Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

The Superinvestors of Graham and Doddsville

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Udover hans årlige brev til investorer af Berkshire Hathaway så skriver Warren Buffett selv ganske få ting, på trods af, han elsker at lære fra sig og undervise andre.

Artiklen The Superinvestors of Graham-and-Doddsville blev skrevet baseret på et interview med Buffett den 17 May 1984, på 50-års dagen for hans mentorers Benjamin Graham og David Dodd's udgivelse af bogen Security Analysis. Denne artikel har for mig været en utrolig stor inspiration, og var en af de første gange jeg hørte om Buffett. Siden jeg læste den, og forstod hvordan man skal investere, har jeg siden fulgt Buffett og investeret mine penge på samme måde som ham. Det er det eneste der for mig giver mening.

Artiklen går i bund og grund ud på, at modbevise den populære teori om effektive markeder, og om, at markedet til enhver tid reflekterer alle informationer og nyheder om selskaber en i det. Så spørgsmålet er, om det der virkede for Graham op gennem 1920'erne og 30'erne, stadig gælder den dag i dag? Jeg, og Buffett, vil påstå: I allerhøjeste grad.

Akademikere af troen på effektive markeder vil påstå, at enhver der får et afkast højere en markedet, har været heldige, på trods af det sker år efter år. Men der findes investerer, Buffett inkluderet, som slår markedet år efter år. At det stadig kan skyldes tilfældigheder kan man jo argumentere for, men må konkluderes at være ganske usandsynlig.

For at antyde at der ikke er tale om tilfældigheder, fortæller Buffett denne historie:

Lad os forestille os at USA afholder en national plat-eller-krone konkurrence, og at alle i landet hver morgen ofrer en mønt, gætter hvad den lander på, og kaster den op i luften. Hvis de gætter rigtigt vinder de en mønt fra én der har gættet forkert. Hver dag dropper taberne ud, og tilbage står dem som hver dag har gættet rigtigt. Efter 10 dage vil de kun være omkring 220.000 mennesker tilbage konkurrencen.

Efter endnu 10 dage vil der kun være 215 mennesker tilbage, og hver af dem vil have tjent 225 millioner dollar. På det tidspunkt, vil mange nok prale af deres plat-eller-krone talent, og skrive bøger om "Sådan tjente jeg 225 millioner på tyve dage". Her vil en kritisk professor nok fortælle at, hvis man lavede samme øvelse med aber, ville udfaldet være akkurat det samme, og så er det pludselig ikke så imponerende.

Men Buffett siger dog, at der kan være en forskel, forudsat at de 215 mennesker der står tilbage har noget til fælles. Lad os sige at alle disse mennesker havde gået på samme skole i samme by. Du vil nok tænke dig frem til, at der sker noget på den skole som gør dem bedre til at kaste mønter en de fleste andre.

Kort sagt, så er der folk der kan slå markedet, og dem der gør, har den samme tilgangsvinkel: investér i fremragende selskaber, på det rigtige tidspunkt, til den rigtige pris. Og Warren Buffett er nok det største bevis på dette. Han konkluderer, at mange af dem som slår markedet, netop er blevet undervist af de samme professorer, netop Benjamin Graham og David Dodd. Man kan derfor sige, at de alle kommer fra den samme intellektuelle by, Graham-and-Doddsville.

Idéen der kan slå markedet

Det som disse mennesker har til fælles er, at de leder efter selskaber hvor værdien og prisen ikke hænger sammen. Kort sagt: Prisen afspejler ikke altid den værdi man får, og det er dette man som investor skal forstå. De fokuserer ikke på glidende kurver, beta og andre smarte akademiske udtryk. De agerer som forretningsmænd, og ved, at en virksomhed har en værdi, og at denne værdi sommetider er væsentligt større end hvad markedet prissætter den til.

De går ikke op i, om det er mandag eller fredag, januar eller juni, eller om der er valg det pågældende år, for disse begivenheder har ingen indflydelse på selskaberne, set gennem en ejers øjne. Det eneste de går op i, er at købe en virksomhed der er 1 krone værd, for 50 øre. Og det lyder vel aldrig som et dårligt tilbud?

Noget der overrasker mig, er hvor svært det kan være at overbevise folk om, at det er en fordel. Det virker som om, at nogle mennesker forstår dette princip med det samme og ikke ser andre fornuftige muligheder, men for andre kan man forsøge at forklare det i dagevis, og det vil aldrig synke ind.

For at forstå hvad der gør, at folk kan slå markedet, vil jeg kraftigt anbefale at læse Buffetts artikel, som du finder på engelsk her: The Superinvestors of Graham-and-Doddsville, by Warren E. Buffett.

Bogen Security Analysis, hvilket jeg i øvrigt også stærkt kan anbefale, kan købes på Saxo.