Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

[Anmeldelse] Trump: Think Like a Billionaire

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Jeg er på ingen måde fan af Donald Trump. Jeg er slet ikke sikker på hvorfor jeg tog bogen for at læse den. Måske gemmer der sig trods alt et par fornuftige ord.

Bogen er inddelt i 5 dele om henholdsvis: ejendomme, penge, forretninger, en milliardærs liv og om tv-showet The Apprentice. Det TV show lever Trump stadig meget højt på, og han refererer til det konstant. Søger man en bog om Trumps liv, så er det en meget fin lille opsummering, men leder man efter guldkorn kan man helt undlade at læse de 2 sidste dele.

Alle kapitler er kun på 2-3 sider, og er mere små anekdoter eller kommentarer end egentlig brugbar viden. Du får et indblik i mange goder emner, men Trump deler kun overfladisk af sin viden. Han bruger knap 300 sider på at tale om sig selv, og hvordan han er den bedste, end egentlig at sige noget brugbart. Del 4 giver dig et indblik i hvordan hans arbejdsuge ser ud, og hvordan han lever sit liv, men er egentlig ikke meget bedre end sladder - for det er slet ikke noget man selv kan forholde sig til. Jeg vil være ærlig at sige, jeg slet ikke læste 5. del. Bogen var på det tidspunkt dybt uinteressant.

Donald Trump er nu mest kendt for at være tidligere præsident i USA, men han har før det været en meget populær og kendt forretningsmand. Primært har han gjort sig i ejendomme, og det han har formået er skam imponerende. Han er uden tvivl en god forretningsmand, som vi sikkert kan lære af. Han bruger dog mere tid på at tale om sig selv, end at give råd.

Think like a billionaire er i alt sin enkelhed en bog om hvordan Trump mener man bør opføre sig, og være interesseret i, hvis man vil være kendt og rig. Eller ihverfald ligne en der er rig, for Trump har den holdning at penge skal tjenes og bruges godt, så snart man har dem. Trump påstår at hvis man lærer bare 10% af det han fortæller, så har du en god chance for at blive millionær. Jeg synes dog der er langt bedre bøger at kaste sig over hvis det er det man gerne vil.

Trump's skrivestil er meget let at forstå, og ja, der er skam gode råd i den. Han starter for eksempel bogen med at sige: "Billionaires don't care what the odds are. We don't listen t common sense or do what's conventional or expected. We follow our vision, no matter how crazy or idiotic other people think it is."

Her er jeg meget enig - vi bør allesammen følge vores drømme og gøre det vi gerne vil, uden at tænke over hvad andre synes om det. Det forsøger jeg selv. Trump bruger også Warren Buffett som eksempel, og siger han ser meget op til Warren for at stå fast i sine værdier, og ikke at have solgt en eneste aktie i Berkshire Hathaway.

Selvom bogen er fyldt med Trump's kæmpe ego, og en masse arrogance der gør den nærmest ulidelig at læse, så er der ting man kan lære fra Donald. En af hans pointer er, at man ikke bør holde ferier, og være væk fra sit arbejde. Det er jeg ganske enkelt meget uenig i. Hans begrundelse er, at hvis man har brug for at tage ferier, så har man det helt forkerte arbejde. Jeg er enig i, at man skal finde et arbejde og bruge sin tid på det man elsker, og et arbejde der er sjovt i sig selv - men vær venlig også at tage en pause ind imellem!

That's the funny thing about being rich: When I go to restaurants, I rarely have to pay. It's usually on the house. The sad part is that if I needed the money, they would make me pay! Donald Trump

En ting Trump mener er, at det der adskiller successfulde mennesker fra andre, er ens nysgerrighed. Du er nødt til at være sulten efter at lære, hvis du vil frem i livet. Det er jeg meget enig i. Det går kun én vej, hvis ikke vi holder os opdateret, lærer nye ting, og holder os i gang. De nysgerrige finder ud af ting som andre ikke gør, og er villige til at kigge dybere ned i sagerne.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Ejendomme

