Lær at investere fornuftigt og få økonomisk frihed

・・・ ❖ ・・・

[Anmeldelse] Flash Boys: A Wall Street Revolt

Dette indlæg kan indeholde links til produkter, hvor jeg modtager en provision af salget. Jeg anbefaler kun produkter og services af højeste kvalitet, som jeg selv kan stå inde for. Læs mere her.

Er du vild med skjulte mysterier og ting der ikke umiddelbart giver mening? Dette er ikke en krimi-bog, men alligevel yderst interessant læsning, fyldt med svindel, bedrag og misbrug af tillid.

I denne bog, skrevet af den kendte finansforfatter Michael Lewis, gennemgår han primært to ting:

  • Høj-frekvens trading
  • Dark pools

Begge begreber er nok, for den almindelige investor, ukendte, men har haft stor betydning i markedet over de sidste mange år, fordi det bliver mere og mere populært.

Dark Pools er det nye “sort”

Dark pools er en af de hurtigst voksende men også mest hemmeligholdte praksisser på Wall Street. De ejes hovedsageligt af banker og forbinder købere og sælgere uden om det regulære marked.

Se bare:

Det er estimeret, at mellem 12-15% af alle amerikanske aktiehandler foretages i Dark pools. Så det er en betydelig del af det samlede marked som reelt er skjult for omverdenen.

Grunden til de er så populære er simpelthen fordi de kan være en god forretning. Dark pools var oprettet for at kunne udnytte de små prisforskelle mellem forskellige børser, og blev senere hen brugt til at foretage interne handler. Forretningen ligger i, at brugere af Dark pools ikke skal betale gebyrer til aktiebørserne. Samtidig kunne adgangen til en Dark Pool sælges til andre for betydelige summer, fordi det tillader hurtigere adgang til markedsinformation.

Vigtigst åbner de op for insider-handel og højfrekvente handlere, som bruger ekstremt hurtiger computere til at handle værdipapirer inden for millisekunder før de store ordrer udføres, for dermed at kunne manipulere med prisen, og få en gevinst.

The argument that dark pools are somehow part of the high-frequency trading debate simply does not make sense. High-frequency traders make their money by digesting publicly available information faster than others; Dark pools hide order information from everyone.

Der er fordele for nogle at benytte Dark Pools, især for større institutionelle investorer. De ønsker oftest at handle store ordrer uden at vise resten af markedet deres hensigt, ved at være helt anonyme. Problemet med Dark Pools er det samme — at resten af markedet ikke har det fulde billede af hvad der foregår, og derfor er markedet ikke længere transparent.

Lær at investere fornuftigt som Warren Buffett og Charlie Munger

Med min e-bog lærer du hvordan kan finde de gode selskaber og investere i dem. Jeg fortæller alt hvad jeg har lært på en let og overskuelig måde, så du nemt kan følge med og prøve det af selv.

Denne korte e-bog kan du nyde i sofaen på en weekend, og lære nøjagtigt hvordan Warren Buffett er blevet så succesfuld en investor.

Tryk på linket herunder og se hvordan du kan få min e-bog med det samme.

Få 30% rabat på min e-bog her!
Omslag af e-bogen Fornuftig investering

Alting går ekstremt hurtigt — for mennesker

For bare 20 år siden blev mange af handlerne på Børsen foretaget af mennesker — i dag bliver stort set alt gjort af computere. Når du beder din bank om at købe en aktie er det en computer der gør det, og ikke et menneske.

I dag går det endda så hurtigt, at det for mennesker sær helt grotesk ud. Ofte endda for hurtigt.

To a computer, the market in even the world’s most actively traded stock was an uneventful, almost sleeping pace.

Det er ikke unaturligt at føle at alting sker meget hurtigt på markederne i dag, men som du kan se er det ikke tilfældet. Derfor er det oftest heller ikke relevant at holde øje med det hele tiden, hvilket gør høj-frekvens trading ubetydelig i det lange løb. Problemet er simpelthen, at det er disse tradere og deres computere selv der skaber markedet, og ikke almindelige investorer.

Men for tradere er det vigtigt som aldrig før at kunne komme hurtigst i kontakt med børserne gennem computer-netværket. Derfor stræbede de alle for at gøre det hurtigere—selv hvis forskellen er millisekunder.

Højfrekvens tradere udnytter dark pools

Michael Lewis beskriver i bogen, hvordan nogle virksomheder har været i stand til at opfange store ordrer for eksempelvis pensionskasser. På den måde kan de, inden denne ordre bliver eksekveret, selv placere en ordre til en lavere kurs en hvad pensionskassen vil købe for, og dernæst drage gevinst af forskellen.

Det er helt essentielt for disse tradere, at deres forbindelse til børsen er hurtigere and andres — selv millisekunder gør en kæmpe forskel. Dette emne fortæller bogen meget mere om, og kampen mellem bankerne er yderst interessant.

Efterhånden som der kom flere computere til, og aktiehandel efterhånden kun foregik på computere, var der samtidig mange flere “tekniske fejl”, som man ofte forklarede problemer med. Sandheden var dog, at fejlene blot var undskyldning for, at man faktisk ikke selv forstod hvad der skete i systemet, eller at alting gik så hurtigt at systemerne slet ikke kunne følge med.

Man kunne med andre ord sige, at folkene bag ofte mistede kontrollen.

When some machine malfunctioned and a stock market came under scrunity, the head of market usually had no clue either what happened or how to fix it...so he said that there had been a “technical glitch”. It was as if there was no way to explain how the financial market actually worked—or didn’t—without resorting to fuzzy metaphors and meaningless words.

People no longer are responsible for what happens in the market, because computers make all the decisions.

Samlet set fandt jeg bogen ganske interessant men ikke helt efter min smag. Historien er yderst spændende, og den fik mig virkelig til at tænke over hvad der foregår i markedet uden man kan se det.

Det er en historie om, hvor grådige og opslugte folk kan blive. Nærmest så opslugt at de tror det er deres kald i livet.

The more money to be made gaming the financial markets, the more people would decide they were put on this earth to game the financial markets—and create romantic narratives to explain to themselves why a life spent gaming the financial markets is a purposeful life.

Anbefales til de nysgerrige

Noget måtte ske i markedet, for at rette op på alt dette. Bogen beskriver hvad en lille gruppe gjorde, for at overtale bankerne til, at de skulle stoppe det de havde gang i.

Leder man efter en bog der giver en større forståelse for disse tekniske begreber så er Flash Boys et rigtig godt sted at begynde.

Køb bogen hos Saxo