Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Aktieklasser: Hvad er A og B aktier?

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Skal jeg købe A eller B aktien? Hvilken en er bedst? Hvad er egentlig forskellen?

Hvis du har kigget ned af de danske aktie-lister, har du utvivlsomt stødt på at selskaber som Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck eller Rockwool både har en A og B-aktie, eller bare har et “B” efter navnet.

Mange selskaber opdeler deres aktier i flere såkaldte klasser. Uanset om du køber A- eller B-aktien, er det det samme selskab du får, men der kan være forskel i den måde aktierne opfattes i selskabet. For eksempel kan nogle aktieklasser have andre handels- eller stemmerettigheder, eller et andet udbytte.

Det er oftest at du kun ser to forskellige klasser: A og B, men et selskab kan i princippet have lige så mange de ønsker (og som aktionærerne godkender). De forskellige klasser vil oftest have en forskellig kurs, for eksempel er kursen på Rockwool A i skrivende stund 1.612 kr, og Rockwool B er 1.628 kr. Men fordi det er det samme selskab vil kursudviklingen (grafen) stort set være helt ens. Ligeledes er det som regel B-aktierne der handles mest (højest volumen).

Stemmerettigheder og særeje

Typisk vil et selskab opdele deres aktiekapital i 2 klasser, A og B, og disse vil have forskellige stemmerettigheder. Som hovedregel opdeler virksomheden i flere klasser, for at en bestemt ejerkreds (for eksempel stifterne) kan beholde kontrollen over selskabet, ved at have flest stemmer. De andre aktieklasser er blot for at indhente mere kapital. Du vil kunne finde forskellene i selskabets vedtægter, eller ved at skrive til deres Investor Relations. Lad os tage Novo Nordisk som eksempel.

Novo Nordisk er inddelt i A- og B-aktier. A aktierne handles ikke offentligt på børsen, men ejes direkte af Novo Fonden, som har langt størstedelen af stemmerne. Alle selskabets aktier giver stemmerettigheder ved generalforsamlingen, men i Novo’s tilfælde giver A-aktierne 10 gange flere stemmer pr. aktie end B-aktierne. Du har altså større indflydelse på selskabets beslutninger, hvis du har en A-aktie. I nogle tilfælde er det kun A-aktierne der har stemmeret, f.eks. ved Mærsk.

Derudover kan A-aktier have førsteret til udbytte, eller få tildelt et større udbytte end B-aktierne. Det ses også somme tider, at kun A-aktier får tildelt et udbytte, mens B-aktierne ikke har ret til det. Du kan se forskellene for nogle af de danske aktier på Unge Investorers hjemmeside.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog nu!

Aktieklasser til en lavere kurs

For andre selskaber gælder det, at opdelingen i aktieklasser sker, for at tilbyde aktier til en lavere pris. Dette er ikke det samme som ved et aktiesplit. Nogle selskaber ser alle ejere/aktionærer som lige, og giver ikke særlige stemmeretter, men vil gerne kunne invitere nye investorer ind.

Mit bedste eksempel på dette er Berkshire Hathaway. Warren Buffett’s selskab har to aktieklasser, også kaldet A- og B. Han var i starten meget imod at opdele aktierne, fordi han mener alle aktionærer skal have helt ens forhold. Men efterhånden som aktieprisen på A-aktien steg (til nu over $470.000 pr. stk), kunne han godt se det var meget svært for nye og små investorer at købe aktierne.

Berkshire tog den beslutning at oprette en B-aktie, uden at udstede nye aktier. B-aktien skulle have nøjagtig 1/1500-del af rettighederne af en A-aktie, men 1/10.000-del af stemmerettighederne. Grundet denne opdeling koster Berkshire B-aktien (nærmest nøjagtig) kun en 1.500’ende del af A-aktien. I skrivende stund er det $312, og det er langt mere tilgængeligt for mindre investorer. 1.500 B-aktier er altså lige så meget værd som 1 A-aktie.

Spekulation og prisforskel

Prisen på aktierne vil i de fleste tilfælde reflektere de rettigheder de har til selskabets indtjening, og vil vedligeholde det forhold mellem klasserne. I sjældne tilfælde kan der opstå en “arbitrage”-mulighed mellem de forskellige aktieklasser. De de reelt er to forskellige papirer på børsen, og har hver deres pris, kan der opstå tilfælde hvor markedet prissætter B-aktien meget anderledes end A-aktien.

I disse tilfælde kan der opstå en mulighed for (som ved valuta-handel), at sælge sine B-aktier dyrt, og købe A-aktien billigt, eller omvendt. Dette sker meget sjældent - og vil lynhurtigt blive rettet af markedet, når det opdages. Samme tilfælde kan ses (og udnyttes) ved aktier som er børsnoteret på flere børser, eller i flere lande på samme tid, f.eks som Novo Nordisk.

Nu bør du have en meget bedre forståelse af hvad aktieklasser er, og hvorfor nogle selskaber har valgt at opdele deres aktiekapital. Det er ikke noget jeg ser hverken som et godt eller skidt signal hvis de har, og de ejer stadig samme selskab. Vær dog sikker på, at du kender forskellen på aktieklasserne (i for eksempel Novo Nordisk), inden du køber dem. Så vidt jeg er bekendt, er der ingen særlige skattemæssige forskelle ved aktieklasser. Det afhænger stadig af afkast og udbytte, og indberettes som du normalt gør.

Inden du går

En af de største forskelle ved forskellige aktierklasser er aktionærernes stemmerettigheder, og det udbytte der udbetales. Vil du lære mere kan du læse min store guide til udbytte.

Tak fordi du læste med!

Kunne du lide artiklen? Har du en kommentar?

🤗 Det vil hjælpe mig meget, hvis du vil dele den på Facebook eller Twitter

⌨️ Skriv en kommentar i Facebook-gruppen Fornuftig Investering

📥 Tilmeld dig nyhedsbrevet så jeg kan sende dig andre lignende historier.

📚 Køb min e-bog Fornuftig Investering, eller book en gratis coaching-samtale

🤩 Få endnu mere indhold fra mig som Investor+ medlem

Bliv Investor+ medlem via
Lær mere om