Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Bør det indiske vækstlokomotiv fylde mere i din portefølje?

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Af Maxim Manturov, fra Freedom24. Artiklen er ikke sponsoreret.

Indien oplever høje vækstrater, der kan give mindelser om Kina for nogle årtier siden, men på trods af at landet bliver verdens tredjestørste økonomi inden for få år, fylder det under to procent af verdensindekset. Læs mere om fordele og ulemper i investering i landet her.

Indien er et af verdens hurtigst voksende økonomier med et stort potentiale for fremtidig vækst, og med udsigt til at blive verdens tredjestørste økonomi i 2027 – og verdens andenstørste i 2050 hvis prognoserne holder stik.

Befolkningen består af over 1,3 milliarder mennesker, og det der især taler for, at vi kommer til at se yderligere vækst de kommende 1-2 årtier, er den demografiske udvikling, som står i stærk kontrast til eksempelvis Europas og Kinas aldrende befolkninger.

Omkring 50-60 procent af befolkningen i Indien er under 30 år (alt efter kilde – der findes ikke præcise opgørelser), og de unge er generelt veluddannede, taler engelsk, og står dermed godt til at bidrage til innovation og vækst. Samtidigt har landet de seneste år fået en langt mere købestærk og enormt stor middelklasse, som har skabt stødt stigende efterspørgsel efter varer og tjenester.

Indien havde i 2022 det tredjestørste startup-økosystem globalt med over 60.000 teknologistartups, og ligger også nummer tre i verden hvad angår landets over 100 “enhjørninger” – startups værdisat til over én milliard dollars – hvor mange er globale virksomheder, der tiltrækker masser af udenlandsk kapital.

Som noget unikt har Indien verdens mest udviklede betalingssystem, og sat sig solidt på førstepladsen inden for digitale betalinger. Indien står nu for lidt under halvdelen af alle verdens digitale transaktioner – og tre gange så mange som i Kina.

Geopolitisk har Indien formået at holde sig neutral i en verden, der er ved at blive mere polariseret, og foreløbigt uden at komme i større problemer. Læg dertil at landet er demokratisk, så mulighederne er gode for samhandel og andre samarbejdsrelationer med det meste af verden.

Indien har regelmæssige valg, en stærk opposition, og fri presse, som kan holde regeringen ansvarlig. En regering, der de seneste årtier også har vist sig reformvenlig.

Det har bidraget til at Danmark har fået et godt politisk forhold til Indien de senere år, hvor sagen om den danske våbensmugler Niels Holck i 1995 skabte en diplomatisk krise, der har varet til for få år siden. De to lande har blandt andet indgået et strategisk partnerskab i 2020 for at fremme bæredygtig udvikling. Danske virksomheder har også investeret for omkring 10 milliarder kroner i Indien ml. 2000-2020 ifølge Danmarks Statistik, hvor man finder flere hundrede danske virksomheder, herunder Mærsk, Vestas, Grundfos, Danfoss, Carlsberg, FLSmidth og Novo Nordisk.

En lang række store amerikanske virksomheder flytter også mere af produktionen over til Indien. Blandt andet er Apple i gang med at flytte noget af sin iPhone-produktion til landet, så 25% af alle iPhones forventes at blive produceret der i 2025.

Men der er naturligvis også risici.

Et volatilt marked

Indien er et emerging market, hvilket betyder at det kan være mere volatilt og risikabelt end developed markets. Som dansk investor skal man være opmærksom på valutakursudsving, politisk ustabilitet, korruption og markant højere risiko for inflation, der kan få stor indflydelse på afkastet.

Indien står også overfor nogle økonomiske og sociale udfordringer, som kan risikere at bremse væksten. Landet har oplevet en alvorlig sundhedskrise på grund af Covid-19-pandemien, som har kostet over 400.000 liv og skadet millioner af menneskers levebrød.

Landet har en længere række af separatistiske bevægelser, der gennem årtier har forårsaget titusindvis af dødsfald.

Derudover er der et højt niveau af fattigdom, ulighed og social udstødelse af lavere klasser, som kan føre til social uro og konflikt.

Ifølge Verdensbanken levede omkring 22% af Indiens befolkning under den nationale fattigdomsgrænse i 2019-20. Landet har også et stort behov for at investere i uddannelse, infrastruktur, miljøbeskyttelse og klimatilpasning for at sikre en bæredygtig udvikling.

Indien står også overfor eksterne trusler fra nabolande som Kina og Pakistan, som har betydet gnidninger gennem årtier. De seneste år har det primært været begrænset til grænsestridigheder, mens reel krig anses for usandsynligt, da alle tre lande er atommagter.

For danske investorer er det derfor vigtigt at gøre en grundig due diligence før man investerer i Indien.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Hvor højt er markedet prissat?

I marts 2023 lå P/E-ratioen for det indiske aktieindeks på en 23x multipel. Til sammenligning ligger det amerikanske S&P500-indeks på 19x, mens det danske OMX ligger på 13,5 – om end OMX har været oppe på 23 for ikke så længe siden.

Gennemsnittet for verdens benchmark, S&P-aktieindekset, ligger i moderne tid omkring 19,6. Det kan være en rettesnor for, at det indiske marked kan anses som værende overvurderet. Det betyder dog ikke, at udviklingen sagtens kan fortsætte opad længe endnu.

Sådan investerer du i Indien

Du kan handle indiske aktier via to børser Bombay Stock Exchange (BSE) og National Stock Exchange (NSE). De primære aktieindeks på de indiske børser er Sensex og Nifty. Sensex består af 30 aktier fra BSE, mens Nifty består af 50 aktier fra NSE (i daglig omtale “Nifty fifty”).

