Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Hvad betyder x-dag?

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Hvis selskaber vælger at udbetale udbytte, udmelder de en såkaldt X-dag, som oftest er den første børsdag lige efter selskabets årlige generalforsamling. Det er den første dag, selskabet handler eksklusiv udbytte. Det vil sige, for at kunne modtage udbytte skal du eje aktier inden denne dato. Udbyttet bliver udbetalt nogle dage efter x-dag.

Selskaber kan vælge at betale udbytte årligt, kvartalsvis eller endda månedligt. Faktisk kan de udbetale det lige så ofte som aktionærerne tillader det. Derfor kan du ofte se at selskabet udmelder flere end én x-dag - en for hver gang de vil udbetale. For kvartalsvise udbytter som er mest almindeligt i USA, vil de derfor udmelde 4 x-dage.

Et selskab udbetaler udbytte den første børsdag efter X-dag, som er den første dag, selskabet handler eksklusiv udbytte. Man skal eje aktier i selskabet dagen før X-dag, for at være berettiget til udbytte. Udbyttet skal godkendes på selskabets generalforsamling, så det er vigtigt at tjekke om det er blevet foreslået og godkendt. Ellers kommer det ikke.

Der er ofte forsinkelser afhængig af hvilken børsmægler du bruger, men frygt ej. Du vil helt sikkert se pengene på din konto inden for nogle dage. Ellers bør du ringe til din børsmægler og høre hvornår de kommer.

Når udbyttet bliver udbetalt ses det oftets at kursværdien falder tilsvarende. Det sker fordi virksomheden udsender en del af deres kontantbeholdning, og derfor bliver mindre værd på den korte bane. Dette kursfald skal egentlig blot ignoreres, for det forventes at selskabet indtjener det udbetalte over det næste år.

Samtidig er aktiemarkedet tosset og irrationelt. Derfor er det ikke en regel at prisen falder. Det sker oftets, men ikke altid. Af den årsag kan man regne med, at det ikke giver mening at investere i et selskab kort før udbytte, for at få det, og så sælge sine aktier igen, da prisen formentlig vil falde tilsvarende.

Inden du går

Du kan læse meget mere om X-dag og udbytter i min Ultimative Guide til Udbytte.

Lær hvordan du kan betale dine udgifter med udbytter.