Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

Hvor mange aktier bør jeg have?

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Når du kigger ned af din portefølje, hvor mange forskellige aktier ser du der? 1? 10? 40?

Hvor mange aktier er for mange? Er det for lidt kun at have 3 aktier?

Disse spørgsmål ser jeg ofte, og jeg vil forsøge at besvare dem så godt jeg kan her. Der er ingen direkte regler på dette område, så det kan være svært at vide hvad der er bedst.

Investorer køber oftest flere forskellige aktier af to årsager: De ønsker at sænke sin risiko ved at formindske den samlede effekt af enkelte udsving, eller de har flere gode idéer og ønsker at investere i flere ting.

Hvor mange aktier du bør have kan afhænge af flere ting - primært er nok størrelsen på din samlede formue, og hvilke andre aktiver du ejer. Med en meget lille formue på for eksempel 10.000 kr., der giver det kun mening at eje én eller maksimalt to forskellige aktier. Ellers begynder dine omkostninger at udgøre for stor en del. Jeg vil personligt foreslå at købe aktier for mindst 10.000 kr. ad gangen, dels for at holde omkostningerne nede, og for at det afkast du får faktisk kan mærkes.

Har du en større formue, måske 100.000 kr. så kan du sagtens købe 4-5 forskellige selskaber. Med en formue på 500.000 kr. bør du måske holde dig til 10-12 aktier. Som du kan se afhænger det hele af størrelsen af din samlede formue.

Der har været flere studier der viser, at med en rimelig formue er den ideelle mængde et sted mellem 8-12 aktier, og maksimalt 20. Ved mere end 20 aktier bliver beskyttelsen mod enkelte prisudsving kun minimalt bedre, og derfor er der ingen grund til at eje flere end det. Selv hvis du har en meget stor formue. Det betyder selvfølgelig ikke at du absolut skal holde dig til maks. 20. Du skal bare forstå, at det begynder at gå for meget ud af dit samlede afkast ved flere end det.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog nu!

Hvad med diversificering?

Diversificering er konceptet om at sprede sin “risiko” ved at købe mange forskellige aktier, ofte med lige store dele af formuen i hver aktie. Det kan være en rigtig fin idé og det er rigtigt at jo flere aktier du har, desto mere er du beskyttet mod store udsving i prisen på en enkelt aktie.

Men det har også den side-effekt at hvis du beskytter dig meget ved at diversificere, får du gennemsnitligt også et lavere afkast. Hvis du har nogle gode investeringsidéer som du føler dig meget sikker på, hvorfor så ikke investere et stort beløb i det? Det er let at få over-diversificeret sig, og det skal du helst undgå. Spreder du dig over for mange selskaber, får du ikke den fulde gavn ud af dem, hvis du har ret.

Hvis du har en god idé og en aktier der stiger 100%, men du har investeret 10% af din formue i hver aktie, så stiger din samlede formue kun en brødel af det.. Hvad vi du helst have? 100% afkast eller 10%? Lidt spredning er fint, men pas på det ikke sætter dit samlede afkast for langt tilbage.

Hvilke andre aktiver ejer du?

Jeg ser ofte folk sige: “spred dig ud for at beskytte din investering”, “spredning er redning”, “husk at sænke din risiko ved at købe mange forskellige aktier i forskellige industrier og lande”. Men hvad nytter det, hvis det kun er en meget lille af din samlede formue?

For de fleste mennesker vil deres livs største investering og aktiv være deres hus eller lejlighed. Lad os sige du ejer et hus til 1.000.000 kr. (med den pris er det nok ikke København du bor i), og har aktier for 50.000 kr. ved siden af. Giver det nogen mening for dig at sprede dig over 5 forskellige aktier for at beskytte dig mod store udsving? Overhovedet ikke. Selv hvis du tabte alle dine penge på 5 dumme beslutninger, så har du kun mistet 5% af din samlede formue! Det vil nærmest ingen betydning have for dig.

Hvis spredning var så vigtigt som beskyttelse, burde du så ikke også købe 4 huse for at sprede ud? Burde du også have 7 forskellige jobs, for hvad nu hvis du pludselig bliver fyret fra det ene?

Det er vigtigt at se dine aktieinvesteringer som en del af din samlede formue - og ikke lade som om det er alt der gælder. For de fleste mennesker giver det ikke mening at sprede sig ud på mere end 5 forskellige aktier. Det har så lille en betydning i det samlede billede.

Personligt mener jeg kun du skal sprede dine investeringer hvis du føler dig en smule usikker i en bestemt idé, eller du får flere gode idéer hen ad vejen. Der er ingen grund til at speed sine investeringer bare for at sprede dem.

Warren Buffett bryder sig ikke meget om diversificering, og investerer generelt meget fokuseret. Faktisk er omkring 50% af hans portefølje i børsnoterede aktier i ét selskab: Apple. Da han startede med at investere var nogle af hans første investeringer meget fokuserede. Han puttede stort set alle sine penge i kun 2 eller 3 forskellige idéer. Han kunne tage fejl, men når han fik en rigtig god idé så ville han have et lige så godt afkast.

Inden du går

I sidste ende kan du have lige så mange eller få aktier du ønsker. Det kommer helt an på hvordan du har det med det. Men det er vigtigt at forstå hvordan antallet af forskellige selskaber vi ejer, og af hvilken vægtning, kan påvirke dit samlede afkast. Du kan også spørge dig selv, hvor mange selskaber du realistisk kan følge med i på ugentlig basis.

Jo flere forskellige aktier du ejer, jo mere tid skal du bruge på at følge med i, om der er problemer på vej. Har du mere end 8 aktier kan det allerede være svært at følge med i det hele. Du kan med stor fordel bruge min app Stokki til at følge dine aktier.

Tak fordi du læste med!

Kunne du lide artiklen? Har du en kommentar?

🤗 Det vil hjælpe mig meget, hvis du vil dele den på Facebook eller Twitter

⌨️ Skriv en kommentar i Facebook-gruppen Fornuftig Investering

📥 Tilmeld dig nyhedsbrevet så jeg kan sende dig andre lignende historier.

📚 Køb min e-bog Fornuftig Investering, eller book en gratis coaching-samtale

🤩 Få endnu mere indhold fra mig som Investor+ medlem

Bliv Investor+ medlem via
Lær mere om