Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

6 måder vi bliver fanget af vores investeringer

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Det har været en lang rejse for mig, at lære at investere på en ordentlig måde, og jeg har sandelig begået flere fejl på den rejse. Det er blandt andet derfor jeg er begyndt at skrive på denne blog: for at dele mine fejl og erfaringer, så andre kan få en bedre start.

De følgende punkter er måder hvorpå jeg mener vi somme tider bliver fanget af det vi ser omkring os, eller områder vi ikke er godt nok informeret, når vi investerer.

1. Manglende økonomisk forståelse

Helt enkelt er der stor mangel på økonomisk forståelse i det samfund vi lever i, og der kan absolut gøres meget mere på skolerne for at forbedre vores viden omkring økonomi og investering. Det bør være en essentiel del af vores skoletid at lære om den slags, ligesom for mange år tilbage hvor man kunne gå på husholdningsskole og lærte om den slags.

I hele vores skoletid lærer vi ikke meget (hvis overhovedet noget) om økonomi og investering, og det giver et stort problem senere i livet hvis ikke vi selv opsøger den viden. Det fører blandt andet til overforbrug og gæld, nogle gange alt for tidligt i livet. Problemet senere hen er, at dem vi opsøger for vores manglende viden, ikke altid har vores bedste interesse for øje. Vi kan gå til banken og få rådgivning og vejledning, hvilket jeg mener er meget vigtigt og brugbart - men vi skal desværre også huske, at banken, pensions- eller forsikringsselskabet også har deres egne behov at varetage.

Når vi opsøger viden fra andre kan de absolut lære os hvad de ved, men det er ikke altid de kan (eller vil) lære os hvilke alternativer og andre muligheder der er for os. Jeg har aldrig oplevet at min frisør sagde det var bedre at jeg blev klippet et andet sted. Ligeledes er det ikke altid vi er helt klar over hvad vi investerer i, og hvor meget vi betaler for det. Hvis vi ikke har en god viden bag os, kan vi ikke stille de rigtige spørgsmål, og vi ved ikke når vi får et svar der giver mening, eller bare vil vildlede os.

Vi er nødt til at lade os og vores børn uddanne af folk der kun vil være objektive og lære os den fulde sandhed, i stedet for folk der har andre interesser at passe. Det er hovedformålet med denne blog. Jeg vil ikke påstå jeg ved alt, eller har alle de rigtige svar - men jeg vil gøre mit bedste i at uddanne dig på en ordentlig måde.

2. Vi gør hvad vi plejer

Det vi har gjort er vi meget tilbøjelige til at gentage eller blive ved med at gøre, også selvom det er ingenting. Som mennesker er det let for os at retfærdiggøre noget vi har gjort, eller er i gang med at gøre. Det kræver en del mod at stoppe op og indrømme: “Det var ikke det rigtige at gøre.”

Når vi har taget en beslutning om at investere i noget, er det svært for os at forholde os objektive, og har alt for meget fokus på de ting der forhindrer os i at indrømme en fejl. For eksempel er vi meget bevidste omkring den skat vi skal betale hvis vi sælger noget, i stedet for at vurdere om vores beslutning stadig er den rigtige. Nogle mennesker vil gerne skifte til en anden hest, men kan ikke fordrage tanken om at betale skat. For andre ved de slet ikke, eller er ligeglade med, at de har satset på den forkerte hest. Andre igen er slet ikke klar over de er med i en konkurrence, hopper fra hest til hest, og er ikke klar over hvor meget de betaler hvert år i omkostninger, skat, og inflation. Det kan nemt være op til 5-8% om året.

Vi er nødt til at stoppe op somme tider og virkelig tvinge os til at tage den mest objektive og fornuftige beslutning, selvom det måske koster os penge lige nu. Det kan undgå større tab i fremtiden. Ændringer kræver at vi bruger tid, kræfter og analysere vores alternative muligheder. At fortsætte ned ad den samme sti kræver ingenting af os, og er derfor det letteste at gøre.

Problemet opstår når den lette vej, er en fejltagelse.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog nu!

3. Ego

Jo mere success vi har i livet og i vores investeringer, desto større bliver vores ego for andre ting. Det er en let fælde at falde i - for vi begynder at tro vi er super gode til alting - også kaldet Dunning-Kruger effekten. Det er logisk nok at tænke det. Hvis vi er gode til én ting, så må vi da også være ret gode til andre ting.

Der er en historie der går på, at læger og andre højt uddannede folk tager rigtig dårlige investeringsbeslutninger. Hvorfor skulle en meget klog og uddannet mand være så dårlig til noget så simpelt som investering? På grund af egoet. Hvis de er dygtige nok til at redde liv eller foretage operationer, så burde de da også kunne finde ud af at tage de rette beslutninger med deres penge?

