Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

11 livslektioner fra Charlie og Warren

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Berkshire er ikke bare den bedste investering man kan gøre med sine penge. Det er også en ekstrem god investering at gøre for sig selv og sit liv. Warren Buffett og Charlie Munger deler hvert år ud af deres enorme livserfaring, gennem Warrens aktionærbreve og ved generalforsamlingen, hvor de svarer på ethvert spørgsmål fra alle aktionærer, i mere end 6 timer.

Jeg har fulgt Buffett i mange år nu, men kun ejet dem et par år. Til gengæld har det været min bedste investering på mange måder. At lære om Warren og Berkshire har givet det ultimativt største afkast i form af viden.

Dette er ikke bare tøre lektioner om investering, forretning og tal. Faktisk handler størstedelen af spørgsmålene om livet, forhold, uddannelse og karriere-valg. Warren og Charlie har samlet over 160 års livserfaring, og har oplevet deres andel af success og fejl.

Her er nogle af de bedste lektioner de to genier har givet gennem tiden:

 1. "Lose money and I will forgive you, but lose even a shred of reputation and I will be ruthless" siger Warren, og han tager det meget alvorligt. Dit image og omdømme er det vigtigste du har. Du må aldrig gøre ting der kan sætte dit omdømme og folks tillid på spil, uanset om det koster dig penge. Hav integritet i alt hvad du gør, og gør hvad du føler er det rigtige. Penge kan man altid tjene, men et godt omdømme tager hele livet at opbygge, og kan blive ødelagt på et øjeblik.
 1. "Du er nødt til at få fødderne i vandet, og lave fejl", siger Charlie. Det er sådan du opbygger modet til at gøre ting - det kommer ikke af sig selv. Ligesom en muskel skal du konstant arbejde med dit mod og prøve nye ting. De fleste mennesker bliver ikke successfulde fordi de er bange for at fejle. Men det er slet ikke så galt at fejle. Det lærer dig nye vigtige ting, så du kan gennemføre det næste gang du forsøger.

If you're not failing then you're not learning. Laird Hamilton, surfer

 1. "Der er ingen bedre måde at blive gladere end at sænke dine forventninger", siger Charlie. Ulykkelighed kommer oftest når ens forventninger er ude af takt og urealistiske i det du forventer fra verden. Forvent alt fra dig selv, men frovent intet fra andre. Så kan man kun leve livet med konstante positive overraskelser.
 1. Hvis du gør det du gør, fordi andre gør det, så er det ikke det rigtige du laver. Tag aldrig et job bare fordi det kan se godt ud på dit CV. Du skal kun gøre hvad du virkelig har lyst til, og som giver dig energi i livet. Det er kun det indre der betyder noget. Prøv ikke at virke klog eller imponere andre.
 1. Hold dig inden for spillereglerne, og hav integritet. Arbejd kun med mennesker du kan lide, stoler på og ser op til. At ansætte og arbejde med intelligente og ærlige mennesker forhindrer dig i at begå mange fejl. Du vil aldrig blive tilfreds ved at arbejde med de forkerte personer.
 1. Charlie siger: "Vi har gjort mange dumme ting, men vi har undgået få rigtig dumme ting. Det har dog været yderst vigtigt at undgå de rigtig dumme ting." Deres success kommer ikke af at gøre rigtig mange ting rigtigt, men snarere at undgå at gøre de helt forkerte ting. Der er masser historier med mennesker som har gjort få ting rigtigt og været ekstremt successfulde, men pludselig begik én kæmpe fejl som bragte dem tilbage til nul. Lær af dine fejl, og undgå de virkelig store fejl.
 1. Find et arbejde og en passion der får dig til at springe ud af sengen hver dag. Det kræver hårdt arbejde at blive god. Det kommer ikke af sig selv. Heller ikke investeringer. Gør hvad du er virkelig passioneret omkring, så er der ikke mange der kan slå dig.
 1. Berkshire tror på at vente for den helt rigtige investeringsmulighed, selv hvis de skulle vente i årtier. Inaktivitet er intelligent for Warren og Charlie. Handl mindre og fokusér på de helt gode selskaber. Afkast kommer af at vente -- ikke af at handle. Se på en investering som hvis du købte hele virksomheden, find ud af hvad den er værd, og vent til det helt rigtige tidspunkt hvor markedet har prissat den billigt.
 1. Hemmeligheden til success er at have virkelige svag konkurrence. Dette gælder også i business og investering. Hvis alle de andre gør styrter rundt med grafer og trekanter, kan vi andre langsomt blive rige ved at finde de gode selskaber med solide konkurrencefordele og lade dem gøre arbejdet.
 1. De fleste investorer overvurderer behovet og vigtigheden ved diversificering. Diversificering er en måde at afdække sig fra uvidenhed. At være en god investor handler om, at udvælge nogle få selskaber (maks 20), undersøge dem virkelig grundigt og holde fast i dem i meget lang tid.
 1. Gør hvad du kan for verden. Hvad enten det er gennem viden og undervisning eller med pengedonationer, så kan du ændre verden. Bliv verdens bedste investor så du til sidst kan donere hele din formue til velgørenhed.

Inden du går

Jeg har lært meget af Buffett og Munger gennem årene. Hvis du synes ovenstående er den rene fornuft, så kom ind i Facebook-gruppen Fornuftig Investering, hvor vi er mange der har det som dig.

Som Charlie Munger siger, så handler livet i bund og grund om, at være en lille smule klogere og bedre når du går i seng, end da du stod op. Hvis du hele tiden lærer nye ting har du altid en fordel.

Go to bed a little wiser than when you woke up. Charlie Munger

Hvis ovenstående har vækket din interesse, og du gerne vil lære mere om Berkshire Hathaway kan jeg i høj grad anbefale bogen 101 Reasons to Own The World's Greatest Investment. Den giver dig 101 grunde til du bør overveje at have Berkshire Hathaway som en betydelig del af porteføljen.