Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Hvad betyder market cap / markedskapital

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Markedskapital (eller market cap på engelsk), er en betegnelse der dækker over den samlede værdi af et selskab på børsen i øjeblikket. På dansk bruges oftest ordet børsværdi eller markedsværdi. Helt kort sagt er det den samlede pris på alle aktierne på markedet, og svarer til antal aktier ganget med prisen pr. aktie (kurs).

Markedskapital er hvad en aktie og selskabet er værd. Eller rettere, fordi pris og værdi ikke er det samme, er det den samlede pris det ville koste at købe hele selskabet på børsen i dag.

Markedskapital er et af de vigtigste tal inden for finansverdenen, som groft sagt kan bruges til at vurdere hvor stort et selskab er i sin industri eller i forhold til andre selskaber. Børsværdien beregnes ved at gange antallet af udstedte aktier med den aktuelle pris pr. aktie (kursen).

Hvordan bruger man børsværdi i analyser?

Markedskapital bruges ofte som en indikator for et selskabs størrelse og betydning på markedet. Selskaber med højere markedskapital anses generelt for at være større og mere etablerede, mens mindre selskaber har en lavere børsværdi og kan somme tider betragtes, på grund at større udsving i prisen, som mere risikable investeringer.

Du kan bruge markedskapitalen til at vurdere og sammenligne selskaber inden for samme branche eller sektor. En højere markedskapital kan signalere stabilitet og tillid til selskabet, mens en lavere markedskapital kan indikere muligheden for højere vækstpotentiale, men også øget risiko.

Fonde bruger også markedskapital til at inddele selskaberne i grupper, for eksempel Large Cap, Mid Cap og Small Cap, der henholdsvis er de største selskaber, mellemstore selskaber og små virksomheder. Ved indeksfonde ses det at selskaber med en høj vægt (høj markedskapital i forhold til andre selskaber i fonden) har større samlet betydning for udviklingen og fondens resultater. Danmarks OMX C25-indeks er et godt eksempel da et selskab som Novo Nordisk har en kæmpe børsværdi i sammenligning med de andre selskaber.

Børsværdien ændrer sig hele tiden over tid efterhånden som aktierne handles til andre priser hver eneste dag. Ligeledes kan antallet af aktier, normalvis gennem aktietilbagekøb, påvirke børsværdien kortvarigt, selvom dette oftest retter sig selv ind efter kort tid.

Desuden kan markedskapital alene ikke give et fuldstændigt billede af et selskabs sundhed eller potentiale. Det er langt vigtigere at vurdere selskabets indtjening, niveau af gæld, ledelsens kompetencer og branchetrends.