Investering er naturligvis en form for videnskab, men hvad mange ikke indser er, at investering også er en form for kunst, og der er ganske få der virkelig forstår det.

Prøv en simpel test: Har du kunne slå de store indeks (som S&P500) over de sidste 5 år eller mere, så bliv endelig ved med det. Hvis ikke, så er du måske ramt af et stort ego, der får dig til at fortsætte. Det kan være fint - bare du er klar over, det måske ikke er den bedste beslutning. Dette er uden tvivl den største fejl jeg ser begået.

4. Skat

Samfundet og regeringen elsker day-tradere. De elsker deres aktiesparekonto og lagerbeskatning. Hvorfor? Det giver dem en dejlig strøm af Skatter, uanset om du har solgt og tjent penge eller ej. Det er da den perfekte forretning. Vi skal naturligvis betale vores Skat med tiden, men systemet er bestemt ikke lavet til at tilgodese andres behov end Skattestyrelsen selv.

Desværre glemmer vi det let når vi tager investeringsbeslutninger, og vi har slet ikke for øje hvor mange penge vi faktisk betaler i Skat, når vi handler lidt frem og tilbage. Selvom det er små beløb sætter det os langt tilbage. De meget langsigtede investorer, der handler sjældent (som mig), ved hvor stor en betydning det har, og vil derfor være meget sikre på de tager den rigtige beslutning. En forkert beslutning kan betyde at aktier skal sælges, og dermed skal der betales Skat.

Der er flere måder vi kan “vinde” over Skat på. Den bedste måde er, at eje aktier der ikke betaler udbytte, og at holde dem i meget, meget lang tid. Penge du betaler i Skat, er penge der for altid er mistet.

5. Ingen sammenligning

Hvordan ved vi om vores investeringer har været gode, dårlige, gennemsnitlige eller fremragende? Hvorfor giver din børsmægler eller fond ikke dig sammenligninger mod indeks? Hvorfor viser de dig ikke din kostpris pr. aktiv, sammenlignet med markedsprisen? Hvorfor deler de ikke dit resultat ind i realiseret og urealiseret afkast?

Hvorfor giver investeringsfonde ikke detaljerede oversigter over deres omkostninger, gebyrer og skat? Hvorfor finder investorer sig i dette? Et afkast er ikke bare et afkast. Selvom vi har tjent penge, er det så godt nok hvis vi ikke har slået indeksene efter alle omkostninger?

Ved du med sikkerhed om du eller dine valgte eksperter, har givet dig mere værdi end at være i et indeks? Højst sandsynligt ikke, medmindre du virkelig bruger en del tid på det, og ved hvad du laver.

6. Optimisme

Lidt i samme kasse som ego finder vi optimisme, og især når vi er over-optimistiske. En undersøgelse fra KPMG i New York spurgte studerende hvor mange af dem forventede at blive millionærer: 75% sagde de forventede det. Det må man da kalde optimisme når statistikker viser at kun 2% af befolkningen i USA på det tidspunkt havde nået det mål.

Vi mennesker er af natur optimistiske, og det er skam en god ting. Vi skal bare passe på ikke at blive forblændet af det, og glemme hvad der også er realistisk. Især at være for optimistisk om dine investeringer kan være farligt og dyrt. En individuel investor vil af natur modstå forandringer, og vil generelt bevæge sig som alle de andre. En tåbelig investering vil altid være bakket op af data, hvis man kigger efter dem. Både individuelle og institutionelle investorer vil ofte følge hinanden helt blindt. Vi bliver optimistiske når andre mener det samme som os, og glemmer at lave vores research ordentligt.

Inden du går

Undervejs i min investeringsrejse lærte jeg om Warren Buffett, og hans måde at investere på.

Han er verdens mest berømte investor, og overrasker mange med hans sparsommelighed. Du kan også se en masse bøger som geniet anbefaler.

Tak fordi du læste med!

Kunne du lide artiklen? Har du en kommentar?

🤗 Det vil hjælpe mig meget, hvis du vil dele den på Facebook eller Twitter

⌨️ Skriv en kommentar i Facebook-gruppen Fornuftig Investering

📥 Tilmeld dig nyhedsbrevet så jeg kan sende dig andre lignende historier.

📚 Køb min e-bog Fornuftig Investering, eller book en gratis coaching-samtale

🤩 Få endnu mere indhold fra mig som Investor+ medlem

Bliv Investor+ medlem via
Lær mere om