentiel del af livet at kunne styre sin økonomi og forstå hvor penge kommer fra, og hvordan de bedst muligt kan udnyttes.

Selvom vi ikke kan gå tilbage til skolebænken og få den viden, kan vi få den andetsteds. Ved at læse Buffetts breve og se de interviews der har været kan du lære ekstremt meget af ham, og det koster ingenting. Det er det bedste investeringskursus du kan finde.

Du vil hurtigt finde ud af, at det ikke altid handler om at lære nye ting, men snarere at glemme de ting du har hørt andetsteds. Som en god investor skal du til enhver tid se rationelt på tingene og kunne ændre din holdning hvis nye fakta kommer på bordet. Det er på sin måde en videnskab.

Der er mange ting man hører og lærer om investering i dag, men bare fordi nogle siger noget, betyder det ikke at det giver mening. Jorden er trods alt stadig ikke flad, selvom mange stadig siger det.

På samme måde er der mange koncepter du hører om investering, som du nok helt bør glemme igen:

 • Du får altid hvad du betaler for
 • Flere penge løser dine problemer
 • Bliv rig så hurtig du kan
 • Success, karriere og en høj løn er nøglen til at være lykkelig
 • Diversificering er godt
 • Du kan leve af at trade

Med den forkerte tankegang så bliver investering bare en leg eller et spil. Du må ikke tro god investering handler om at følge med fra dag til dag, og handle kortsigtet, hurtigt.

Du er nødt til at give dig selv en bred basisviden om økonomi, investering og emner omkring det, såsom Skat, regnskaber og hvordan markederne fungerer. Alt dette kan du lære fra Buffett, Berkshire, og her på siden.

Det største problem vi har i samfundet er ikke vores lovgivning, gebyrer, afgifter, kurtage, skjulte omkostninger og den slags. Det største problem er at vi ikke har den viden det kræver for at forstå det.

Vores største aktiv er vores egen forstand, og en god økonomisk uddannelse er den bedste gave vi kan give os selv. Men du er desværre nødt til selv at gøre arbejdet.

Selv Berkshire er ikke en uendelig pris værd

Uanset hvor godt dette lyder, så er selv Berkshire ikke uendeligt meget værd. Selv det bedste selskab i verden kan være en elendig investering, hvis vi betaler en alt for dyr pris.

Som en del af din investerings-rejse skal du lære hvordan du værdisætter en virksomhed, og altid huske at have en passende Margin of Safety. Alt dette kan du lære mere om i min bog ‘Fornuftig Investering’.

Inden du går

Berkshire Hathaway er en af verdens bedste selskaber, både målt på kvalitet, stabilitet og deres suveræne ledelse. Jeg har skrevet før om hvorfor Berkshire Hathaway er en god investering.

Du kan også læse alle artikler jeg har skrevet om Berkshire Hathaway, Warren Buffett og Charlie Munger.