Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Warren Buffett Speaks: Lær fra mesteren

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Janet Lowe har i bogen Warren Buffett Speaks samlet en masse uddrag og citater fra verdens dygtigste investor. De bliver præsenteret til dig inddelt i kategorier: om investering, om arbejde, om livet, og så videre. Selvom bogen oprindeligt er skrevet i 1997, og derfor ikke indeholder alt det nye som Buffett har sagt gennem årene, så er det der står i den på ingen måde blevet mindre relevant. Tværtimod - verden har ikke forandret sig spor.

Jeg har nydt meget at læse denne lige bog på et par aftener. Bare indholdsfortegnelsen i sig selv er fyldt med kraftigt opsummerede linier af ren livserfaring. Det er meget berigende at læse, og helt sikkert en bog jeg vil tage frem fra tid til anden, hvis livet igen skal tilbage på rette spor.

Hvis du gerne vil investere dine penge, er der mange mennesker du bør lytte til, men ingen kommer uden om at læse om Warren Buffett. Han er sådan en underholdende mand, og samtidig ekstremt dygtig og intelligent. Det kan godt være du ikke er enig i hans investeringsfremgang (i så fald har du nok fundet den forkerte hjemmeside), men uanset hvad er der noget at lære fra Buffett.

Det er svært at opsummere en bog opbygget af små bidder, men jeg vil meget gerne dele nogle af dem med dig - dem der har fanget min opmærksomhed og får mig til at tænke nærmere over hvad jeg gør.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Hvad mener Buffett om investering og livet?

I disse år er der så mange mennesker der vælter ind på aktiemarkedet, og det får priserne til at stige. Samtidig kommer der flere mennesker til netop fordi priserne stiger: vi er ude efter en hurtig og let gevinst. Men aktiemarkedet er ikke et spil, og de værste investeringer sker oftest når alle jagter de samme aktier. Vi opfører os som børn der siger til sine forældre: "jamen, alle de andre må!"

Most people get interested in stocks when everyone else is. The time to get interested is when no one else is. You can't buy what is popular and do well.

Hvis du skal investere dine penge selv, er det vigtigste at holde dig til ting du kan forstå grundigt. Og hold dig kun til få industrier og selskaber - lær alt hvad du kan om dem. Lidt efter lidt vil du opnå mere viden og kan søge andre veje også. Dette kalder Buffett sin "Circle of competence".

Draw a circle around the businesses you understand and then eliminate those that fail to qualify on the basis of value, good management, and limited exposure to hard times.

Når du investerer skal du tænke og opføre dig som ejer af hele forretningen. Kun på den måde kan du stille dig selv de rigtige spørgsmål:

If i were looking at a company, I would put myself in the frame of mind that I had just inherited that company, and it was the only asset my family was ever going to own. What would I do with it? What am I thinking about? What am I worried about? Who are my competitors? Who are my customers? Go out and talk to them. Find out the strengths and weaknesses of this particular company versus other ones. If you've done that, you may understand the business better than the management.

Buffett holder sig tæt til sin cirkel. Han ved hvad han ved, og endnu vigtigere: han ved hvad han ikke ved.

If we can't find things within our circle of competence, we won't expand the circle. We'll wait.

Når Buffett endelig har fundet sig en god investering er det ikke aktiekursen der bestemmer hvorvidt han tog den rette beslutning. Det er i langt højere grad de resultater virksomheden leverer år efter år. Holder man sig til nogle få simple principper, og lader sig ikke lokke af trekanter, trends og græske tegn, er investering langt mere overkommeligt.

All there is to investing is picking good stocks at good times and staying with them as long as they remain good companies.

Til slut giver Buffett sin skeptiske holdning om diversificering, som ellers er så populært nu om stunder. Det er del af hvad der kaldes moderne porteføljeteori, men hverken Buffett eller jeg mener det har nogen relevans som en fornuftig investor. Akademikerne skal hele tiden finde på nye ting at undervise i, ellers har de ikke deres job i lang tid. Desværre er teori én ting, og fornuftig praksis noget helt andet. Det har vist sig at fornuftige investeringer laves ved at gøre det modsatte er hvad alle andre gør.

Diversification is protection against ignorance. It makes very little sense for those who know what they're doing.

A lot of great fortunes in the world have been made by owning a single wonderful business. If you understand the business, you don't need to own very many of them.

Inden du går

Skulle du være interesseret i at læse bogen, kan du finde en opdateret udgave fra 2007 hos Saxo eller måske på dit bibliotek. Vil du gerne blive en meget bedre investor, og lære mere om Warren Buffetts metode, kan du læse min bog her.