ETF’er

Nogle eksempler på tilgængelige ETF’er, som danskere typisk køber via tyske børser. Alle er lagerbeskattede en gang om året:

iShares MSCI India ETF – ÅOP: 0,70%. Beskattet som aktieindkomst

Franklin FTSE India UCITS ETF – ÅOP: 0,19%. Beskattet som kapitalindkomst

Lyxor ETF MSCI India – ÅOP: 0,85%. Beskattet som aktieindkomst

Xtrackers MSCI India Swap UCITS ETF – ÅOP: 0,75%. Beskattet som kapitalindkomst

iShares og Franklin-ETF’erne investerer i de underliggende aktier, mens Lyxor og Xtrackers er syntetiske ETF’er, der sporer performance af MSCI Emerging Markets India Net TR (USD) indekset. En syntetisk ETF bruger en swapkontrakt med en modpart (normalt en bank) til at replikere afkastet af et underliggende indeks uden at have de faktiske værdipapirer.

Aktier

De fem største aktier repræsenteret i MSCI India udgør omkring en tredjedel af indekset, så det er værd at overveje, om du vil nøjes med at eje enkeltaktier.

De ti største aktier i indekset og deres procentdel af indekset:

  • Reliance Industries (12,7%): Et konglomerat med forretninger inden for energi, petrokemikalier, naturgas, detailhandel og telekommunikation. Det største børsnoterede selskab i Indien efter markedsværdi. Et eksempel på et datterselskab er Reliance Jio, der den førende mobiltelefonudbyder i Indien.
  • HDFC Bank (10,2%): Den største bank for den private sektor i Indien med aktiviteter inden for bank-, boliglån, forsikring og investering, som bl.a. fik stor opmærksomhed da den tilbød middelklassen lynlån, der kunne klares på ti sekunder.
  • Infosys (8,7%): Et globalt IT-selskab, der leverer forretningsrådgivning, informationsteknologi og outsourcingtjenester.
  • Tata Consultancy Services (6,4%): Verdens største IT-konsulenthus målt på antal medarbejdere. Tatas telekommunikations-del, Tata Communications, vil de næste år satse massivt på vækst i Danmark og Norden.
  • Axis Bank (3,9%): Den tredjestørste bank for den private sektor i Indien, som blandt andet er kendt for at ​​tilbyde pengeoverførsler gennem Whatsapp, Facebook og Twitter.
  • Hindustan Unilever (3,8%): En forbrugervarevirksomhed med produkter inden for fødevarer, drikkevarer, rengøringsmidler og personlig pleje. Den største virksomhed inden for fast moving consumer goods (FMCG) i Indien.
  • ITC (3,5%): En diversificeret virksomhed med aktiviteter inden for cigaretter, FMCG, hoteller, papirprodukter og landbrug. Den største producent af cigaretter i Indien og den næststørste hotelkæde i Indien målt i antal værelser.
  • ICICI Bank (3,5%): En bank med tilbud inden for bank-, forsikrings-, investerings- og kapitalmarkederne. Den næststørste bank i den privat sektor i Indien efter aktiver og den største bank i Indien efter markedsværdi.
  • Maruti Suzuki India (2,9%): En bilproducent med fokus på småbiler og mellemstore biler. Den største bilproducent i Indien efter salgsvolumen og markedsandel.
  • Larsen & Toubro (2,8%): Den største ingeniør- og entreprenørkoncern i Indien med projekter inden for infrastruktur, energi, forsvar og industrielle sektorer. Firmaet blev grundlagt i 1946 i Bombay af de to danske ingeniører, Henning Holck-Larsen og Søren Kristian Toubro.

Er Indien allerede overhypet – eller er der rum til vækst endnu?

Hvorvidt du skal vælge at investere i Indien er et svært valg, for de seneste tre år har vi set flere og flere eksperter tale positivt om Indien, og hvis et marked allerede er hypet, er der også risiko for at det er overvurderet.

I 2020 udgav adskillige storbanker specialrapporter om Indien som investeringscase.

Goldman Sachs udgav rapporten "India's Turning Point: An Economic Agenda to Spur Growth and Jobs", som forudsagde, at Indiens økonomi kan vokse med 8 procent om året i løbet af det næste årti, hvis det implementerer strukturelle reformer.

J.P. Morgan udgav rapporten "India: A Reform Story", der fremhævede de vigtigste reformer, som den indiske regering har gennemført, såsom selskabsskattelettelser, arbejdslovgivning, landbrugsreformer og digitalisering.

Credit Suisse udgav rapporten "India: The Next China", som argumenterede for, at Indien har potentialet til at blive den næste globale vækstmotor efter Kina, hvis det forbedrer sin infrastruktur, uddannelse og regeringsførelse.

Efterfølgende har det indiske indeks været igennem et større bullmarket, og det er også derfor en del eksperter ønsker at vente med at træde ind i markedet, til når der kommer en markant korrektion.

Så hvis du vælger at investere, bør du have en lang investeringshorisont. Men måske tænke dig en ekstra gang om værdipapirerne skal holde helt til pensionen, hvis du er ung.

For det er værd at bemærke, at prognoser også viser, at Indiens fordelagtige demografi allerede har fået en udløbsdato. Andelen af unge under 30 år forventes at falde fra de nuværende 51-58 til omkring 42,9 procent i 2036 ifølge en rapport, som den indiske regering udgav i 2022 – så det er det er de næste 1-2 årtier de fleste eksperter forudser at Indiens økonomi vil boome.

Inden du går

Hvis du har blod på tanden for at investere i Indien, enten aktier eller ETF'er, kan jeg varmt anbefale børsmægleren Freedom24. Læs mere om dem her og opret dig gratis her.