Trump er givetvis en god ejendoms-investor, og ved en ting eller to om at købe, bygge eller leje ejendomme eller bolig. Han giver i første del en del råd omkring ejendomme, og selvom det er overfladisk, er det fornuftige ting. Én ting han nævner er, at selvom en ejendoms placering er meget vigtigt, så er det dem der driver den, der er vigtigst. Uanset hvor godt en ejendom er placeret, så vil den hurtigt gå i forfald hvis ikke den bliver styret af nogle der har omhu og holder ejendommen godt ved lige. Nøjagtigt det samme gælder også for selskaber. Uanset hvor godt et selskab er, kan det let ruineres hvis man sætter en idiot i CEO-stolen. Uanset hvilke investeringer du foretager dig, skal du altid være godt tryg med dem der bestemmer.

Hvis du bor til leje mener Trump at du skal finde noget du har råd til, og maksimalt koster 25% af din indtægt efter Skat. Det mener jeg generelt er en meget god leveregel. Uanset hvor fantastisk et sted du finder, så er husleje penge du ikke får igen, og der er langt bedre steder at placere dem.

Med ejendomme, såvel som aktier, gælder det også at du skal undersøge hvad du investerer i meget grundigt. Du skal aldrig være ked af at gå glip af en mulighed, hvis du ellers har undersøgt den meget grundigt. Som Trump siger: "It is better to have researched the opportunity and lose it than to make a mistake by jumping into something you'll come to regret."

Penge og investering

"Good investing requires financial intelligence."

Jeg er helt enig. Men det betyder dog ikke, at kun få mennesker kan gøre det. Alle kan lære at investere, og tilegne sig økonomisk intelligens. Det handler bare om at være nysgerrig og søge viden fra mange kilder. Gør du det vil du langsomt blive klogere og forstå mere. Det kræver ikke nogen særlig IQ eller en fin uddannelse. Det vil give dig en stor fordel hvis du dagligt læser og følger med i aviserne, læser bøger og årsrapporter, for at få en bred viden.

Det er sparsomt hvad Trump råder dig til at gøre med investeringer, og det er ikke noget nyt han fortæller. Generelt anbefaler han at investere i aktier og obligationer med en fordeling der svarer til din alder. Fx. skal du have 20% af dine penge i obligationer når du er 20 år gammel. Han siger dog også, han aldrig selv ville investere sine penge, men vil lade en fond håndtere det -- til nogle sikkert høje gebyrer. Den vej kan jeg absolut ikke anbefale. Det bedste du kan gøre, er at investere dine penge i én meget billig indeksfond. Så er det klaret.

Trump mener grundlæggende du skal gøre grundig research inden du investerer i noget. En uvidende investor er en død investor. Ligeledes giver han det altid gode råd: "If it seems too good to be true, it is. That rule should weed out a lot of 'opportunities' immediately." Som han siger:

Buy companies only when you understand what they do. It is always easy to go with the herd and buy what everyone else is buying, but remember what happened to most of the dot-coms you bought? Stick to what you know.

Trump har som bekendt arvet en del penge fra sin far, men endnu vigtigere blev han oplært i at tænke forretninger. Det samme vil han gøre for sine børn, og det er jeg helt enig i. Jeg tror ikke det er godt hvis vi bare giver vores børn (eller selv får) en stor pose penge, uden at vide hvordan vi skal håndtere dem. Trump skriver: "Few activities in life match the thrill of creating wealth from one's own labors and then putting that wealth to work to seek out new challenges. Conversely, there is little in life more unrewarding than wealth that consumes its owner or sits idle and unproductive. It's my feeling that dumping huge amounts of money on your children without properly educating them about how to put that money to work--or how to make money on their own--is the worst thing a parent can do."

Overordnet er det en fin bog, som giver et lille indblik i Donald Trump's liv, på det tidspunkt den blev skrevet. Der var en del rigtig fornuftige ord, men de blev overskygget af ego. Den er let at læse, men jeg synes umiddelbart din tid er mere værd.

Inden du går

Jeg læser mange bøger hele tiden, om forskellige emner. Se flere af mine anmeldelser her, og få inspiration til din næste bog!