Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Sådan investerer jeg — Interview fra TV2 News

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Ønsker du at høre flere historier fra private investorer, som bruger en del af deres dagligdag på at se på aktier?

Leder du efter inspiration til at komme videre, eller at komme i gang?

For omkring et år siden, 3. september 2018, deltog jeg i et interview Live på TV2 News og fortalte om mine oplevelser som privatinvestor.

Det vil jeg nu gerne dele med jer.

Der handles aktier som aldrig før. Fordi renterne nu er så lave kan det slet ikke svare sig at have penge stående i banken, så det er naturligt at flere end nogensinde før leder efter andre veje.

Når der kommer mere aktivitet på aktiemarkedet giver det også nogle store svingninger i priserne. På det tidspunkt var Ambu steget med 115 %, og Pandora faldet med 44 %, år til dato.

Jeg synes dog, det bliver lidt for spekulativt når vi rammer sådanne tal — men for mig som value-investor giver det rigtig gode muligheder for gode handler.

Hvordan investerer jeg?

Jeg fortalte i dette interview om, hvordan jeg tilgår aktieinvestering, som helt almindelig privatinvestor, hvor jeg investerer både mine egne penge, og forvalter for nær familie.

Aktier er det eneste jeg investerer i. Investeringsforeninger har også været interessant, men jeg mener at de bedste afkast fås ved at jagte enkeltaktier. Alternativerne er, som nævnt, fonde, obligationer, måske råvarer, og så en almindelig indlåns- eller opsparingskonto.

Værten spurgte ind til hvorfor jeg gør det selv, og ikke vælger en investeringsforening. Det er et meget godt spørgsmål. Aktier giver de bedste afkast, men hvis man ikke hverken har tid eller interessen til det, så vil jeg anbefale at finde en indeksfond med så lave omkostninger som muligt. Og kun én fond — det er tilstrækkeligt.

Med en indeksfond er du sikret et gennemsnitligt afkast, hvilket er meget udmærket. De seneste 100 år har det været omkring 7-9% pr. år. Det er et forrygende afkast, uden at bruge noget tid på det overhovedet.

Faktisk vil du med en indeksfond allerede være bedre end 50% af verdens investorer, og det er der mange der ikke tænker over. Spørgsmålet er, om du er sikker på du er bedre end halvdelen af markedet?

At investere i aktier kræver, i mine øjne, at man kan være rationel, kritisk, objektiv, og ikke lade sig påvirke af følelser. Ihvertfald hvis man vælger value-investering, som jeg.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Sådan vælger jeg selskaber

Jeg er i høj grad en fundamental investor — en investor som går i dybden med konkrete selskaber, læser regnskaber, og virkelig sætter sig ind i hvad selskabet foretager sig, og hvordan det drives. Dette er netop sådan man bør investere, for at det ikke skal ende i spekulation og gambling. Som Warren Buffett siger, skal man investere i selskaber man forstår og være sikker på, at det virksomheden laver også er her om 10 år.

En virksomhed jeg kan forstå

Man må aldrig må investere i noget man ikke kan forstå. Det kan godt være, at Amazon og Google er det sidste nye, og populære netop nu, men hvis du ikke kan forstå hvordan de tjener penge, og forstå deres forretningsmodel, så er det bare ikke noget for dig, og det er der ingen skam i. Der er andre ting du kan forstå, og jeg lover dig, at når du finder noget du forstår, så finder du det også meget mere spændende.

En virksomhed med stor konkurrencefordel

Jeg leder altid efter selskaber der er rigtig solide og stabile, forstået på den måde, de har været her lang tid, og har gode produkter vi vil have behov for i mange år. Dette gør deres indtjening mere stabil og derved nemmere at forudse.

Samtidig bør de have en stor konkurrencefordel på ét eller flere områder, det Buffett kalder en Moat (voldgrav). Hvis man tænker på en virksomhed som en borg, så har de ofte en voldgrav rundt om sig, som gør det svært for andre at overtage borgen.

Det gælder ikke for mig om, at selskabet fokuserer på at bygge borgen større, altså at vækste. Jeg er mere interesseret i, at de udvider deres voldgrav, og beskytter deres konkurrencefordele. Så er væksten bare en bonus.

En virksomhed med kompetent og ejer-orienteret ledelse

Det tredje krav er, at virksomheden skal have en fornuftigt og god ledelse, som har siddet der mange år, og har masser af erhvervserfaring. Det skal være en ledelse man kan stole på, og viser stort omhu med ejernes (aktionærernes) penge.

De skal fokusere på, at levere resultater på den lange bane, og må ikke tænke for kortsigtet. Samtidig skal de være meget åbne og transparente, omkring problemer og udfordringer i selskabet.

En virksomhed til den rigtige pris

Disse tre krav vil allerede udelukke de fleste virksomheder for mig. Men selvom et selskab skulle opfylde alle kravene, så betyder det ikke at jeg køber dem. Ikke før de har den rette pris.

For alle selskaber jeg læser om, og finder interessante, finder jeg ud af hvad de er værd, primært baseret på Discounted Cash Flow metoden. Det kommer vi nærmere ind på i et senere indlæg.

Først når jeg har selskabets værdi kigger jeg på aktieprisen. Hvis prisen er under, hvad jeg mener selskabet er værd, med en passende margin, så køber jeg.

Kort sagt venter jeg tålmodigt på, at selskabet bliver billigt nok, så jeg kan lavej en god handel.

Inspireret af Warren Buffett

Som værten rigtig nok påpegede, så er dette nøjagtig det samme som Warren Buffett gør. Han anses som verdens gennem tiden absolut bedste aktieinvestor. Det er primært ham og Charlie Munger jeg er inspireret af, samt deres mentor Benjamin Graham.

Buffett blev 89 år den 30. august i år, og trods alderen er han stadig helt i stødet. Han har oplevet både finanskrisen, IT boblen, depressionen i 1930’erne, og krisen i 70’erne.

Jeg har naturligvis ikke den samme lange erfaring som han har, og har ikke gennemgået de samme begivenheder. Til gengæld gør jeg alt hvad jeg kan, for at lære fra ham, og andre dygtige investerer. På den måde kan du lære af de samme erfaringer som ham, og det kan forberede dig på, og hjælpe dig gennem den næste krise.

Inden du går

Selvom jeg er meget inspireret af Warren Buffett, så ved jeg også at jeg ikke kommer i nærheden af ham. Han er uden tvivl verdens bedste investor.

Men det at læse om ham, og lære hvad man skal gøre, har været en kæmpe hjælp på min rejse. Selvfølgelig kommer erfaringen hen ad årene — jeg er dog kun 27 år gammel så der er et par år op til de 89 år som han er i dag.

Den samme erfaring vil jeg dele med dig på denne blog, og i min e-bog.